Bilkøer og storpolitikk

Bilkø i Kabul

Ankomst Kabul. Snø, slaps, gjørme og bilkøer. Bilkøer.

Bilkøene vokser seg større og større her i byen for hver vei som sperres av, hvert bombeangrep. I rushtiden tar det fryktelig lang tid å flytte på seg, og særlig merket folk det etter angrepet på den indiske ambassaden som ligger i sentrum av Kabul.

Afghanistan ligger i kryssningspunktet mellom mange konflikter, mange stormaktsinteresser, og akkurat nå merkes det hvordan Afghanistan dras inn den økte spenningen mellom India og Pakistan etter Mumbai-angrepet.

Pakistan har lenge mislikt det gode forholdet mellom India og Afghanistan, for det pakistanske militæret har alltid sett på Afghanistan som nødvendig for å ha ”strategisk dybde” i forhold til nettopp India.

Det var derfor en oppsiktsvekkende liten notis jeg leste på flyet i den indiske storavisen Hindustan Times.  India har så langt ikke hatt noen militær forbindelse med Afghanistan, men ifølge avisen sa den indiske hærsjefen General Deepak Kapoor at en økt strategisk tilstedeværelse i Afghanistan var en av mulighetene de vurderte for å legge press på Pakistan.

Utsagnet kommer i tillegg et par dager etter at Afghanistans president Hamid Karzai besøkte India, og har neppe gått ubemerket hen, verken i den pakistanske militære ledelsen eller i den pakistanske regjeringen.

Dette innlegget ble publisert i Reisen til Kabul og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Bilkøer og storpolitikk

  1. Ole jacobsen sier:

    Skuffende at ingen norske aviser har tatt for seg denne konfliktlinjen, den generelle dekningen av Afghanistan har heller ikke vært særlig god i skyggen av Gaza og Kongo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *