Starten på reisen til Bagdad

sigurd_650.jpg
Det er en blanding av vinterferiestemning og kjølig forretningsreising på flyplassen i Frankfurt. Passasjerer glir sakte forbi kafeen hvor jeg sitter med en bok og kopp kaffe.

Av Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Som meg er de tvunget til å være på flyplassen. Men det synes at de egentlig er et annet sted, på et skisted i Alpene, et møte i Zürich eller kanskje på vei til den andre siden av Atlanteren.

Selv skal jeg til Bagdad. Byen hvor Iraks borgerkrig raser som verst, byen hvor motstandsgrupper slåss mot amerikanske okkupasjonsstyrker, byen hvor kriminelle gjenger har fritt spillerom. Byen alle som kan flykter fra. Det kommer til å bli lang reise. Jeg flyr snart videre til Kuwait City og en gang i morgen håper jeg å få plass på et amerikansk militærfly til Bagdad. Så begynner strevet med å komme seg fra flyplassen og inn til sentrum og deretter videre til mitt endelig bestemmelsested: Infanteristene 1. kavaleridivisjon. Jeg skal reise med den amerikanske hæren. Det var ikke slik jeg hadde ønsket å reise, men hele Irak er en frontlinje og dette er den eneste muligheten for å få sett hva som foregår på nært hold.

Charles Lindberg
BBC melder i dag at Tony Blair skal legge fram en plan for å trekke de britiske soldatene ut av Irak. Samtidig sender USAs president George W. Bush inn 21 500 soldater til Bagdad. Hvis BBC har rett skiller de to krigsarkitektene således lag i krigen kommer til å overskygge alt hva disse to mennene har foretatt seg. For dette var en villet krig. Den ble ikke påtvunget noen av dem.

Nettopp betydningen av politiske valg er hva boka som ligger på kafé-bordet mitt handler om. Det er Philip Roths ?The Plot Against America?. En skjønnlitteratur bok som tenker seg et fiktivit 40-talls USA der ikke Franklin D. Roosevelt ble gjenvalgt til president. I stedet ble den populistiske pilothelten Charles Lindberg valgt med løfte om å holde USA utenfor krigen. Han inngår allianseavtaler med Hitlers Tyskland på den ene siden og Japan på den andre . Samtidig setter han i verk et folkelig anti-semittisk program. Den jødiske Roth-familien brytes sakte ned innenfra og alt sees mesterlig selvbiografisk gjennom den blivende forfatterens øyne. Alt han trodde var trygt rakner. Han har mareritt om at hans frimerker med motiv av amerikanske nasjonalparker skal få swastika-trykk.

Det er skremmende lesning og glitrende litteratur:

»Turned wrong way round, the relentless unforeseen was what we schoolchildren studied as ‘History,’ harmless history, where everything unexpected in its own time is chronicled on the page as inevitable. The terror of the unforeseen is what the science of history hides, turning a disaster into an epic?

Hva hvis?
Det er umulig å lese denne boka uten å tenke på hvordan USA og verden ville sett ut hvis George W. Bush ikke var blitt USAs president og Al Gore i stedet ville sittet ved makten den 11. september 2001.

Jeg har en sterk følelse av over 3000 amerikanske soldater ikke ville vært drept i Irak, at nesten 4 millioner irakere ikke ville vært drevet på flukt, at titusenvis av dem ikke ville vært drept i krigshandlinger. På den annen side vil diktatoren Saddam Hussein nok fortsatt sittet ved makten og med god hjelp av det internasjonale samfunn fortsatt å kjøre sitt eget land i grøfta.

For min egen, og i dette perspektivet ubetydelige, del ville jeg antakeligvis ikke nok en gang vært på vei til Bagdad.

Dette innlegget ble publisert i Bagdad-bloggen. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Starten på reisen til Bagdad

  1. Sofakriger sier:

    Vi gleder oss til reportasjene. Håper du både får vist noe om hverdagen til de amerikanske styrkene, deres holdninger og moral og hvordan det går i deres møte med befolkningen.

  2. George VV. sier:

    At det er en Norsk raporter i Green Zone i Iraq er vel nok lurt. Men vil vi få begge sider av historien. Tror nok at video innlegg på youtube tar dette ansvar.
    Hilsen, GenosideInIRAQ

  3. Hakon Bjerke sier:

    Fra egen erfaring som en Amerikansk soldat stasjonert (100km nord for Baghdad)
    OIF (Operation Iraqi Freedom III) 2004-2006. Laerte jeg mye fra den Irakiske befolkningen. moralen var hoy, og vi hjalp sivilbefolkingingen med generatorer for elektrisitet og medisinisk utstyr. Jeg forlot en god del venner av de Irakiske civilians.

    Hakon Bjerke

  4. asbergermannen sier:

    Hei!

    Kunne du ikke spart meg (som betaler lisens) turen din til Irak. Jeg mener, siden du er «embedded» kunne vel amerikanernes ministerium for propaganda stått direkte for videreformidlingen av infoen. Det er nok at fascistkanalen TV2 er «embedded» og sender propagandarapporter fra Irak og forteller hvor leit det er å være i US Army. Der de patetisk viser oss raiding av hus tidlig på morgenen( som Gestapo gjorde i Norge i gamle dager)Det er jo irakerne som lider dernede. Irakerne kjører ikke rundt i body armoured SUVs.Det er jo bildene av irakisk blod som man faktisk( ikke billedlig men faktisk) ser FLYTER i gatene dernede.Jeg blir kvalm av deg og resten av gjengen som søtter amerikanerne på denne måten.

  5. asbergermannenII sier:

    Hei!

    Jeg bare glemte å stille deg et spørsmål. Hvorfor gjør du dette? Har du våte drømmer hmmm…om å motta en militær utmerkelse for ditt arbeid for Das americanishe ministerium for propaganda undt information…Hmmmm amerikansk medalje…hmmmm..deilig….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *