Hurra for Ørjeekspressen!

Snø kan, som det meste annet i livet, angripes på to måter. Enten som et problem, eller som en mulighet!
Selv er jeg blant de førstnevnte, som synes snø er supert i teorien, og som til og med oppsøker den frivillig når jeg har ferie og fri, men som fort når et punkt hvor jeg synes det blir for mye av det gode. Det ideelle ville etter min mening vært en Ole Brum-løsning med snøfrie vintere, hvor vi når som helst kan oppsøke marka og gå på suverene løyper som ender i en kopp kakao på skihytta!
Og slik er det jo ofte her i Østfold. Det meste av vinteren er det svarte veier og bar mark, men på et par steder i fylket er det likevel glimrende forhold for skientusiaster.

Like ved E18 i Ørje finner vi det grenseløse skianlegget, og i Trøsken i Sarpsborgmarka er det også suverene kunstige løyper bare det er litt vinter i lufta.

Min påstand er at det ikke er tilfeldig at Ørjeekspressen, Østfolds nybakte dobbelte verdensmester Ola Vigen Hattestad kommer fra nettopp Ørje, og at fylkets andre store mannlige skistjerne, Jens Arne Svartedal har Trøsken IL som klubben i sitt hjerte.

Men la oss først ta en reprise av sprintfinalen tirsdag! Ola Vigen Hattestad hadde favorittstempelet, og dermed også et umenneskelig press på sine unge skuldre. For å hente inspirasjon gikk han to år tilbake, og brukte Sapporo-tabben, hvor han måtte gå rundt i VM-byen som reserve som motivasjon. I Liberec skulle han vise seg selv, og alle at han er i verdensklasse! Resten av historien kjenner vi nå! Han fosset inn til VM-gull for Ørje, Marker, Østfold og Norge. Og så gjorde han det samme en gang til, med beina fulle av melkesyre dagen etter! Dette er imponerende for skiløper fra det snøfattige og flate østfoldlandskapet!

At sambygdingene setter pris på verdensmesteren kan heller ingen unngått å legge merke til. For å si det sånn, vi var ikke i tvil om hvor vi måtte være med fjernsynskameraene våre under sprinten tirsdag! For på kommunehuset i Marker var 500 spente tilskuere samlet med flagg og nerver på bristepunktet foran storskjermen. Så hardt gikk det for seg at en ellers sindig Marker-ordfører Stein Erik Lauvås måtte gå rett i dusjen etter at Ørjeekspressen hadde hentet hjem gullet. Hver eneste av de 500 var tilstede i kommunestyresalen, samtidig som de gikk bakkene og tok spurten sammen med gullgutten som var 1.300 kilometer unna.

Engasjementet er ekte, og det er den selvsagt fordi markingene føler at Ola Vigen Hattestad er en av dem, en som har gått sine barneski i bygda, og som i dag inspirerer andre små og unge til å forsøke å kopiere prestasjonene. Men engasjementet er ekte også fordi markingene føler at de har en aksje i bygdas store sønn i en kommune hvor satsingen på unge skitalenter er bevisst, og hvor nye generasjoner nå også har tilgang til kunstsnø og et aktivt skimiljø.

I kveld kommer Ola hjem på torvet i Ørje, og der blir han garantert tatt i mot av hele bygda, og unger vil forsøke å få autograf og inspirasjon av helten. Søndag stiller Hattestad til start i klubbrenn i hjembygda, kan noen slå ham?
En tur til Marker eller Trøsken vil trolig også kunne lønne seg for de som lurer på hvorfor verdensstjernene kommer fra nettopp disse to stedene i fylket vårt. Kan hemmeligheten være å gi skiinteresserte unger en aktiv klubb, og ikke minst å ha kunstsnøen klar selv når det ikke finnes et fnugg av snø ellers i fylket?

God skihelg!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *