Frykt og avgass i New York

Et herlig kjøretøy…For oss nordmenn er det en kjent sak at USA er det landet i verden som forurenser mest per innbygger. Det forhindrer ikke den jevne New Yorker fra å være redd for global oppvarming.

Idet vi lander lander på JFK airport, og mens vi går gjennom en omstendelig toll- og immigrasjonskontroll uten noe mer suspekt i bagasjen enn dårlig samvittighet for dagens bidrag til klimakrisa, er det 9 grader mildt ute. Deilig – vi var nemlig forberedt på neglesprett.

Utenfor blir vi praiet av en kar som heter Ray-Ray, som tilbyr å kjøre oss inn til byen. Bilen hans er ikke en vanlig yellow cab, men en litt større og mer komfortabel – og jada, jævlig stilig – svart lexus. Vi fortjener å strekke på beina etter et halvt døgn på fly, synes vi selv.

Ray-Ray manøvrerer bilen lett forbi de fleste andre, og spør om det er greit at han drar på litt. Vi sier at han kan gjøre som han selv foretrekker, lener oss tilbake i setene, og suser avgårde.

– Det er skikkelig varmt nå, sier Ray-Ray. – Det er 48 fahrenheit ute. Det bruker ikke å være så varmt på denne tida.- Ja, vi er heldige, svarer vi. – Vi hadde frykta snø og iskald Manhattanvind, sier vi fornøyd tilbake.- Jeg skjønner. Men personlig er jeg terrified, svarer sjåføren. – Det har aldri brukt å være sånn. Da jeg var liten, ja egentlig alltid, så har det vært kaldt på denne tiden. That global warming stuff, that ain’t no bullshit, sier Ray-Ray, og tråkker gassen i bunn på den 4,2 liters turbomotoren på den to tonn tunge bilen.

Før vi egentlig rekker å heve et øyenbryn forteller Ray-Ray uoppfordra om holdninga han deler med folk rundt seg: New Yorkerne er livredde for global oppvarming, de vet at amerikanere forurenser noe helt for jævlig mye, og de er totalt handlingslamma i forhold til det.

– Vi føler at det er for sent, og at det ikke er noe vi kan gjøre med det, sier Ray-Ray.

Det tar bare en kjapp tur ut på gata for å bekrefte at iallfall halvparten av det han sier stemmer: Det prøves ikke spesielt hardt. Slik ser omtrent én av fire biler ut på gata i New York City:

Et herlig kjøretøy…

Vi kan jo bare spekulere på hvor mange av disse som har vært på en skogsvei…

Dette innlegget ble publisert i Forbruk, Verden og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *