Den dødeligste uken

Irak.jpgDenne uken ser ut til å bli det voldeligste og dødeligste uken jeg har vært her, forteller Sigurd Falkenberg Mikkelsen i sin blogg fra Irak. Situasjonen blir stadig værre i det krigsherjede landet.

Av Sigurd Falkenberg Mikkelsen

?Mine brødre, vi kan ikke krangle om dette. Folk blir drept der ute hver eneste dag.? Oberstløytnant Sabah i den irakiske hæren snakker klart, tydelig og direkte etter å ha hørt sunnier og sjiaer skylde på hverandre for den vanskelige situasjonen.

Dette var på et møte jeg var på i går i nordvest-Bagdad. I dag våknet jeg til meldingen om at minst 149 mennesker var drept i forskjellige angrep på sjiamuslimske pilegrimer i Hilla. De var på vei til Kerbala. Det er et av de verste angrepene i det fire år lange marerittet som Irak aldri ser ut til å våkne fra. Denne uka ser ut til å bli en av de dødligste på lenge. I forgårs ble over 30 mennesker drept på bokmarkedet i Bagdad., og ennå er det bare onsdag.

Men det er langt fra første gang sjiamuslimske pilegrimer blir angrepet. Det var med et slikt angrep i mars 2004 sunni-arabiske ekstremister startet sin kampanje mot sjiamuslimene. Til slutt lyktes de å framprovosere en reaksjon, og i dag er Irak et delt land og Bagdad en delt by full av synlige og usynlige skillelinjer.

Handlegater hvor folk før ferdes i fred og ro, er nå blitt ingenmannsland du krysser med livet som innsats. Naboene du før kunne prate med om alt og ingenting er blitt en mulig fiende, kanskje jaget på flukt, kanskje omgjort til en skygge av seg selv som prøver å skjule sin identitet hvis den ikke stemmer overens med flertallet i bydelen.

Ingen stoler på fremmede og selv familier blir revet i stykker. Selv giftemålene mellom sjiaer og sunnier som irakerne selv mente var en garanti mot borgerkrig, forgiftes nå sakte men sikkert. Her er for eksempel en god artikkel fra Washington Post:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/03/03/AR2007030300647.html?nav=rss_world/mideast/iraq

Sikkerhetsplanen for Bagdad som amerikanerne og den irakiske regjeringen har ført til en voldsom opptrapping fra de mange gruppene på sunni-arabisk side. Sjiamuslimene har foretatt en taktisk tilbaketrekking. Dette er tredje gang Moqtada Sadrs Mehdi-hær foretar en slik manøver, for hver gang å komme sterkere tilbake. Spørsmålet er hvor lenge de kommer til å forholde seg rolig hvis verken myndighetene eller amerikanerne klarer å beskytte dem mot angrep.

Dette innlegget ble publisert i Bagdad-bloggen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *