Olje og bomber

Det har vært en intens nyhetsdag:
Utkast til Iraks oljelov er godkjent av regjeringskabinettet og skal legges fram for parlamentet. Både den kurdiske vise-statsministeren Barhim Saleh og sjia-muslimske statsministeren Nouri Al-Maliki sier dette i kveld. Det er et stort gjennombrudd for kurderne og sjiaene har forhandlet knallhardt om dette siden den politiske prosessen begynte.

Av Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Det har vært mange utsettelser og utsagn om gjennombrudd, men dette virker mer solid. Kurdernes krav om å disponere sine egne ressurser og at tidligere inngåtte avtaler skal respekteres, virker å være respektert. Dette gjelder i første omgang avtalen de har inngått med norske DNO. Det står i utkastet at avtalene skal gjennomgås av den kurdiske regionalregjeringen for å sørge for at den skal stemme overens med føderallovgivningen, men det er uklart akkurat hva det innebærer i praksis.

Mer detaljer finnes for eksempel på al Jazeeras engelskspråklige nettsider:
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/AB286342-F9AF-42A6-B347-BCEC4154D29C.htm

Tautrekking
Men det er bare et utkast og jeg har en følelse at det kommer til å bli mer tautrekking allerede når parlamentet skal behandle det. Det blir særlig spennende å se hva sunni-araberne vil si.

Bombeangrepene har fortsatt i hele dag. Det har ikke vært like dødelig som i går, men det kunne blitt enda mer dramatisk dersom angrepet mot visepresident Adel Abdul-Mahdi hadde lykkes. Den fransk-utdannede økonomen kan være en mulig statsministerkandidat i framtiden og det er ikke mange lederemner i dagens irakiske politikk.

Stammeoppgjør
Ekstra sårbart virket det når president Jalal Talabani i helgen ble sendt til Jordan for behandling. Tilstanden til verken Abdul-Mahdi eller Talabani er alvorlig, men angrepet mot Abdul-Mahdi var dristig (bomben var gjemt i bygget han besøkte i følge nyhetsbyrået AFP) og viste at sikkerhetsoperasjonen som er underveis ikke har hatt noen umiddelbar effekt.

Verdt å merke seg er også det som ser ut til å være et skikkelig oppgjør mellom noen stammer og Al Qaida i Anbar-provinsen vest for Bagdad. Dette er et rent sunni-område, men det er rå maktkamp i gang. I Habbaniyah, en by i nærheten av Fallujah, ble moskeen til en imam som hadde gått ut mot ekstremistene angrepet. 35 mennesker ble drept. I kveld ble en politistasjon i et område kontrollert av stammene angrepet med en bilbombe. 14 mennesker er meldt drept så langt.

Dette innlegget ble publisert i Bagdad-bloggen. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Olje og bomber

  1. Kaldkriger sier:

    Lykke til der ute og take care! Det er ikke A og B gjengen du har der som sloss pa alle fronter. US gutta tar nok vare pa deg, men husk at nyheter er mer enn blod og lemlestelse. Min utfordring til deg er: Se om du finner noe positivt i det Irakiske samfunn! Har krigen virket positivt for den jevne Iraker?

  2. Paul Gautrekk sier:

    Veldig bra blog. Vanskelig å danne seg et bilde om hva som egentlig skjer der nede gjennom flashy to minutters reportasjer på tv. Denne blog’en kan hjelpe på. Iallefall for meg. Leses nøye!

  3. Ulf Tolfsen sier:

    Veldig bra med mere bakgrunnsstoff. For lite av dette i TV. Tito sa i sin biografi at de Balkanske stammer måtte styres med hard hånd. Saddam gjorde vel det samme! Mye av det du beskriver tyder på at alt har «rast» sammen etter at despoten er vekk. Tydeligvis er nationen ikke moden for «democracy». Krigen må jo være en fullstendig fullstendig gigant tabbe av USA hvor man har havnet i en kaos/borgerkrig liknende tilstand hvor alle er mot USA og hvor sunni står mot shia og stammer mot stammer. Å stoppe dette inferno med selvmords bombere og «menneske» skjold må nærmest være umulig med demokratiske midler. KAN USA VINNE??? Take care and good luck!

  4. kjell uppheim sier:

    Synes du er dristig. Interssant skildring. Bush sr. fikk advarslene lagt på sitt bord da US styrkene stod et godt sykke inne i Iraq i 1991. Han valgte å trekke seg ut. Bush jr. har åpenbare begrensninger i evne og forutsetninger. Det hadde vel ikke skadet om lille Norge hadde opponert sammen med Frankrike og Tyskland i noe så skjebnesvangert. Men, det blir ikke høystatus FN-poster av å oppnonere mot US. 4 mill. Iraqere på flukt. 50-100000 skadete pluss lemlestede og døde US soldater. Vanskelig å skjønne at ikke verdensopinionen begynner å ta grep. Lykke til videre og ta vare på livet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *