Kva er ei grense?

Aa krysse ei grense er noko konkret. Det er aa faa passet paaskrive. Aa faa scanna sekken. Aa hoyre eit nytt tungemaal. Aa faa ein ny sort pengar – med ny kurs – ut av banken.

Men dette er sjeldan det viktigaste. Ein kjenner paa stemninga. Argentina. Tenkte ikkje paa at skilnadene kunne vere saa store. Vi ligg i bygdebyen (som Foerde), og var paa bytur med lokalbussen i gaar (Byen er som Bergen).

I Brasil heldt vi paa pass og goeymde kamera i «maskert» sekk. Indinarane gjekk med nedslaatte blikk, og vi fekk hoeyre at dei levde i reservat. Men her i Argentina er stemninga annleis. Like over grenseelva og i liknande byar som vi besoekte i Brasil.

I Argentina. Karen Helga fotograferer med «ope» kamera overalt, og let fotoveska henge laust. Indianarane ser ut til aa vere ein del av samfunnet – rett nok mellom dei fattigaste – men likevel. Vi et sjokoladekake og drikk varmt paa fortauet i vintersola, og vi let sekken med pass og pengar henge laust over nabostolen. Vi kjenner oss trygge. Skilnaden mellom folk ser ut til aa vere mindre her. Stemninga meir avslappa. I gaar kveld gjekk vi heim til hotellet i moerkret. Det har vi gjort mange gongar foer. Men her kikar vi oss ikkje over skuldra…….

Om hans jakob reite

Hans Jakob Reite er kulturmeldar på NRK Sogn og Fjordane. På denne bloggen ligg kulturmeldingar i tekst, radioklipp og bilete. ”På scenekanten” melder framsyningar, arrangement, bøker og kunst. Eg skriv også om aktuelle kultursaker.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *