Spennende rapport om digitalradio fra Sverige

DAB/DAB+/DMB kommer veldig bra ut i denne sammeligningen av ulike digitale distribusjonsformene for radio.

Det svenske konsulentselskapet Stelacon har på oppdrag av Radio- och TV-verket utarbeidet en rapport om digitalradio. Det er en del av arbeidet Radio- och TV-verket utfører for den svenske regjeringen om utviklingen innenfor digitalradio.

I rapporten blir det slått fast at FM-radioen mister lyttere, spesielt blant ungdommer og unge voksne, og at radiomediet må utvikles for å møte denne utfordringen.

Stalacon mener FM-nettet har en klar begrensning i forhold til å kunne utvikle nytt innhold. Det er ikke plass til flere kanaler på FM, mens et digital nett åpner for en mangedobling av radiotilbudet. En FM-kanal koste inntil sju ganger mer å distribuere enn en digital kanal, viser rapporten.

Stalacon har også sammenlignet de ulike digitale distribusjonsformene som er tilgjengelige i dag. Sammenligningen gjøres ut fra verdiene funksjonalitet og dekning (teknikkens sendeytelse og kostnadene for befolkningsdekning). DAB-familien (DAB/DAB+/DMB) kommer veldig bra ut i denne sammenligningen.

Sjekk ut selv i rapporten Framtidens Radio.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Spennende rapport om digitalradio fra Sverige

  1. Arne sier:

    Hei Øyvind. Har du prøvd DAB i bilen? Det er ganske imponerende, selv her ganske langt fra Sinsen-x. NRK Gull og MP3 mange steder, helt ute i «bushen». Men hvis FM har vært skrudd av har det blitt mye «radiogullfisk». Dvs. stille med en slags gurgling fra min Blaupunkt.

    Og det som er spesiellt fancy er at i snøvær er min DAB helt ubrukbart. Så jeg tenker på de stakkarene på Sørlandet som var innesnødd på E18 i vinter, hvis FM var skrudd av. Da ville det ikke være mye bruk for trafikkmeldinger på radio!

  2. Øyvind Vasaasen sier:

    Hei Arne

    Jada, jeg har hatt DAB i bilen i mange år. Nå har vi også fått DAB i flere tuneller og mottaket blir bedre. Jeg er ingen teknisk ekspert, men jeg tror kanskje problemet er at du kanskje ikke har utvendig antenne. Jeg har innvendig antenne på frontruta og det gir et liltt dårligere mottak enne det jeg forstår andre har med antenne på taket.

    Boblingen er lagt inn for at signalene ikke skal forsvinne helt dersom mottaket blir svakere. Alternativet ville ha vært stillhet og at radioen måtte «logge seg på» igjen. Det hadde tatt lenger tid når man kom inn i et område med normal dekning igjen.

    Jeg har aldri opplevd problemer med snø slik du beskriver.

    Vi kommer til å sende FM i flere år fremover, men med et mindre programtilbud enn på DAB. Du kan være helt sikker på at FM ikke forsvinner før vi har bygget ut DAB til et nivå myndighetene er tilfreds med.

    Øyvind V

  3. Øyvind Vasaasen sier:

    Hansen skriver at NRK prøver å fremstille det som om fremtiden er DAB og bare DAB. Det er nok ikke riktig. Men jeg kan godt forstå at det blir oppfattet slik, så mye enagsejemenet noen legger i å fortelle hvor dårlig DAB er. Da er vi nødt til å svare. NRK har som hovedstrategi å være der folk er og dersom det byr på vanskeligeheter å få streamet NRKs radiokanaler til de nye nettradioene som kommer for fullt nå, så må vi gjøre noe med det.
    (Har du sjekket denne siden http://nrk.no/lyd/ for å se om du kan bruke noen av lenkene der?)

    Vi skal tilby flere kanaler på nettet og sender ut 12 av våre kanaler på det digitale bakkenettet for TV som åpnes i september.

    Det er heller ikke riktig som Hansen skriver at utlandet ser det som fortidens teknologi. DAB-sendingene har fortsatt i Sverige og Danmark har kommet mye lenger enn vi her i Norge. DAB+ vurderes i en rekke land rundt om i verden. I England bygges nettet ut med en ny muks som SKY ønsker å være med å drive.

    Når det gjelder DAB-mottak i butikker som ligger inne i murbygninger med mye elektronikk, så kan det være et problem. Men rett utenfor Elkjøp på Vinterbro er det bra DAB-dekning. Testet det selv nå på lørdag.

  4. Hansen sier:

    Jeg hører mye på radio via min PC som trådløst streamer til min Slimdevice Squeezebox. Her kan jeg høre Sveriges Radio, BBC, Virgin Radio og alle andre verdens radiokanaler som opp gir sitt URL for streaming. Bare ikke NRK, for deres hjemmeside er så knotete laget at dette ikke oppgis.

    NRK prøver å fremstille at de er fremtidens kanal, og fremtiden er DAB og bare DAB. Ltt pussig da at i utlandet er dette fortidens teknologi. Men selvfølgelig, så mange millioner NRK har lagt ned på å «forske» på og å promotere DAB på alle elektronikkmesser i Norge de siste 15 årene, så må vel en slik satsing rettferdiggjøres.

    På Elkjøp på Vinterbro (rimelig sentralt på Østlandet) prøvde jeg en mottager, men fikk melding on «no signal».

    NRK trenger å tilpasse seg fremtiden, om de ønsker å holde på lytterene, særlig nå når du via internett og streaming kan lytte med god kvalitet world wide.

    NRK, trekk hodet opp av sanden, eller dø.

  5. Atle Larsen sier:

    Har nettopp mistet de fleste DAB-stasjonene (3. juli). Har kontaktet både feilmelding (tlf.: 124) og NRK publikumsservice.

    Har slettet alle gamle stasjoner og søkt og lagt inn på nytt.

    Fikk flere nye stasjoner. Men de fleste uten brukbart signal. Brukbart signal bare på Sameradio, NRK alltid nyheter, P4, P4 Bandit og Moox Live. Altså de riksdekkende.

    De som sender via lokal sender, har elendig signal som det er umulig å få noe ut av.

    Bor et stykke oppe i Songdalen kommune (trolig Greipstad-senderen. Får også inn Lyngdal på FM). Det er selvfølgelig greit med oppdateringer. Men for meg resulterte det i at de fleste «gamle» DAB-stasjonene ble helt elendige og ikke til å høre på.

    Føler meg lurt. Kjøpte relativt dyr DAB våren 2005, sammen med ekstern Band III- antenne. Alt har fungert bra til nå.

    Oppdateringen har altså ført til at vi som bor noe perifert riktignok får flere stasjoner, men de nye og de fleste gamle blir utålelig dårlige.

    Det eneste jeg da kan gjøre er å se på displayet. Slik at jeg kan se at der er 16 stasjoner, med navn, kbps, programoversikt: hva som sendes og hva som kommer. Men jeg kan bare få høre fem av dem, og da fem som for meg er mindre aktuelle. Før hadde jeg bare 8. Men da kunne jeg høre på alle. Og radio, også DAB, er vel ment å kunne høres på – ikke bare sees på displayet?

    mvh
    Atle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *