Langrennsløperne våre har ikke lykket sålangt

Langrennsløperne våre har lykkes dårlig sålangt i dette OL. Nå har de bare to sjanser igjen til å få gull i OL. Det er på fredagens 30 km fellesstart fri for kvinner og søndagens 50 km fellesstart fri for menn.

På fredagens distanse er Kristin Størmer Steira realistisk sett den eneste norske som kan blande seg inn i medaljekampen. Hun vant jaktstarten i prøve-OL i fjor og har to 4. plasser så langt i OL.
Spørsmålet er om hun er god nok til å vinne?

På femmila stiller vi med Tord Asle Gjerdalen, Jan Egil Andresen, Tore Ruud Hofstad og Frode Estil. Lars Berger er reserve.

Frode er nok revansjesugen etter den litt labre innsatsen på stafetten og ønsker å revansjere seg på søndag. Men vil han klare det?

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

26 kommentarer til Langrennsløperne våre har ikke lykket sålangt

 1. Ole Andreas sier:

  Norge har jo vært svært uheldige med mye sykdom og smørebom ! I tillegg har vi hatt litt uflaks med plassene bl.a. Kristin Størmer Steira med to fjerdeplasser og Frode som datt i jaktstarten og kom bare så vidt bak vinneren!

 2. Bjørn P. sier:

  Løperne kommer sikkert til mål, men skøyting har i liten grad våre herrer forbedret de senere år. Du må tenke på det når dere diskuterer lag og forbedringsmuligheter for neste år. Slik det ser ut ble vår siste distaneskøyter T. Alsgård. Det er litt hyggeligere når ledere innser at de ikke har lyktes, ofte omtalt som ydmykhet. Lær litt av hopp. Få Sørgård ut av skyttergrava. Umulig med sunn dialog slik han fremstår, eller kanskje sats på en ny trener neste år. Dette bare som tanker før du er i gang, for om jeg har fulgt med er dette din jobb fra våren. Med den bredden som er i norsk langrenn må det sikres at veien blir til toppen blir kortere for de med talent. Savner tydeligere satsing på unge løpere som «kan» skøyte. Dagens lag utenom sprint kunne sikkert vært gode på 80-tallet før skytinga kom…. Noen bør derfor velges bort ved uttak av landslag for neste år og nye løper med skøyteferdigheter bør «kvoteres» inn. I tillegg bør det vurderes modeller som sikrer tilbud mellom klubb og landslag, med region- eller rekruttlag, eller kanskje en kombinasjon. Dette for å hindre at avstanden fra de på landslag og de utenfor blir for stor. Jo større avstanden er, desto enklere blir det å være «god» i mange år slik at genrasjonsskiller oppstår. Forebygg dette takk. Damelaget ser sunnere ut med tanke på miks av gammelt og ungt – der trengs kun en ny løper eller to. Årets OL har vist at vi ikke bare har stang ut, men at laget er for sårbart med for få alternativer. Da vises det godt at mye henger på at nøkkelløperne lykkes og i beste fall trekker resten med seg. Lykke til neste år Åge!

 3. Steinar sier:

  Høyde høyde og høyde. Nordmennene har feilberegnt høydetreningen. Jeg kan ikke tenke meg noe annet.

 4. Knut sier:

  Legg ned sprintlaget. For mange b-løpere som får seg en landslagsplass. Trond Iversen slått med tre minutter av Skofterud i et turrenn under OL. Han falt i sprinten og ble så sliten at han stivnet før oppløpet. Han hadde da konkurrert i ca 4 minutter totalt i OL. Ser man på startlista på sprinten ser man at klasseløperne står over og satser på langdistanse. Det er jo det som er langrenn. Hvorfor i all verden skulle GP prøve seg på sprint istedet for å lade opp til 3mil?

 5. Jon-Inge sier:

  Tror nok Steira kan henge brukbart med en stund, men vil antakelig stivne fullstendig i siste bakken eller på oppløpet.. Dermed blir det nok en fjerde eller femteplass på Norge…

  På femmilen har vi «sterke» kort som Gjerdalen og Andresen foruten rutinerte Estil og «formløperen» Hofstad. Her må vi vel si oss fornøyd dersom vi får en inn blant de tredve..

  Med andre ord er det ikke realistisk å håpe på flere OL-medaljer langrenn.. Godt er det da at langrennsledelsen ikke lot Northug prøve seg..

 6. Egil sier:

  Steira er bra hun; tror på medalje men gull blir vanskelig.
  5 mila blir vanskelig, vet ikke om jeg orker og se den; blir nok en nedtur.
  Men vi kan trøste oss med gull på 10.000 m skøyter!

 7. Sverre sier:

  Steira har en god sjanse mener jeg. Hun er en av outsiderne. Men det må ikke gå alt for fort fra start. Tror nok Smigun, Tchepalova og muligens Neumannova er favorittene. Men Kristin er sterk og hun er i form, og jeg tror nok hun i høyeste grad kan følge de opp den siste bakken.

  Estil trenger et rolig løp fra start. Tempoet må være lavt. Samtidig må det være et lureløp og ingen av de antatt sterkeste må drive å rykke og prøve seg hele tiden. Det hadde vært en fordel om det snødde, slik at det ble vanskelig å gå ifra. Det kommer nok til å bli avgjort i den sistebakken der også. Og er Estil med i en god posisjon opp den siste bakken, så vet vi hva han kan i en spurt. Men det er mange revasjelysne som også stiller til start. Vittoz, Angrer, Sommerfeldt, Södergren. Men italienerne har en hjemmefavoritt i Pietro Piller Cottrer.

 8. stian sier:

  Norge tar gull på 50 mila i OL, Norge vinner tre dobbelt, Estil 1,Hjelmeset 2, Aukland 3.
  Steira tar bronsje på 30 mila!

 9. Svein Schau sier:

  Det er helt UTROLIG å lese all denne Driten,jeg mener hitil 18 medaljer .121 p det er helt suverent ,Stå på, verden stopper ikke .

 10. Edvard sier:

  Tror ikke Norge har en reell sjanse på gullet på hverken 50 eller 30 km fri, til dette har vi ingen særskillte favoritter som er gode nok. Eneste løper jeg ser kan ha en mulighet er Frode, som overbeviste etter en utrolig sluttspurt.
  Norges lag har ikke lenger de store alrounderne som laget bestod av før, men har dessverre gått mot en stor spesialisering. Det som forundrer meg er at det virker som hele det norske langrennslandslaget har bomma på formtoppen. Kanskje den «nye» generasjonen langrennsløpere ikke har taklet forventningspresset som de møter av trenere, media og det norske folk. Dette ville ihvertfall liknet det norske skøytelandslaget, der vi så at Müeller bygget opp forventningen til laget. For meg virker dette som en grunn til lagets mindre gode prestasjon.
  Men alikevel har vel ikke vi Normenn grunn til å klage, selv om vi ikke har klart å infri målet om gull på de fleste av langrennsdistansene, har vi blitt storgrossister på sølv- og bronsemedaljer. Men det holder ikke å skyve allt ansvaret over på smørerne. Faktum er at Norge har verdens dessidert beste smøreteam, så her tror jeg nok at utøverne får ta sin del av ansvaret
  Vi får håpe på at et trenerbytte og kanskje omstrukturering vil gi resultater til neste OL.

 11. Jan sier:

  Hei Åge
  Takk for bra kommentering under ol og en hyggelig middag fredag etter 15km fadesen på Pizzeria Tennis i Pragelato.

  Steira bør ha en bra sjanse på 30km hvis hun går billigst mulig underveis og venter til det gjenstår 200m av langbakken rett før mål med å gå i tet. Forhåpentligvis har de norske smørerne klart å finne en slip/glivoks som gir konkurransedyktig glid.

  Med hensyn på 50km bør de norske også ha gode muligheter hvis de klarer å glemme skuffelsene hittil i mesterskapet. Skal en kunne kjempe i teten må man ha troen på at det kan gå. Jeg tror både Gjerdalen, Hofstad og Estil har kapasitet til å henge med inn til siste bakken, men der kommer det til å gå styggfort. Strategien må være å komme seg til en best mulig posisjon før bakken. Dvs ideelt sett 2-3 plass før bakken. Feks på bakskia til Piller Cottrer eller Sødergren som helt sikkert kommer til å rykke der. Dersom de har krefter igjen må de sette alt inn på å holde på posisjonen sin helt opp til toppen. Estil tror jeg tapte gullet på jaktstarten på at han lå bittelitt for langt bak på toppen før utforkjøringen.

  Rett strategi er riktignok bare en liten del av jobben, kreftene og formen er det som vil avgjøre. Det hadde vært veldig morsomt med en positiv langrennsoverraskelse nå på tampen av OL.

 12. Kjell T. Ringen sier:

  Frode Estil på 5-mila? Vi så jo hvor skarpt han gjorde det på stafetten. Han er en god all-rounder og en god stayer, men la han slippe å skøyte 5 mil. Hvis langrennsledelsen hadde vært litt mindre stolte, så hadde de sluppet til en som kan å skøyte og som også har vist gode langdistanseegenskaper: Lars Berger!

 13. marius sier:

  vi må bare stikke fingeren i jorda , og se at vi har mislyktes helt med oppkjøringen i forkant av ol. isteden sitter alle og sier at vi har vært uheldige med sykdom o.l. . hvis jeg husker riktig har det vært sykdom blant langrennsløperne de 3 siste mesterskapene, hvorfor skjer det samme igjen da? da mener jeg at lederne ikke har gjort jobben sin grundig nok i forkant, kanskje er vi for renslige? for svartedal fikk jo diare i år igjen, den eneste som har kronisk problem med magen er jo hjelmeset, men han har vært frisk, da lurer jeg

 14. Åsne sier:

  Jeg tror vi bare må innse at det ikke blir noe langrennsgull i disse lekene. Det er vel i seg selv ganske oppsiktsvekkende. Hvem ville satt penger på at det skulle skje?

 15. glenn hansen sier:

  når lars berger har blitt beste normann på femmila på søndag,burde ikke krister sørgård ta sin hatt å gå,men rett og slett bli sparket.
  dette vil da vise den inkompetansen som er i besittelse på ledersiden i vår kjære langrennstropp.

 16. Arne Vidar sier:

  En spennende dag. Før solen går ned får vi bekreftet om fiasko og feil fokus blir det nordmenn kommer til å huske fra dette OL.
  Utrolig at ledere viser lærevegring. Alle har vært kjent med problemene til de norske løperne. Alikevell er det disse de blir fokusert på. Selv i dag kan vi lese at Steira er det største norske håpet siden Bjørgen har reist hjem. Skriv Bjørgen inn i glemmeboka engang for alle å bygg opp om de som er igjen og stiller opp!

 17. Per Arne sier:

  Apropos forkjølse/sår hals.

  Et tips for å unngå at dette bryter ut i en svært viktig periode – er å benytte ren «Vademecum» munnvann. Som forebyggende gjøres det ved å skylle/gurgle munn/svelg med ren Vademecum morgen og kveld. Spesielt er dette viktig om det har brutt ut forkjølelse i miljøet, og da kan dette gjøres oftere. Dette høres kanskje dumt ut, men jeg har prøvd dette mange ganger med svært godt hell. Effekten er også svært god om en merker symptomer på begynnende sår hals, men da må behandlingen være intens og starte ved minste tegn på syntomer.

 18. oddgeir langeland sier:

  det å være best før jul blir det ikke olgull av at de norske løperne skal være i toppform til midten av januar for å bli uttatt til ol er feil. Se på mange utlendinger har ikke markert seg noe i verdenscupen men gjorde det bra i ol med olgull og sølv
  Så må en få si det at det må være en feil med treningsopplegget. Håper du for orden på det ÅGE.
  Smøreteamet må det gjøres noe med. smører ikke med klister ved -4 grader og når det snør

 19. P-Å Person sier:

  När man ser det hela över flera OL så jämnar det ut sig med sjukdomar och dålig skivalla, mellan nationerna. Nu är det Sveriges tur att vara friska under ett OL. Vad gäller sprintski så kommer det nog att bli bra för Norge i framtiden eftersom man nu är ute efter en Svensk tränare (Rawald). Ni kan ju då hoppas på samma utveckling som ledde till det «norska skiundret» på 90-talet. 1. Svensk tränare, 2. Wassberg slutade, 3. Gunde slutade, 4. Mogren skaffade hund. Detta var de fyra ben som byggde det norska skidundret.

 20. Sofia sier:

  Kom igen nu Norge!
  Vi är så glada och tacksamma över alla svenska framgångar men vi unnar också Norge flera guld.
  I morgon är det femmilen.
  Ta den sista chansen!
  VINN NORGE!
  // Sofia

 21. Svenne Svensk sier:

  Heja
  Det går bäst på en skida och utan valla (smoere)och utan gevär

  Svenne Svensk

 22. Svenne Svensk sier:

  10 Quattro !? Bra jobbat Norge

 23. åhanja sier:

  Når vi vinner det meste som er å vinnne bare noen uker før ol, og så deretter å falle sammen som en punktert ballong under selve ol, forteller det meg at det er noen hakkende galt med opplegget fra trenersiden. Alle andre har jo funnet toppformen under ol,bare ikke nordmennnene. Da kan man ikke skylde på sykdom eller smøreforhold. Bytt ut hele ledelsen før det er for sent!!!!!!!!!!!!!

 24. janhlars---------jan harald----------------- sier:

  Når lederne ikke er i stand til å ta ansavar for fadesen, lurer jeg på hvofor jeg skal ta ansvar for de unge rekruttene innenfor norsk iderett. Vi gjør det vi kan for å skmape gode rekrutter, mens landslagetgjør alt de kan for åæ skape tapere. Skam dere. Årets OL hare vært en kjempenedtur, og jeg mener skylden ligger hos treneere/ledere. Janh

 25. Mikhail Blodgivare sier:

  Norge
  Kom igen till nästa OL
  Vi har nålar att låna ut !

  Mikhail Blodgivare

 26. Douglas State sier:

  Kom igen nu Norge,ni kommer igen till nästa OS (OL) i Vancouver men 2006 är Sveriges år!

  Ni har varit så bortskämda med medaljer i tidigare mästerskap så att ni ser detta mästerskap som ett misslyckande,ett fiasko.Gör inte det, ni har trots allt 19 medaljer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *