Heia Norge

utklipp_norsk_flaggEndelig er det tid for norsk finale og endelig får vi se hvordan låtene ser og høres ut når de fremføres live. Jeg gleder meg veldig, jeg vet at artistene er i de beste hender og vil få vist frem låten sin på best mulig måte.

For første gang på mange år er det ingen klar favoritt blant oss fans. Noe en nesten litt fortvilet siden de ikke klarer å finne en ultimat favorittlåt blant de ti som deltar. Utvilsomt et luksusproblem. Vi må gå 10 år tilbake i tid siden vi sist hadde en spennende avstemming i norsk finale så da er det vel på tide at i kanskje får det i morgen. Før jeg har sett låtene føler jeg at dette er en åpen konkurranse. Etter at jeg har sett og hørt låtene mener jeg muligens noe annet. Heldigvis har jeg fått akkreditering slik at jeg får sett generalprøven og skal naturligvis blogge fra den. Dette er faktisk min 24 norske finale opplevd live på rad. Får jeg sølvmedalje fra NRK neste år?

Som leder i Grand Prix-klubben får man naturligvis henvendelser fra norsk presse. I år har de vært opptatt av om startnummeret i finalen har betydning for vinnersjansen og det faktum at presseinteressen for Grand Prix øyensynlig skal være dalende.

Statistikken viser at det å starte i siste halvdel av finalen ikke er en ulempe hvis man ønsker å vinne. Og 16 ganger har sangen fremført sist i en finale gått hen og vunnet. Tilfeldighet – JA! Med unntak av noen få år for noen år siden da de trakk startrekkefølgen i finalen har NRK selv bestemt startrekkefølgen. Og NRK er opptatt av at hver låt skal få lov til å skinne og det gjør en låt best hvis den ikke har en veldig lik låt foran og bak seg i finalen. Men, mesteparten av solskinnet fra en låt må artisten stå for selv uavhengig hvilket startnummer den har. Og ingen låt har noensinne tapt fordi den hadde et «håpløst» startnummer. Så det faktum at det å starte sent øker vinnersjansene er mer en statistisk sannhet enn en virkelig sannhet. Og statistikk er som kjent til for å bestrides.

Ifølge både Dagbladet og VG som har ringt meg er interessen for Grand Prix mye lavere enn på mange år. De teller antall artikler så det står og har funnet frem til dette «faktum». For noen år siden hadde vi tre del-finaler, ett siste sjansen-show før vi endelig kom til finalen. med andre ord 5 Grand Prix-helger på rad. Det sier seg selv at dette skaper mye mer medieinteresse enn en «skarve» finale.

NRK har også bevist valgt å heller satse talent enn kjendisfaktor i valg av artister. En Tone Damli Aaberge vil skapt mer pressedekning for årets finale hadde hun vært med enn Stine Hole Ulla, selv om sistnevnte helt sikker er en mye bedre sanger. Uansett, Tone Damli Aaberge er megastjerne i Norge, muligens en liten smule kjent i Sverige, men så er det vel i grunn stopp på kjendisstatusen hennes. Med unntak av nordmenn hun treffer tror jeg hun får gå i fred i Danmark for eksempel. Så en med kjendisstatusen til Tone hadde ikke gitt oss mange gratispoeng i en internasjonale finale for å si det sånn. Da måtte vi sendt avgårde A-HA eller Kygo tror nå jeg.

NRK holder også kortene tettere inn mot brystet frem til finalen når det gjelder selve produksjonen. Man følger jo med på del-finalene i Sverige og der slipper pressen til på øvelsene allerede fra torsdag av og en snutt av fremføringen legges ut på nettet. I Norge er pressens første møte med fremføringen av låtene på generalprøven på lørdag. En slik måte å gjøre det på skaper heller ikke større pressedekning. Men, tilsynelatende manglende pressedekning til tross, så hadde finalen i fjor 1,4 millioner som så på, så da er det vel Melodi Grand Prix som kan peke nese til norsk presse likevel da. Og kanskje norsk presse skal utvide horisonten litt og finne interessante ting å skrive om som ikke inkluderer høy kjendisfaktor og skandaler? Uansett på lørdag kveld vi alle i pressen kunne skrive om hvem som skal til Stockholm i mai av årets startfelt. Og forhåpentligvis er alle enige i at rett låt vant.

Hvem skal så få denne billetten til Stockholm og være rett låt som vant? Ja, si det du. Selv om majoriteten at de meningene jeg har lest på nettet peker fremst på Agnete, Laila Samuels, Freddy Kalas og The Hungry Hearts så betyr ikke det at disse allerede nå bør ha ledig plass i kalenderen de to første ukene i mai. Det faktum at vi nå har bare en finale gjør at låtene for de aller fleste som skal stemme er «ferske» og det da vil være den umiddelbare appellen til en låt som gjør at det er akkurat den du stemmer på. Og akkurat slik er det jo også i internasjonal finale. Og den måten å tenke på er vel noe av det som forsvarer det å «bare» ha en finale og ikke flere del-finaler før.

Uansett, jeg ønsker alle artistene lykke til på lørdag, bruk de tre minuttene dere har til å skinne godt, dette blir ett minne for livet uansett hvor på resultatlisten man ender.

HEIA NORGE 🙂

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.