Stem taktisk? Neppe lurt

I valgkampinnspurten kommer det alltid oppfordringar om å stemme taktisk. Om du som velger skal lytte til slik argumentasjon er avhengig av kva du sjøl vil legge vekt på.

Nå er det press på rødt-velgerane i Vestfold: Stem på SV for å sikre Inga Marte Thorkildsen ein ny periode på tinget.

I Telemark blir SV og Sp-velgerane bedt om å stemme Arbeiderpartiet for å sikre det utsatte tredje mandatet og dermed trygge sjansen for fortsatt raud-grøn regjering, På den andre sida blir sentrums og frp-orienterte unge velgarar oppfordra til å stemme på Torbjørn Røe Isaksen for å sikre den nye Høgrekosten ein Stortingsplass.

I Buskerud er dei raud grøne ille ute og kan miste opptil tre mandat viss dei dårlegaste målingane slår til. Kven skal dei då be om taktiske stemmer frå?

EIN BOMERANG

Du som velger må avgjøre med deg sjøl kva som er viktigast i valget, før du lar deg overbevise av politisk taktikkeri. Det er nemlig ikkje sikkert at DU er like opptatt av slike taktiske trekk som politikarane er.

Mange er mest opptatt av person. Viss ein telemarking med SV sympatier føler press for å stemme Ap i den ”gode” hensikt å sikre Sigvald Oppebøen Hansen ein ny periode på Telemarksbenken – så bør den mulige SV-velgeren vite at det vil svekke sjansen til Inga Marte Thorkildsen eller Magne Bergo å kome inn på utjamningsmandat i nabofylka.

Senterpartifolk i Telemark og Vestfold veit at sjansen til mandat i eige fylke er liten, men ein Sp-stemme i heimfylket styrkar sjansen til at Per Olaf Lundteigen kaprer utjamningsmandatet i Buskerud.

REGJERINGSALTERNATIV

Vurderer du å stemme på Torbjørn Røe Isaksen fordi han er ny, ung og frisk og har rikspolitisk gjennomslagskraft, så er ei stemme på  han også ei stemme på eit anna regjeringsalternativ en dei som nå har makta.

Noen vil seie at ei stemme på Høgre er ei stemme på meir makt til Frp. Det kan og sjåast motsatt: Det er ei stemme for å styrke sentrum-høgre profilen i alternativet til dei raudgrøne.

Stortingskandidatar i usikre posisjonar nå rett før valgdagen er på desperat jakt etter argument som kan styrke eige kandidatur. Eg trur velgerane er mindre opptatt av slike taktikk-trekk.

Har du ein overbevisning – følg den! Har du bare ein magefølelse, så ville eg ha følgd den og!!

Dette innlegget ble publisert i Gisle. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *