Valg av videoformat

Diskusjonen rundt NRKs generelle valg av WMV som videoformat på sine første tjenester for nett hører ikke hjemme her. Jeg kan likevel avklare noen detaljer.

Valget av WMV ble tatt for flere år siden og ble basert på flere kriterier.

Noen av dem er:
– Videokvalitet vs. båndbredde
– Kostnader for enkoding
– Brukervennlighet
– Tilgjengelighet av et system for rettighetshåndtering (DRM)

Valget av WMV ble ikke tatt fordi NRK ønsker å støtte en spesiell leverandør eller er motstander av åpne formater. Valget ble tatt fordi det ikke fantes åpne alternativer.

NRK vurderer fortløpende hvilke formater som finnes. H.264 og andre MPEG-4 baserte systemer har gjort at vi nå har formater som er konkurransedyktige på kvalitet.

Fremdeles er en del spørsmål i forhold til DRM og brukervennlighet uavklarte. NRK følger utviklingen nøye og har ikke på noen måte låst seg i forhold til bruk av WMV for all fremtid.

Denne diskusjonen har blitt blåst liv i av Cory Doctorow her:
Norway’s public broadcaster sells out taxpayers to Microsoft (engelsk)

Det er helt klart en viktig diskusjon, og innspill er også viktige i forhold til mediasentergrensesnittet som denne nettsiden handler om.

Jeg ønsker likevel at denne siden konsentrerer seg rundt funksjonalten og mulighetene i et grensesnitt for nettmedier som er tilpasset fjernkontroll og TV-skjerm.

Et ønske om bredere støtte for flere plattformer er mottatt og som dere skjønner så jobber vi med saken.

Mer av diskusjonen rundt valg av videoformater finner dere her:
NRK makes one of the world?s largest Media Center services (engelsk)

Cory, wrong again (engelsk)

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

11 kommentarer til Valg av videoformat

  1. Rayner sier:

    Det er en viktig diskusjon, men folk blåser det helt ut av proposjoner.

    MS eller ikke MS, man bruker det mest økonomiskt forsvarlige.

    Heia NRK. Dere gjør en flott jobb.

  2. Hyggelig at mange også ser det positive i tjenesten vi har laget!

    Som nevnt utallige ganger så jobber vi kontinuerlig med utvidelser både i forhold til plattformer og formater.

    Diskusjonen er viktig og dere blir hørt. Et sted må vi begynne. Mye av det vi gjør i forhold til nye medier er fremdeles å betrakte som eksperimenter. Tilbakemeldinger på de faktiske tjenestene vi har laget er derfor viktig. Både i form av valg av formater og i form av hvordan tjenestene virker.

  3. Thor sier:

    Flott at NRK var tidlig ute med sitt Web-TV tilbud. «Unnskyldningen» for å bruke WM er grei nok, men som skattebetaler forventer jeg at NRK etter hvert går over til et åpent format, som f.eks. H.264. Og, ja jeg bruker Winxp (enn så lenge).

  4. Det aller beste dersom du skal kreve noe av NRK er å være lisensbetaler, ikke bare skattebetaler.

    🙂

    Det er hyggelig at du setter pris på dagens tilbud. Det hadde vært ødeleggende for NRK om de ikke kunne være med å konkurrere i et marked på lik linje med de kommersielle kringkasterne.

    De kommersielle kringkasterne kan selvfølgelig stå friere i sine valg og gjøre dem på andre vilkår.

    Likevel, så er faktum at de vi konkurrerer med har et system som når mer enn 90% av brukerne i dag. Så lenge vi arbeider med alternativer syntes jeg at det er riktig at også NRK får være med å konkurrere om seerne på nye plattformer.

  5. Erland Flaten sier:

    For det første er det veldig bra og viktig at NRK gjør det de gjør med nett-tv og ikke minst radio. Jeg rekker sjelden Halloi uken eller Ut i verden på lørdags ettermiddag. Hører det timen på etterskudd og koser meg 🙂

    MEN det er ikke bra nok å bare levere dette i ett lukket format. Det hjelper ikke at wma per nå er bedre enn det som fins på MPEG/ISO. Dere lager jo ikke TV sendinger som bare kan sees av de som har Sony TV (litt urimelig denne, men lell…) Når NRK bruker en lukket standard fra ETT selskap bidrar de til å gjøre tilbudet dyrere og dårligere for seg selv og lytter/leser/seer.

    Det er nemlig ikke konkurranse om å lage produkter får å produsere på windows media. Hvor dyrt, ikke minst hvor elendig, hadde ikke ett videokamera fra panasonic vært om de eide PAL standarden?

    En viktig grunn til at Internett er en suksess er at dokumentene og transportmetoden er i åpne formater. Slik vil det også være for for lyd og videoformidling.

    For å få litt trøkk mot Microsoft så foreslår jeg at GrandPrix legges ned og Eurovisjonen setter av pengene til å lage et skikkelig opplegg for nettTV og radio, basert på åpne dokument- og transport- DRM-standarder. Så kan Microsoft selvsagt få lage både playere encodere og DRM systemer som støtter dette.
    Så relanseres MGP når dette systemet er på beina…

    Lykke til!

  6. Øyvind sier:

    NRK karaktiserer altså sin satsning på Nett-tv som et eksperiment. Det kan jeg delvis forstå…

    Jeg har de siste åra brukt litt forskjellige Pcer og Macer. På pcene kan jeg bare gi opp å få sett nett-tv, fordi pcene har enten vært for trege, eller nett-tv har krevd noe av Windows media som gir meg en feilmelding.

    Jeg bruker også mye mac, som passer for litt «enkle» brukere, som meg;) På macen må jeg først laste ned en plugin, deretter må jeg inn i html-koden for å finne en url som jeg kan lime inn i Windows Media Player. Denne prosessen kunne NRK ha spart meg for ved å legge en tekst-lenke rett til URL som åpner videoklippet i en ekstern avspiller (definert av bruker). Sky News har gjort det, SVT har gjort det…

    Jeg vet at jeg ikke er den eneste windows- og mac-brukeren som sliter, og lurer på hvor godt dere egentlig tester nettsidene deres mot forskjellige brukergrupper.

    Det virker på meg som om NRK unnskylder seg alt for lettvint med at «andre programmer mangler DRM» og «ingen programmer var så bra som WIndows Media». Men jeg synes ikke forklaringa er troverdig. Jeg mistenker NRK for å favorisere Microsoft som leverandør og for med vilje legge hindringer i veien for alle som ikke bruker Microsoft-produkter.

    Hovedårsaken til dette er at når jeg kommer med en tilbakemelding om hvordan dere ved enkle grep kunne gjøre livet lettere for ikkeMS-brukere, blir jeg henvist til

    En ting er sikkert: hadde jeg hatt ansvaret, hadde jeg klart å lage en bedre løsning.

  7. Kalle sier:

    Jeg bor i Stockholm og har ikke tilgang til NRK TV. Derfor så jeg virkelig fram til å få det via MCE. Skuffelsen er derfor stor når det nå ikke fungerer. Jeg får feilmedling:
    «Media Center was unable to load the page http://www7.nrk.no/onlinespotlight. The server is not responding, or there is something wrong with your proxy server.»

    Har ingen brannvegg, og dessuten fungerte det aller første gangen jeg prøvde. Noen som vet hvorfor det ikke virker? Kan det være NRK som sperrer for utlandet?

  8. Tjenesten er ikke sperret for utlandet. Eneste forskjellen i forhold til bruk i Norge er at båndbredden er litt lavere mot utlandet. Kan det ha vært en periode, eller fungerer den fortsatt ikke?

  9. Kalle sier:

    Hej igen. Jeg får fremdeles «Media Center was unable to load the page …» når jeg velger NRK.

    Jeg har fått ny ISP og problemet er det samme. Det er kun NRK som ikke virker, de andre norske «Spotlighter» fungerer. Jeg får vel formatere hardisken…

  10. Kalle sier:

    «Media Center was unable to load the page …»

    Jeg fikk det til i går faktisk, og løsningen er akkurat som du foreslår: jeg tok bort cookies og det fungerte. Yippieee så bra NRK er! Jeg så på Tre brødre til langt på natt i god kvalitet. Med min nye ISP (ComHem, 8 Mb ADSL via kabel-TV) får jeg også bedre streaming en hos Telia (8 Mb ADSL via telefonen), så nå er jeg så lykkelig, – endelig NRK i TV’n. Takk for en super tjeneste, og takk for dine svar Eirik!

  11. Flott at du fikk det til å virke og hyggelig at du liker tjenesten!

    Vi skal fortsette med forbedringer og dere vil bli holdt oppdatert via denne siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *