Dårlig spøk!

Hvor dårlig humor er det lov å ha? Det blir trolig et spørsmål for rettsapparatet, etter at en 17 år gammel skoleelev på spøk sendte denne trusselen til VGs redaksjon i går: «Jeg kommer til å drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene, det kommer til å være en massakre og ett blodbad på Glemmen Videregående Skole i Fredrikstad».

Ingen av de tolv hundre elevene og to hundre ansatte som opplevde spøken på kroppen syntes dette var morsomt. Tvert i mot, den skremte vettet av elever, foreldre og berørte. Enkelte elever fikk sjokk, de gråt og hyperventilerte, og enkelte lærere fikk sterke reaksjoner. Noen kommer trolig til å ha traumer i lang tid. «Jeg mente det ikke!», holder derfor på ingen måte som en unnskyldning, eller forklaring på hva som utløste handlingen.

Har virkelig skolemassakrene kommet til Østfold?, var min første tanke, da jeg fikk høre om saken. Frykten slo sikkert inn hos alle oss som har barn eller slekt på skolene i fylket. Heldigvis ble 17-åringen raskt pågrepet, og etterforskningen vil vise om det hele var en spøk, eller om det lå alvor bak. Strafferammen for slike trusler er ifølge visepolitimester Klepper i Østfold Politidistrikt seks års fengsel. Men norsk rettspraksis i slike saker viser at det ikke er straffbart å ha så dårlig humor som 17-åringen utviste i går.
I januar i fjor var nemlig Kjenn Skole på Lørenskog utsatt for en like ubetenksom spøkefugl, og den endte med at den 16 år gamle gutten ble frifunnet og slapp straff for å varsle om en forestående massakre på UTube. Påstanden fra aktor var forøvrig bare noen timers samfunnsstraff.

17-åringen som nå må stå til ansvar for sine gjerninger i Fredrikstad hadde visstnok en time om skolemassakrer, og hvordan de håndteres i media som tema i sin klasse på Noroff privatskole på Kråkerøy da han skal ha sendt meldingen til VG. Det er på ingen måte noen unnskyldning, og logikken er vanskelig å forstå. Men det er en stund siden hjernen var 17 år. Håpet er at ikke flere har like dårlig dømmekraft.

Politiet reagerte med fullt trøkk, bevæpning og massiv utrykning da meldingen kom. Pågripelsen kom da også raskt fordi 17 åringen må ha forstått at han hadde bommet grundig med humoren sin, og meldte seg selv.

Vi andre sitter tilbake med støkken i livet. Og tanken om at neste gang er det kanskje ikke ulv, ulv det ropes. For skolemassakrene er et uforståelig fenomen som de siste månedene og ukene har kommet nærmere og nærmere. I går var det litt for nært.
Politiet virket forberedte, og skoleier og skolene forbereder seg da også nå på det aller verste. Gårsdagens hendelse bør derfor være en alvorlig påminnelse om at vi kan ha dårlig tid. Har alle skoler i Østfold for eksempel kompetanse på å overvåke nettet og alt det som legges ut om hver enkelt skole i sanntid der? Har vi gode nok varslingsrutiner for å få elever og ansatte i sikkerhet. Og hva er sikkerhet? Er det å rømme skolen, eller å bli bak låste dører? Utredninger om høytaleranlegg på alle skoler er ferdig, men finnes det penger til å få systemene på plass? Alle disse spørsmålene, og mange til, bør det tenkes hardt på allerede i går, selv om det i dag står skrevet ferie på skoledøra.

God påske!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *