Og Debatter Skal Liksom Gjøre Det Lettere?

Hvis det var valg i dag, hvilket parti hadde jeg stemt på? Nei si det!? Politikk interesserer meg veldig lite, og grunnen skyldes det nok at jeg ikke forstår et ord av hva politikerne mener med det de sier. Så, hadde det vært valg i dag er det godt mulig at jeg ikke hadde stemt i det hele tatt!

Nå er jeg over 18 år, og som førstegangsvelger hadde det jo vært litt kjekt å stemme! Og da er vi tilbake til å måtte velge et parti. Hvilket parti blir det heldige å få min stemme?

Partiet Rødt hadde jeg ikke hørt om før en venninne fortalte om det. Hjemme igjen, gikk jeg på nettet og fant en sammenligning av partiene på NRK Rogaland sin nettside. Jeg leste litt om Rødt, men kikket ikke så mye på de andre partiene. Noen av meningene deres er ikke så aller verst, som for eksempel at de vil ha gratis tannhelsetjeneste til alle. Men bare litt informasjon om ett av partiene er ikke nok til å avgjøre hvem jeg skal stemme på.

Jeg kunne også se om det er noen partier jeg absolutt ikke er enig med. Men igjen har vi det at jeg ikke vet noe særlig om partiene.

For å hjelpe oss usikre velgere er der debatter på TV, hvor partiledere skal diskutere og snakke om aktuelle tema. Klart dette kan hjelpe, hvis det var det som skjedde. Det er det altså ikke.
Det eneste som skjer er at de ulike partiene snakker stygt om hverandre! De graver opp gamle saker, slenger dem i ansiktet på ”synderen”, gnir det godt inn og håper de går ned for telling! Det er rene boksekampen med ord..! Og så spør jeg meg selv, fikk jeg vite noe som helst om hva partiene står for og mener? Nei, ikke et kløyve ord!

Jeg har funnet ut hvorfor jeg ikke er så politisk interessert: Politikerne klarer ikke å fortelle meg hva de står for, men slenger dritt mot andre partier. Jeg har også aldri hatt kunnet stemme, fordi jeg ikke var over 18 år. I tillegg til dette føles det litt som om det ikke angår meg, for ingenting blir forandret på uansett hvem som er i regjering…

Nå som jeg først har lov til å stemme, tror jeg at jeg skal prøve å finne ut litt mer på den nettsiden, for dem der debattene hjelper jo ikke i det hele tatt!

– Monica monica

___________________________________________________________

Jeg er i dag usikker på hva jeg skal stemme. Jeg har ikke tatt meg veldig god tid til å sette meg inn i partiene. For eksempel jeg er enig med FRP i mange ting, men jeg er for eksempel uenige i  at vi skal ha privatskoler her til lands. Det er slik med alle partiene og det irrerterer meg. Finner veldig mye bra med de felste men altid en ting som de står for som jeg er imot.

Jeg tror i dag hvis jeg måtte ha stemt, at jeg ville stemt FRP. Grunnen til dette er at jeg har en veninde som jeg har snakt med som er medlem av FpU. Vi har brukt mye tid på å diskutrer å det virker som for meg at det er dette partiet jeg er minst uenig med.

De partiene som jeg ikke kommer til å stemme på er kystpartiet, senterpartiet, pensjonistpartiet, og slike «mindretalls»-partier. Grunnen til dette er at disse partiene ikke gjenspeiler det jeg står på på noen som helst måte.

Mine viktigeste punkt når jeg finner parti er noe lunde slik som dette:

-Kollektivtilbud
-Asylpolitikk
-Skolepolitikk
-Kuturspørmål
-Skattenivå
-Miljøpolitikk
-Kriminalpolitikk

Jeg  likte godt Jens i debatten som var på forrige onsdag. Han gjorde det veldig bra. Han hadde god humor, en liten smak av arroganse og han holdt seg rolig og avslappet. Dette gjenspeilte at han tror selv at han kommer til å gjøre det bra. Han snakte dårlig om FRP og legger til humor. Erna gjorde det også veldig bra. Hun snakte bra om de temaene som jeg likte. Jeg ble rett og slett litt mer positivt overrasket av Erna og Jensemann noe som jeg tror gjør at jeg vil gå ifra FRP over til AP.

– Eirik

___________________________________________________________

Etter å ha sett denne debattene i forrige uke fikk jeg en litt annen oppfatning av partiene og partilederne. Siv Jensen synes jeg var god. Jeg synes at som politiker er hun bestemt og ærlig i de tingene hun gjør noe som er svært viktig. Hun skjuler ikke noe av seg selv som mange av de andre politikerne gjør. I dette tilfellet så sikter jeg til Stoltenberg som ikke kom med noe troverdig i debatten. Før denne debatten var jeg ganske sikker på at jeg likte best Siv Jensen, men nå stiller Erna Solberg seg om sterk kandidat. For å bestemme meg for hvem jeg skal stemme på må jeg følge mer med på politikken i media og se enda flere debatter.

– Ane

___________________________________________________________

Hadde det vert valg i dag så hadde jeg nokk stemt frp eller sp på grunna av at jeg er veldig enig i innvandringspolitikken til frp samt andre viktige saker, det er mange ting som jeg er uenig i men det er det også i de andre partiene, siv jensen virker som en rådig kvinne som kan være godt for dette landet. Jeg tok en test på VG sine nettsider som sa at jeg er mest enig i sp sine meninger og så syns jeg at Navarseter virker som en fornuftig kvinne. I TV-debattene virker det som om mesteparten er ute etter å slenge dritt om de andre partiene, kristin halvorsen har fått mye kritikk men svarer godt for seg. Jens vrir seg stadig unna spørsmålene og noen ganger virker det som om han ikke har svar i det hele tatt på det han mener. Dagfinn Høybråten snakker for det meste om kontantstøtten men de andre bryr seg lite. Sponheim snakker om historien til venstre og om sin barndom. Disse debatten har ikke endret mitt syn på de ulike partiene, og det skal den vel egentlig ikke heller? Personene som leder partiene skal ikke ha mer og si enn meningene til partiet. Jeg opplevde debattene som ganske usaklige med mye drittslenging.

– Joakim

___________________________________________________________

Da jeg så folkemøtet på TV2 i forrige uke endret det mitt syn helt på politikk. Jeg har alltid synes at det har vært kjedelig, men etter jeg så det innslaget var det ingen tvil om at politikk faktisk er interessant! Jeg har fortsatt ikke funnet ut hvilket parti som passer meg best i og med at dette er den første og eneste politiske debatten jeg har sett. Det er mye bra som jeg synes mange av dem står for. Men det jeg synes er viktigst i et samfunn er – verdighet i eldre omsorgen slik at de får den hjelpen de trenger. – Og at det skal være en god velferd for alle.

– Hanne

___________________________________________________________

Jeg har alltid tenkt å stemme på Krf, har nesten ikke vurdert noen andre. Debatten på TV2 var ganske interessant. Jeg opplevde at politikerne angrep partiene i grupper. Nåværende regjering ble mest utsatt for ”angrep”. Fikk en følelse av at debattlederen ikke var nøytral nok og kanskje var litt urettferdig meg Jens. Følte at Lars sponheim var mest taktisk ved ikke fokusere så mye på å klage på de rødgrønne og heller få fram saker som Venstre står for.  Jens var flink til å forsvare seg i motsetning til Halvorsen som ble anonym etter diskusjonen om fattigdommen i Norge.

Men jeg har ikke forandret mening, fordi jeg alltid står for Krf. Jeg synes Dagfinn H gjorde det bra i debatten han var rolig og prøvde å få fram saker fra Krf. Kunne kanskje ha vært litt mer aktiv men, jeg ble skuffet over de rødgrønne.

– Menelik menelik

___________________________________________________________

Jeg har egentlig aldri pleid å være så interessert i å vite hvem som står for hva, og hva de forskjellige politiske partiene vil for landet. Det er bare på skolen jeg hører om partiene, men ellers så leser jeg ikke om dem.  Kanskje fordi ingen i familien min er interessert selv. Det er stort sett slik at når våre foreldre alltid følger med på tv eller aviser om de forskjellige politiske partiene, så vil vi også gjøre det samme, og motsatt.

Men når vi har holt på med bloggingen har jeg jo fått et inntrykk av partiene gjennom TV-debatter.

De fleste har mye å si. Siv Jensen og Jens Stoltenberg , er faktisk best synes jeg. Siv har mye å si, hun er sterk og står for sin egen mening, veldig flink til å snakke og fange oppmerksomhet.

Det samme gjaldt Jens Stoltenberg. Resten var ikke noe jeg kunne tenkt meg å stemme på. Kanskje fordi de ikke var flinke nok til å snakke. De hadde bra argumenter, men de manglet kroppsspråket og snakket kjedelig. Dagfinn Høybråten fra KRF synes jeg var veldig kjedelig å høre på, fordi han var kjedelig i stemmen rett og slett.  FRP er nok det politiske partiet jeg vil stemme på.

– Emy

___________________________________________________________

Dette innlegget ble publisert i Bloggklassen på Sola. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Og Debatter Skal Liksom Gjøre Det Lettere?

  1. Maria Lien sier:

    Som lærer er det spennende å se hvordan dere elever tenker om politikere, partier og debatter. Jeg tror at noe av det viktigste for politikere jo må være å få dere interessert!

  2. lmxiyfzg sier:

    ap1Qjw riacshfgcepc, [url=http://kxjuzdfsgjia.com/]kxjuzdfsgjia[/url], [link=http://iyzmpfsmwcre.com/]iyzmpfsmwcre[/link], http://qgeidhxpojkl.com/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *