Kommentarer til: Internett som transportvei for radio- og TV-innhold http://blogg.nrk.no/vasaasen/2007/06/26/internett-som-transportvei-for-radio-og-tv-innhold/ Fri, 11 Feb 2011 11:53:28 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Av: anubis http://blogg.nrk.no/vasaasen/2007/06/26/internett-som-transportvei-for-radio-og-tv-innhold/#comment-148 Fri, 13 Jul 2007 05:50:48 +0000 http://blogg.nrk.no/vasaasen/archives/2007/06/internett-som-transportvei-for-radio-og-tv-innhold.html#comment-148 Telenor burde vite at markedet bestemmer. Når populære nettsteder går treigt med Telenor og kjapt hos naboen med annen nettleverandør, så har Telenor få kunder igjen.

Mobilkunder blir splittet mellom netcom og network norway, og andre leverandører med NULL kroner for å ringe.

Frykt ikke Øyvind. Internett kommer til å dominere TV-verden helt uavhengig Telenor.

]]>
Av: J B http://blogg.nrk.no/vasaasen/2007/06/26/internett-som-transportvei-for-radio-og-tv-innhold/#comment-147 Wed, 27 Jun 2007 10:51:42 +0000 http://blogg.nrk.no/vasaasen/archives/2007/06/internett-som-transportvei-for-radio-og-tv-innhold.html#comment-147 Så lenge en million mennesker hører på SAMME program kunne jo Internett hatt en viss sjanse ved å bruke multikast-protokoller. Det forutsetter at nettet, ikke bare endepunktene, behersker multikast. Det er i ferd med å komme, selv om erfaringen med en million multikast-mottakere er ganske begrenset foreløpig.

Problemet er at websurfing, YouTube, podcasting etc. har «lært» brukerene at på Internett kan de selv bestemme hva de vil se/høre, og ikke minst: Når. De venter å kunne pause avspillingen, ta den forfra osv. Sjansene for at en million nordmenn akkurat samtidig skulle bestemme seg for at vil jeg høre dagens Reiseradioen fra starten av, den sjansen er lik null.

For noen år siden hadde mange tro på at caching (mellomlagring) i web-proxyer («relestasjoner» mellom nettsted og bruker) skulle redusere trafikken vesentlig: Når en annen bruker, som benyttet samme proxy, ba om samme siden som en annen tidligere hadde hentet, behøvde ikke proxyen å forstyrre nettstedet; den kunne bare sende det eksemplaret den allerede hadde hentet. Men websidene ble så dynamiske, og så mange, at det nesten aldri skjedde at en annen bruker hentet eksakt samme webside; da hjalp ikke cachen det minste. I dag er denne teknikken så godt som totalt gitt opp.

Antagelig vil mulitkast lide samme skjebne: Det er så mange hundre eller tusen alternative kanaler, og brukerne er «ute av takt» med hverandre. Multikast vil ikke tilfredsstille brukerenes forventninger.

Digital HDTV vil raskt skru opp brukernes forventinger til billedkvalitet. Om et par år vil vi le rått av at det overhodet var mulig å se på YouTube som brukbart til noe som helst.

Hvis Det Norske Folk på lørdagskvelden samles foran to millioner Internett-TVer og forventer å kunne styre hver sin 10 megabit/s datastrøm, da vil Internettet få en hikke som vil vare i noen år… Tjue terabit/s er tøfft nok for optiske fibre, men det kreves hemningsløst raske og mange filtjenere for å levere noe sånt. Det blir ikke tilbudt denne sommeren!

Kanskje IP-TV en dag tar over, men det ligger langt fram i tid. Kanskje det tar over når dagens DVB- og DAB-nett begynner å dra på årene, og man ser seg om etter neste generasjon teknologi. I mellomtiden vil IP-TV og IP-Radio være et supplement, som gradvis blir mer og mer vesentlig. Men det kan ikke på noen måte erstatte den generasjonen digital TV og radio som er under innføring nå.

]]>