Rett låt – feil år – del 1

Diskusjonen om rett låt vant er vel en mange har vært år. Og meningene er mange og hva er egentlig rett låt? Siden låtene i Grand Prix kjemper om de som stemmer sin gunst uansett om dette er en fagjury eller folket så er det vel alltid rett låt som vinner. Som låtskriver og artist må du treffe smaken til de som bestemmer. Så enkelt og greit (og veldig vanskelig) er det i grunn. Om den låten som vinner er den låten i en finale som hadde gjort det best internasjonal er en helt annen sak som man kan diskutere i hjel.

Tenkte jeg skulle snakke om et par låter som kunne ha fått en helt annen plass i Grand Prix-historien. De hadde alt, det var bare ett skjær i Grand Prix-sjøen. De måtte konkurrere mot en uovervinnelig låt. Med andre ord, da var rett låt, de var bare med feil år. Og jeg begynne med en låt fra norsk finale. Tone Damli Aaberge’s «Butterflies».

Tone 2009

Denne låten kom på andre plass i den norske finalen i 2009. Her i den kjolen hun ikke brukte. Til tross for at Tone Damli Aaberge med låten sin «Butterflies» fikk 97 856  telefonstemmer så var det småtteri mot de 715888 telefonstemmene Alexander Rybak fikk. Og vi vet jo alle hvordan det gikk med Alexander Rybak i Moskva.

Nå tror jeg vel ikke Tone kunne tatt seieren hjem for oss det året Alexander vant, men hadde Tone bare ventet ett år til med å delta og i stede vært vår representant på hjemmebane i Oslo året etter kunne hun gjort en meget god figur. Og det hadde definitivt ikke blitt en 2o.plassen som det ble.

Tone endret VG-listen før Alexander gjorde det, så hun fikk i hvert fall en seier over Alexander.  Hun entret VG-liste i uke 6 på en 6.plass og gikk opp til 2.plass i uke 7 når Alexander Rybak entret listen på plassen bak. Men fra uke 8 av var det Alexander som herjet på listen, hans første uke på 1.plass og den plassen var han på 9 uker til, først de 7 påfølgende ukene + to uker rundt Eurovision-finalen. Uansett det er ikke så veldig ofte at en låt som ikke vinner norsk finale gjør det så godt på salgslistene, Tone’s låt holdt seg der 17 uker og der her hennes største hit noensinne.

La os ta en titt på Tone´s opptreden i 2009:

Tone er muligens ikke den beste sangeren i landet, men hun er veldig flink til å velge låter som er godt innenfor det hun er kapabel til å synge. Og det hun eventuelt måtte mangle i sangferdigheter tar hun igjen i en fabelaktig måte å fremføre låten på. I denne låten synger hun om å ha sommerfugler i magen av forelske og slik er hun ut på scenen. Hun formelig gløder nyforelsket og hele fremføringen blir derfor veldig troverdig. Og siden Tone sjelden har noen feilskjær når det gjelder kjolevalg så hun ser smashing ut på scenen. Så Tone hadde du bare ventet enda ett er med å delta hadde du fått lov til å trollbinde hele Europa tror nå jeg.

Tone har prøvd seg en gang til å Grand Prix-sirkuset, eller Melodifestival-sirkuset egentlig da og hun kom seg til Andra Sjansen med sin makker Erik Segerstedt. Og det så slik ut:

Som dere sikker skjønner så jeg ser gjerne Tone tilbake i vårt eget Grand Prix-sirkus, Europa fortjener å få oppleve deg.

Og jeg hilser gjerne på deg en gang på vorspielet til Grand Prix-klubben

Tone (3)

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.