Store Studio http://blogg.nrk.no/storestudio Bare enda et NRK-blogger-nettsted Mon, 24 Aug 2009 08:50:32 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Seltzer vs Wold: The Saga continues http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/24/seltzer-vs-wold-the-saga-continues/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/24/seltzer-vs-wold-the-saga-continues/#respond Mon, 24 Aug 2009 08:50:32 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/?p=41 Les videre ]]> Thomas Seltzer.foto: Siv Dolmen

Thomas Seltzer, også kjent som Turbonegerideolog og Trygdekontoretprogramleder, har tydeligvis bestemt seg for å ta rotta på Norges kanskje mest prinsippfaste litteraturmenneske; Flamme Forlags Bendik Wold. Tidligere i sommer kranglet de i Dagbladet, men i fredagens Morgenbladetartikkel har Seltzer på klassisk Seltzervis åpenbart bestemt seg for å fortsette å bruke sine betydelige hets-evner på Wold. Hva skal man så mene om dette? Tja, om ikke annet så er det i alle fall god underholdning.

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/24/seltzer-vs-wold-the-saga-continues/feed/ 0
Rasta i rommet http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/21/avatar-trailer/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/21/avatar-trailer/#respond Fri, 21 Aug 2009 14:12:55 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/?p=40 Les videre ]]> Avatar-Teaser-Poster

Universet er ufattelig stort, og vi kan foreløpig bare spekulere om det finnes intelligent liv der ute. Men hvis det finnes, og hvis denne ekstraterresterielle livsformen har hår, så mistenker vi at håret er floket sammen i noe dreadlocks-aktig. Mistanken ble ytterligere bekreftet da den første traileren til Avatar ble sluppet for noen dager siden.

Avatar er James Camerons (Aliens, Terminator, Titanic) første ordentlige spillefilm på tolv år, og det er ualminnelig høye forventninger til sci-fi-eposet. Den skal blant annet gjøre romvesenene på lerretet oppsiktsvekkende livaktige ved hjelp av slags ny 3D-teknologi. Mens sveisen deres er langt fra nyskapende, flere av dem bærer nemlig noe som minner mistenkelig om rastafletter på hodet. Denne forkjærligheten for rastafarianernes stil og/eller kultur deler innbyggerne av Pandora med flere andre profilerte aliens rundt omkring i universet:

Film: Battlefield Earth
Travolta
Navn: Terl
Rase: Psyclo
Snill eller slem rasta?
Slem rasta. Holder menneskeheten som slaver og nærer lite annet enn forakt for dem. Anmeldere og publikum hadde lite annet enn forakt til overs for filmen, og det er allmenn enighet om at dette er en av tidenes dårligste filmer samt et absolutt lavmål i John Travoltas karriere (noe som sier ikke så rent lite).

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/I8z7-DIa1As" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Film: Predator-serien (Predator 1-2, Alien vs Predator, Aliens vs Predator Requiem)

Aliens_Vs._Predator_2

Navn: Predator
Rase: Ukjent
Snill eller slem rasta?
Komplisert rasta. Riktignok er Predatoren på mange måter et uhyggelig vesen som finner stor glede i å lemleste og drepe mennesker, men den har også et etos. Den prøver for eksempel å unngå å drepe gravide og  har også vist seg å ha en slags respekt for jordboere som sparker fra seg i kamp. De den overraskende nok  ikke har respekt for er jordiske  rastafarianere ( i hvert fall de som livnærer seg av narkotikahandel), noe som blir ettertrykkelig og brutalt demonstrert  i denne scenen fra Predator 2.

Film: Star Wars (episode 1, 2 og 3)
Jjportrait
Navn: Jar Jar Binks
Rase: Gungan
Snill eller slem rasta?
Snill, men ekstremt enerverende rasta. Tomsingen Jar Jar Binks fra den siste Star Wars-trilogien er utvilsomt ufarlig og vennligsinnet, men er likevel hatet av 97 prosent av alle som har sett filmene. Han har ikke hår, men hadde han hatt det hadde det utvilsomt vært dreadlocks. Han snakker kav patois (jamaicansk-engelsk), har tunge øyelokk og en tilbakelent attityd og har ikke overraskende blitt beskyldt for å være en karibisk stereotyp forkledd som irriterende romvesen.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/5C9JX6VRjn0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/21/avatar-trailer/feed/ 0
Oljesølet inntar norsk pop http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/oljes%c3%b8let-inntar-norsk-pop/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/oljes%c3%b8let-inntar-norsk-pop/#respond Thu, 20 Aug 2009 13:17:06 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/?p=36 Les videre ]]> [kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/JupxBWkQq6s" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

En tilgriset norsk skjærgård flyter i disse dager over av død sjøfugl, men bagateller som god smak og timing ser ikke ut til å oppta verken StatoilHydro eller Åge Sten «Glam» Nilsen, som har slått sine pjalter sammen i den bekmørke videoen (move over, Christian Ingebrigtsen) til det joviale petroleumseposet «Black Gold Hunters».

Spørsmålene tårner seg opp idet man betrakter dette frekke stykket event-pornografi: Hvor mange litt over middels gode norske indiefilmer ble svidd av i produksjonen? Føler de StatoilHydro-ansatte statistene som får dingle fram og tilbake gjennom videoen skam eller stolthet i ettertid, nå som hele verden får ta del i og fnise av teambuildingen? Hvem er egentlig hun ålreit-kåte Maya Vik-lookaliken som sasser opp norsk oljeutvinning som om det var en personlig hjertesak for henne? Var nå dette en god idé?

Ta en titt på spetakkelet og døm sjæl.

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/oljes%c3%b8let-inntar-norsk-pop/feed/ 0
Raaaaaaaandy! http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/raaaaaaaandy/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/raaaaaaaandy/#respond Thu, 20 Aug 2009 12:48:15 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/?p=37 Les videre ]]> Judd Apatow har vært en av de mest innflytelsesrike personene i Hollywood det siste tiåret.  Som regissør, produsent og manusforfatter har han satt så tydelig preg på den amerikanske komedien de siste åra at man har sett seg nødt til å finne opp adjektivet ”apatowsk”. Men det som har blitt karakterisert som hans hjertebarn, hans siste film Funny People, har skuffet kritikere og publikum. Etter sigende er det morsomste med filmen noe som ikke er med i filmen i det hele tatt.

Apatows siste film, Funny People, har fått nokså lunken mottagelse i USA. Derimot har en bi-figur som bare er med i noen fattige minutter blitt en stor slager på nett. Unge og  lovende Aziz Ansari gjør nemlig en liten, men vellykket opptreden i filmen som en komiker ved navn Randy. Som en del av Funny Peoples virale markedsføringskampanje ble det laget en mockumentar-serie om Randy til nettet, og mange ser ut til å ha moret seg mer over denne enn selve filmen.

Mens Ansari i virkeligheten har skapt seg et navn gjennom gjennom  kredible komiserier som Human Giant og det noe Office-aktige Parks and Recreation, er hans alter ego Randy en helt annen type komiker. Randys stil ligger tettere opp mot Dane Cook, som med sin energiske, fysiske og vulgære stand-up stil har blitt superstjerne i USA, men som er mislikt av mange komi-kolleger for å være banal og slitsom.

Aziz Ansari er altså på sett og vis en komiker som nå opplever suksess ved å spille en komiker som er mindre sofistikert enn seg selv. Når man baller seg inn i slike meta-lag kan man muligens spørre seg om hvem man faktisk ler av, Aziz eller Randy, men et viktigere spørsmål er: får vi se mer til Randy (og ikke minst hans DJ Ol’ Youngin’)?

Og det ser det ut til at vi får, for både Aziz og Apatow har storkost seg med å jobbe med karakteren – og nå går ryktene om at en egen Randy-film er under planlegging. (Det blir i så fall ikke første gang Judd Apatow er involvert i en spin-off, for tida legger han den siste finpussen på filmen Get Him To The Greek, hvor Russel Brand gjentar sin rolle som den britiske rockestjernen Aldous Snow fra komisuksessen Forgetting Sarah Marshall.)

Se Raaaaaaaandy her:
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/peVFNna3vB8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Aziz Ansari sammen med Will Arnett i en klassisk (og relativt grov) sketsj fra Ansaris MTV-show Human Giant:
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/36lfTfTuj9g" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Aziz Ansari dagjobb for tiden er i NBC-komedien Parks and Recreation der han spiller sammen med Will Arnetts hustru Amy Poehler:
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/q1wjhnN-VpQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/raaaaaaaandy/feed/ 0
Valgkamp.no – er kjøttdeig en god metafor for det norske samfunnet? http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/valgkamp-no-er-kj%c3%b8ttdeig-en-god-metafor-for-det-norske-samfunnet/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/valgkamp-no-er-kj%c3%b8ttdeig-en-god-metafor-for-det-norske-samfunnet/#respond Thu, 20 Aug 2009 08:16:25 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/?p=35 Les videre ]]> Årets valgkamp er mediehistorisk, fordi partiene for første gang gjør alvorlige forsøk på å bruke sosiale medier og kreative nett-løsninger for å fri til velgerne. Det twitres heselblesende fra både høyre og venstre, man sanker partisympatisører i klaser på face-book og kappes om å ha de fikseste nettløsningene. Se for eksempel hva SV og Venstre har funnet på, de er lite gærne!!

SV har brukt en solid porsjon penger på å utvikle denne siden, der DU kan lage DINE helt SKREDDERSYDDE versjoner av sv`s valgprogram og sende til DINE venner. Veldig personlig, veldig interaktivt, veldig akkurat nå.

Noen i venstre har fått hele norges Ingerid Espelid Hovig til å gå i partiets tjeneste. De har sluppet henne løs i et tv-kjøkken sammen med Abid Raja. Får vi lyst på kebab, eller får vi lyst på Venstre? Er kjøttdeig en god metafor for det norske samfunnet, er den i så fall laget av svin? Avgjør selv 

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/valgkamp-no-er-kj%c3%b8ttdeig-en-god-metafor-for-det-norske-samfunnet/feed/ 0
Betty Johnsen; pønkeveteran og platedebutant http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/meget-merkelig/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/meget-merkelig/#respond Thu, 20 Aug 2009 07:35:02 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/?p=23 Les videre ]]>

Betty Johnsen er en kvinne som har lært mangfoldige lekser av det livet hun har levd. Nå lager hun musikk. Betty har sendt oss et presseskriv som er sjeldent rakt på sak og rett fra levra, en forfriskende tekst i en genre som ellers er preget av selvskryt og overfladisk vrøvl. Les det her:

Betty Johnsen side 2Betty Johnsen side 3

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/20/meget-merkelig/feed/ 0
Heia Posh, Heia Pia http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/19/heia-posh-heia-pia/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/19/heia-posh-heia-pia/#respond Wed, 19 Aug 2009 11:32:15 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/?p=22 Les videre ]]> Victoria Beckham blir idol-dommer i USA.  Jeg heier på Posh. Faktisk har jeg en liten plass i hjertet mitt for Posh. Etter at dokumentarserien om ekteparet Beckham til min store overraskelse viste at Fru Bekcham har ganske mye selvironi og forholdsvis rølpete humor, etter det har jeg likt henne. Hva skal hun gjøre i Idol, som erstatter for Paula Abdul? Vel: dama har selvsagt ikke peiling på musikk,  men hun har unektelig et slags instinkt som gjør henne trendsensetiv og god til å forstå seg på det evige mysteriet «mote», dessuten er hun av verdens fremste sultekunstnere. Det er da ogå et talent. I alle fall heier jeg på Posh. På samme måte som jeg heier på Pia Haraldsen. Som altså i disse dager er i gang med leseprøver og skal forberede seg til å spille presten i Romeo og Julie Shakespeare på Haugesund Teater. Det er selvsagt et pr-stunt,  det er selvsagt et veldig desperat forsøk på å finne på noe som skal dra unge mennesker inn i teateret. Det er en veldig dårlig måte å lokke ung mennesker til teateret på, men drit i det. Det beste med denne castingen er at Agnete Haaland blir sint. Det er alltid gøy når Agnete hisser seg opp, for det gjør hun på en veldig selvrettferdig pompøs måte (noe hun har lært av mannen sin, Erling Borgen, norges mest moralistiske dokumentarskaper, nest etter Margreth Olin.) Pia H. til teaterscenen er et bra eksperiment fordi det er en effektiv måte å måle kvaliteten på Haugesund teaters faste stab: enten blir Pias opptreden så ufattelig rævva at den står i grell kontrast til det solide produktet hennes ekte skuespillerkollegaer leverer. Eller så er hun fullt på høyde eller bedre enn sine profesjonelle kollegaer. Begge utfall vil være lærerikt, noe å vokse på for alle parter. Jeg sier kjør på, mer av dette:  Kan ikke noen gi Fabian og Christian August Stang roller i et eller annet stykke på National,( det er jo så gøy når far og sønn Ousdal spiller mot hverandre,) herregud finn et Tenessee Williams stykke som unge og gamle Stang kan gjøre sammen en sesong, tving Trønderlag teater til ta inn MiniJacobsen på et åremål, la Vendela Kirsebom få spille gardsfrua på Sul i spelet om Heilage Olav og send Jan Thomas til Beivvas Teateret i Kautokeino. Med de flunka nye og oppsulmede kinnbeina han har kjøpt hos kirurgen sin vil han passe som et skudd i den visuell profilen til resten av ensemblet. Jeg gleder meg.

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/19/heia-posh-heia-pia/feed/ 0
Kommandør Treholt til filmen http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/kommand%c3%b8r-treholt-til-filmen/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/kommand%c3%b8r-treholt-til-filmen/#respond Mon, 17 Aug 2009 14:08:43 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/archives/2009/08/kommand%c3%b8r-treholt-til-filmen.html Les videre ]]> treholtfilm1.jpg

1 2004 ga Thomas Cappelen Malling ut boka “Ninjateknikk II: Usynlighet i Strid 1978 av Arne Treholt”.  Boka utgir seg for å være ført i pennen av unge Treholt den gang han var instruktør på Marinjegerkommandoens Ninjaskole i Ramsund. Her skrev han sin instruksjonsbok i Ninja-teknikker, rikt illustrert med prektige sort-hvitt-fotografier og instrukser om korrekt adferd av typen: «Vær mystisk. Det tilfører spillet dybde og skaper frykt i sinnet til fienden. Hold deg for deg sjøl. Ikke spis blant de andre menneskene. Ikke skryt til kvinnene. Ikke heng på kroene. Ikke vis styrke eller ferdighet: Vær ydmyk i framferda di.» Boka kom i nytt opplag i 2008 har fått en liten men intenst begeistret leserkrets som har falt for Cappelen Mallings merkelige mix av orginal humor og snedig samfunnskritikk.

Vi har humret godt av demme boka og har prøvd å finne en anledning til å snakke om den i Store Studio, men har ikke funnet ut helt hvordan; den er smal og rar og tilogmed litt vanskelig å forklare, man må på sett og vis lese den for å forstå greia, derfor har vi latt den ligge, skjøvet den litt fremover, til neste sesong, så ba vi Treholt komme i studio, og han sa kanskje, og så ba vi forfatteren komme, men da ville han heller komme når filmen er klar. For nå kommer nemlig filmen. Den filmes faktisk akkurat nå. Visstnok er teamet i Bergen og filmer på akvariet. Vi kjenner at forventningene stiger, til en ny spillefilmdebutant og et prosjekt som helt klart er det rareste vi har hørt om i Norsk film på mange år.

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/kommand%c3%b8r-treholt-til-filmen/feed/ 0
Hvem vil du se i Store Studio? http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/hvem-vil-du-se-i-store-studio/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/hvem-vil-du-se-i-store-studio/#respond Mon, 17 Aug 2009 13:28:07 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/archives/2009/08/hvem-vil-du-se-i-store-studio.html Les videre ]]> I disse dager dykker vi ned oversiktene over høstens bøker, plateutgivelser, filmpremierer og forestillinger. Listen over hvem vi har lyst til å invitere til Store Studio er lang og god, men ikke lenger enn at vi også  har plass til gode forslag, tips eller krav fra våre seere. Send gjerne en mail med ditt forslag: storestudio@nrk.no

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/hvem-vil-du-se-i-store-studio/feed/ 0
Clint Eastwood ser ut som et gammelt tre http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/clint-eastwood-ser-ut-som-et-gammelt-tre/ http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/clint-eastwood-ser-ut-som-et-gammelt-tre/#respond Mon, 17 Aug 2009 13:10:55 +0000 http://blogg.nrk.no/storestudio/archives/2009/08/clint-eastwood-ser-ut-som-et-gammelt-tre.html Les videre ]]>

Kanskje ikke en nettside som vil forandre livet ditt, dette, men Totally Looks Like er i det minste særdeles ivrige, kreative og ikke minst skarpsynte hva «to dråper vann»-oppdagelser angår.

Og som det går fram av bildet over: Det er ikke bare mennesker som er skilt ved fødselen; har du for eksempel blitt slått av likheten mellom den amerikanske delstaten Mississippi og Bart Simpson, eller tenkt over hvor mye selveste Paven ser ut som en kakadue? Jeg tenkte meg det.

Andre dråper vann er så uendelig mye lettere å sette fingeren, rent instinktivt:

]]>
http://blogg.nrk.no/storestudio/2009/08/17/clint-eastwood-ser-ut-som-et-gammelt-tre/feed/ 0