Baltikum – Norden 3-2

For første gang på 13 år er alle de tre baltiske statene Estland, Latvia og Litauen i finale.  Det er gøy for dessa som er små som det heter i julesangen. Det er 8 år siden bare to nordiske land var i finalen. Dengang var både Finland (arrangør) og Sverige (takket være Carola`s plassering året før) direktekvalifisert til finalen. Danske Dramaqueen, islandske Eirikur Haukson og norske Guri Schanke måtte alle slukøret se at de ti finaleplassene gikk til andre land. Og med rekordantallet 28 bidrag i semifinalen var det kanskje ikke så rart at det ikke gikk så bra. Heldigvis gjorde denne gigantsemifinalen at man endret på opplegget og gikk over til to semifinaler og at 20 land fikk kvalifisere seg til finalen.

Personlig synes jeg vel at det er helt greit at de baltiske landene gikk til finalen foran våre tre utslåtte nordiske venner. De hadde rett og slett bedre og mere publikumsvennlige låter. I finalen tror jeg nok likevel at Norden kommer i en ende av resultatlisten og Baltikum i den motsatte. Time will show.

Rekkefølgen over når de enkelte land avgir sine stemmer er offentliggjort. Og Norge er siste land ut. Og siden mange av de største konkurrentene til Sverige avgir stemmene sine mot slutten har spekulasjonene straks gått på hvordan dette vil ende.  Blir det tilbake til Norden neste år? Men, på den andre siden kan det også bety at Sverige tar veldig innpå mot slutten, men likevel ikke når helt inn til slutt.

Stemmerekkefølgen blir bestemt i forhold til hvordan resultatene i semifinalene og blant jurystemmene ble. Og så lar man avstemmingen foregå slik at spenningen skal vare lengt mulig. Vi får håpe at spenningen varer helt til slutt slik at vår norske talskvinne Margrethe Røed får avgjøre det hele. De siste årene har man jo utropt vinneren straks det var teoretisk umulig for landet nærmest den som vant kunne ta dem igjen. Og de siste landene som da skulle stemme ble bare pausefyll før vinneren skulle hylles.

Uansett utfall dette blir spennende, selv om de fleste akkurat nå deler seg mellom å ha Italia og Sverige som seiersherre så kan det godt komme ett annet land å ta skalpen fra dem. Rekkefølgen for avgivning av stemmene finner du på www.eurovision.tv

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.