Giske sikrer digitalisering av radioen!

Kulturminister Trond Giske la i dag frem stortingsmeldingen om kringkasting i en digital fremtid. Der legger han løpet for den videre digitaliseringen av radio og følger den retningen som aktørene selv la opp til i sin rapport om digitalradio i Norge.

Kulturministeren mener at det er aktørene som selv skal bestemme hvilken teknologi som er best egnet for digitalradio i Norge og at myndighetene kun skal legge forholdene til rette. Unntaket er når FM-distribusjonen av de store allmennkanalene skal opphøre. Det skal være en poltisk beslutning. DAB-aktørene har selv lansert en million solgte radioer som det naturlige målet som må nås før en tar beslutning for når FM-nettet skal avvikles. Kulturministeren sier at halvparten av husstandene i Norge må ha tilgang til DAB før en beslutter når FM skal skrus av. Det regnes 2,3 personer i snitt i hver husstand i Norge.

En fersk markedsundersøkelse fra TNS Gallup viser at i løpet av to år med salg av DAB-radioer i Norge, så sier 10,4 prosent sier de har digitalradio og at det finnes 167 000 DAB-apparater i Norge. Det betyr at vi er på god vei mot Giskes krav om at 50 prosent av husstandene må ha DAB før slukkedatoen fastsettes.

Trond Giske har lagt et fornuftig løp for den videre prosessen med digitalisering av radio i Norge. Han peker ut retningen og setter som forutsetning at lytterne må få digital merverdi og at tilnærmet hele landet har tilgang til digitalradio før FM-nettet blir slått av. Dette er en god dag for alle som er glad i radio.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Giske sikrer digitalisering av radioen!

  1. Leif Longva sier:

    Hva er DAB+? Er det en annen (og bedre) standard enn DAB? Bør man kjøpe radio som er klar for DAB+?

  2. øyvind Vasaasen sier:

    Hei Leif

    Beklager litt sent svar på det høyst relevante spørsmålet ditt. DAB+ er en ny utgave av DAB som kommer i løpet av året. Det er en annen type lydkoding som gir plass til flere kanaler i en DAB-muks, men ikke trolig ingen markant endring av «lyden».

    Foreløpig vet jeg bare om et land (Australia) som har sagt at den nye standarden skal bli tatt i bruk, men jeg tipper at flere land i Europa kommer til å ta ibruk DAB+ etterhvert. Jeg er spesielt spent på hva Sverige kommer til å gjøre. I Norge, Danmark og England er det ingen planer om DAB+. Giske har tverdt imot signalisert i stortingsmeldingen at vi av hensyn til forbrukerne skal holde oss til dagens standard. Det samme har reguleringsmyndighetene i England gjort. Radioene kommer etterhvert til å støtte både DAB og DAB+. Du trenger mao ikke vente på DAB+ dersom du skal bruke radioen i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *