Miss Landmine

Miss Malanje (foto: Morten Traavik)

Speil, speil på veggen der – Hvem er vakrest i landet her? I Angola heter hun Miss Benguela, Miss Cuanza sul eller miss Malanje, selv om hun har blitt rammet av en landmine.

HØR SAKEN HER: Miss landmine

Angola er et av verdens tungest belastede mineland. Fra kampen mot frigjørelse fra Portugal begynte i 1961 til den gikk over i borgerkrig i 1974, og tilslutt endte i fred rundt 1993, har landet blitt infiltrert med landminer. Fungerende utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, anslår at antallet antipersonell miner fortsatt ligger på et sted mellom fem og ti millioner. Dette gjør Angola til et av de hardest rammede minelandene i verden.

Landminer koster bare tre dollar å lage, og de har blitt plassert ut for å skape frykt, skade og gjøre landområder utilgjengelige for befolkningen i landet. Antipersonell miner er spesialdesignet for å skade, ikke drepe, fordi man under krigen fant ut at en skadet soldat er mer til bry enn en som blir drept.

Miss Cuanza Sul (foto: Morten Traavik)

Miss landmine skal være en motvekt mot all elendigheten, og trekke mineofre opp og frem, for å vise verden at det går an å være pen, selv om man mangler et ben.

Vinneren av miss landmine skal kåres i Angola den 4. April i år, og den heldige vinner får en persontilpasset beinprotese fra Norge. Du kan se flere bilder, og være med på å avgjøre hvem som vinner ved å stemme her.

Dette innlegget ble publisert i Kuriosa, Verden og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *