På leting etter et helikopter

650Bilde040.jpg

Det er sagt før, men det kan sies igjen: Amerikanerne klarer ikke å frakte folk fra flyplassen inn til den Grønne sonen i sentrum av Bagdad. Jeg vet det er krig, jeg vet en hver hær er tungrodd og at uforutsette ting oppstår, men det er dramatisk når USA etter snart fire år i Irak ikke har kontroll over veistrekningen inn til byen.

Av Sigurd Falkenberg Mikkelsen

I natt skulle jeg tatt den eneste konvoien som kjører, men klokken tre fikk vi beskjed om at den var innstilt. Konvoien, som av en eller annen grunn er døpt Rhino – neshorn – ble innstilt, antakelig av sikkerhetsårsaker.

Dette er til overmål pansrede busser som hver natt kjører gjennom Bagdad med flystøtte.

Prøver å få helikopter-haik
I stedet har jeg reist rundt inne på militærområdet rundt flyplassen for å forsøke å få haik med et helikopter inn til byen. Det har så langt ikke lykkes, men jeg har møtt mennesker som hver på sitt hvis har gitt et talende bilde av situasjonen i landet.

En privat sikkerhetsvakt, tidligere spesialsoldat, var på vei hjem til USA fra Ramadi. Dette er den største byen i Anbar-provinsen hvor det sunni-arabiske opprøret herjer. Han fortalte at de på det verste hadde 80 angrep om dagen, at det irakiske politiet de siste ukene var rammet av gigantiske bilbomber og at befolkningen knapt hadde strøm og drikkevann. Selv jobbet han med gjenoppbyggingsprosjekter av blant annet vannanlegget men fortalte at ikke mye kunne gjøres på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Det gjør at folk nå drikker vann rett fra forurensede Eufrat med alle helsefarene det innebærer. Det bilde han tegner stemmer godt overens med et nyhetstelegram fra FNs nyhetsbyrå, Irin: http://www.irinnews.org/Report.aspx?ReportId=70243

Amerikanerne i midten
På vei tilbake – den første helikopterlandingsplassen jeg prøvde meg på hadde ingen utgående flygninger i dag – traff jeg en militærpolitioffiser som jobbet sørøst i Bagdad. Det er sjiamuslimsk område. Han og hans soldater jobbet sammen med det irakiske politiet og ble skutt på hele tiden. Hver natt ble det skutt granater mot basen hans og han hadde mistet to mann, og et titalls var sendt hjem alvorlig såret.

Sjiamuslimer på den ene siden, sunnier på den andre. Amerikanerne står midt i mellom og sender nå inn enda flere soldater. Det bidrar til å gjøre transportsituasjonen ekstra vanskelig.

Selv skriver jeg disse linjene mens jeg venter på et helikopter på Liberty Helicopter Pad. Kanskje får jeg plass, hvis ikke blir det et nytt forsøk langs landeveien i natt.

Avsender: Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Dette innlegget ble publisert i Bagdad-bloggen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *