Island er blitt Grand Prix-peppermø

Island feirer 30-års jubileum som deltager i Eurovision Song Contest. De har enda igjen å vinne, men to flotte andreplasser viser at de har det inne.

Og her starter de jubileumsshowet på rett vis med en kavalkade over diverse av de sangene som har representert Island. Litt av en tur ned memory lane dette. Og det er ikke mange som mangler her heller da. For en flott åpning av ett Grand Prix-show. En av de beste jeg noen gang har sett på noe lands Grand Prix finale. Og i grunn veldig passende å avslutte med den første låten de sendte til Bergen i 1986 – Gledibankin.

Her er det heldigvis bare 6 låter med, siden man på island allerede har hatt delfinaler for å komme frem til disse 6 melodiene.

Melodi 1 – Greta Salome

Sang 3 – Fremføring 4 – Kostyme 4

Her starter det med en litt rar låt som ikke helt klarer å bestemme seg hvordan den skal låte. En god del rytmeskifter i låten, fremføringen er mørk og dyster så dette sliter jeg med å like i bunn og grunn. Passe kult kostyme da.

Melodi 2 – Hjörtur Traustason & Erna Hrönn Olafsdottir

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Er faktisk Facebook-venn med den kvinnelige delen av denne duoen, så da heier litt ekstra på henne. En gitarbasert ballade som har klare melankolske undertoner og da skal det ikke mye til før jeg er med om bord. Det kunne vel vært litt mer kjemi mellom de to artistene som synger for å gjøre fremføringen litt mer troverdig. Men alt i alt en bra låt, så får vi overse en heller stygg kjole da.

Melodi 3 – Karlotta Sigurdardottir

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 5

Denne låten ligner veldig på noe jeg har hørt før. Hele låten virker veldig uoriginal og den sliter med å sette seg fast i mine øreganger må jeg si. Men, ikke siden Anne Karine Strøm har vi sett en flottere gull-lame-drakt på noen, det er jo litt da. Og et lite plusspoeng til for ganske så flott fremføring av låten da.

Islandsk TV har reklame så da kan man ta tissepauser uten at man går glipp noe.  Klar for resten av showet og for kommentatorenes skyld så kan det blir interessant hvis neste par ut blir årets representanter for Island. Tungegymnastikk på høyt nivå.

Melodi 4 – Tordis Birna Borgarsdottir & Gudmunder Snorri Sigurdarson

Sang 3 – Fremføring 3 – Kostyme 4

Pianoballade kan det høres ut vi blir tilbudt her. Og endelig en fin låt hold jeg på å si, men så måtte det komme en sint rapper inn og ødelegge litt da. Låten speeder litt opp og det gjør den ikke særlig godt er jeg redd. Alt i alt ble dette heller traurige greier og mer skrik enn ull for å si det sånn. Kun kjole på jenta.

Melodi 5 – Elisabet Ormslev

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Kult med en låt på islandsk. Og kult med en låt som forblir ballade. Den vokser riktignok litt og får inn dramatiske effekter uten å ødelegge balladen i seg selv. Dette likte jeg veldig godt gitt, melankolske undertoner skader aldri og en artist som kan synge gjør det heller ikke. Hun kan muligens tone ned sin mørke fremtoning hvis hun får sjansen til å dra til Sverige i mai.

Melodi 6 – Alda Dis Arnarsdottir

Sang 3 – Fremføring 4 – Kostyme 4

Nok en rolig låt, liten partyfaktor på Island med andre ord. Som en karakter fra Games of Trones gjør vokalisten sitt beste, men denne låten er veldig forglemmelig spør du meg. Skremmende intetsigende dette og sjarmerende artist til tross, kjekt at de tre minuttene gikk raskt her.

Er ikke en stor kløpper på islandsk, men har skjønt såpass at kveldens internasjonale gjester er Sandra Kim og Loreen. Jeg håper vel mest på at melodi 5 snapper Stockholm-billetten fra de andre. Vi får se om det slår til. Men, men Facebook-venninne Erna må gjerne vinne hun også.

Så skal vi dra frem gamle minner og Sandra Kim er på plass med en oppdatert og modernisert versjon av sin vinnerlåt J’aime La Vie. Fortsatt futt i den jenta.

Som i Norge får fjorårets deltager internasjonalt gjøre sin «gamle» låt, pluss en ny en og innimellom alt dette er det veldig mye prating. Så dette tar sin tid. At de slenger inn reklamepauser også gjør også sitt at dette tar sin tid. Skal de virkelig bruke 2 å bestemme hvilken av 6 sanger skal bli bidraget deres? Nå har de snabbreprise av sangene for fjerde gang, skulle tro at publikum som kan stemme hadde bestemt seg nå.

Da begynner avstemmingen. Etter to landsdeler leder min favoritt gitt. Men, her spriker poengene veldig. Ledelsen skifter hele tiden. Min favoritt kom sist etter at SMS-avstemmingen gav den desidert minst poeng. Etter denne avstemmingen er det den siste låten Now som leder, men det virker ikke som om det er helt avgjort, det kan virke som om det skal være en superfinale mellom de to låtene som gjorde det best og de er det låt 1 som skal konkurrere om billetten til Stockholm.

Hvis jeg forstod islandsk rett så nullstilles telleverket nå og Greta Salome og Alda Dis Arnardottir skal kjempe om å få en gratis tur til Sverige i mai.

Greta har valgt en utstrakt bruk av visuelle effekter, det blir litt for mørkt og dystert meg og jeg får heller ikke helt tak i låten.

Alma sin låt er ett lite hakk bedre enn Greta sin, men her og sliter jeg med å få tak i låten. Den er veldig forglemmelig og jeg kan vel allerede konstatere at Island ikke kommer på favorittlisten min i år når jeg skal vurdere alle låtene i Stockholm.

Forrige helg i dansk finale og denne helgen i islandsk finale. Loreen har travle dager, men hun har allerede vært på besøk i norsk finale så det spørs vel om hun kommer til Oslo neste helg.

Nå har de holdt på i nesten 2 og en halv time, er det ikke på tide å få valgt vinneren snart? Svært så de skulle dra dette ut i tid. Den norske finalen varer forresten 2 timer og 5 minutt og det er en fornuftig tid å gjennomføre en nasjonal finale på.

Da står endelig superfinale artistene på scenen og da skal det vel endelig avgjøres. Blir det Greta eller Alda som vinner?

Og til tross for andreplass etter den første avstemmingen så ble det Greta Salome som trakk det lengste strået. Greta Salome har vi sett en gang før i internasjonale finale. Hun var en del av duoen som representere Island i den internasjonale finalen i Baku i 2012. Vel, denne gang får hun kortere reisevei. Vi ønsker henne lykke til i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.