Dom over finalen – 2015

Akkurat som barn på lillejulaften er vi spente over hvem som får den fineste gaven i morgen kveld, nemlig en seier i Eurovision Song Contest 2015

imageDet hersker en behersket og rolig stemning her på pressesenteret, men mange journalister sitter og jobber. Man har oppdaget et kveldens generalprøve er viktig for resultatet og man vet også at hvem som er de største favorittene til å vinne trolig vil utkrystalisere seg i dag. Akkurat nå er det Italia som leder her på pressesenteret over hvem man tror vinner i morgen. Norge ligger ett godt stykke bak, men i år gir man bare stemme til det landet man tror vinner. Da sier det seg selv at noen få land for flestparten av stemmene. Uansett, dette avgjøres ikke her, mennesker over hele Europa og A-mennesker i Australia skal avgjøre dette. Slik jeg ser det er det ingen overbevisende favoritt, tror at stemmene kan spre seg litt her og der. Og det kan kanskje bety en spennende avstemming. En skikkelig spennende avstemming har vi vel ikke hatt siden finalen i Riga i 2003. Mine litt slitne Grand Prix-hjerneceller husker i hvertfall ikke noen senere. Men, nå er det på tide å bedømme låter.

Melodi 1 – Slovenia

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Forholdsvis fresk åpning på årets show. Men om Europa synes at Hardangersømkjole, luftfiolinist og hodetelefoner er kult er vel en annen sak. Prøver å være distansert og flørtene på en gang. Tror vel at vokalisten vil huskes best for sin særegne stemme, men det er veldig fin da.

Melodi 2 – Frankrike

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 1

En stund siden nå dette landet har stilt med en skikkelig fransk emosjonell ballade. Og når artisten er av det kaliberet deres artist er blir dette en storslagen opplevelse. Upåklagelig vokal her, men den begravelseskjolen kunne hun spart seg. Motelandet hun kommer fra hadde jeg ventet mere av.

Melodi 3 – Israel

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Så skal publikum skru seg inn på party-mood. Og det klarer denne gutten å få til uten plagsomt store problemer. Dette er det nesten umulig å stå helt rolig til. Kroppen bare begynner å bevege seg av seg selv. Og med tonnevis av sjarme kommer mange telefonstemmer å gå hans vei.

Melodi 4 – Estland

Sang 2 – Fremføring 2 – Kostyme 2

Greit nok at man vil fremstå som litt uoppnåelig og distansert, men for meg så blir dette ikke kult i det hele tatt. Jeg synes dette er kjedelig, artistene trekker ned låten i stede for å trekke den opp. Særdeles usjarmerende i min bok er dette. Men,populære i salen virker de å være da.

Melodi 5 – Storbritannia

Sang 4 – Fremføring 2 – Kostyme 2

Du du du du store verden dette er altså Europas fremste popland mener vi skal stemme på. Låten er tålbar, men hele fremføringen gir preg av ett land som egentlig gir f… i denne konkurransen. Synd i grunn, og kostyme er verdig mitt berømte kostymebål. Og koreografien forbigår vi i stillhet.

Melodi 6 – Armenia

Sang 3 – Fremføring 2 – Kostyme 2

En sang om en hendelse som fortsatt ryster dette landet. Synes vel en markering av dette kunne fortjent en bedre låt. Den kjemien som liksom skal være mellom de 6 på scenen er veldig påtatt og lite ekte. Slitsom og skrikende fremføring trekker også ned og kostymene er ikke noe å rope hurra for det heller.

Melodi 7 – Litauen

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 6

Ett eksempel på at sjarmerede fremføring kan ta deg til en finale i Eurovision. Disse to sjarmbombene synger ekte og fint og vi tror på et de skal fremstille ett par som er forelsket i hverandre. Og med diverse kombinasjoner som kysser hverandre på scenen blir dette en kosestund foran skjermen . Og kostymene er flotte og fargerike de luxe.

Melodi 8 – Serbia

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Frodig partylåt som begynner sakte sånn for at publikum skal få ta av. Og frodig er flott når det har denne kule innpakningen. Men, når låten tar av er publikum i ekstase og vår serbiske venninnen får alle med på dansen. Og med en slik stemme så er dette en sikker vinner på de fleste dansegulv denne sommeren. Kul discodivakjole.

Melodi 9 – Norge

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Klokken 21:52 er det vår tur. Salen roer ned og nyter dette musikalske mesterverket. Dette er så gjennomført bra at jeg får frysninger på ryggen. Og når låten tar av tar publikum av også. Dette naila de så grundig at jeg kan ikke si det på noen annen måte, utrolig flott. De sang feilfritt og fremstod fantastisk på scenen.

Melodi 10 – Sverige

Sang  3 – Fremføring 5 – Kostyme 1

Her kommer storfavorittene på rekke og rad. Jeg sliter fortsatt med å helt like låten, men fremføringen er det så til de grader ingenting å utsette på. Og som ventet får han publikum i salen med seg. Og han vil sjarmere mange TV-seere så det holder og det vil stemmes på dette ja.

Melodi 11 – Kypros

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Det vi trengte nå var en ordentlig nedtonet og rolig melodi. Slike sanger burde det være blå resept på, sjelefred utført på tre minutter. Genialt enkelt og greit. Mange ble overrasket over at denne gikk til finalen, det ble ikke jeg, den var en av mine sikre kort. Slik skal en ballade gjøres.

Melodi 12 – Australia

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

For en debut av årets nykommer. Alltid kjekt når ett land sender en av storkanonene sine avgårde for å kjempe om sitt lands ære. Og denne pop-krigeren vil innta mange musikk-hjerter den saken er klar. Og når man er en sjarmbombe som dette så må det bare gå bra. Kampen om årets sjarmbombe-tittelen blir hard.

Melodi 13 – Belgia

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Låten som har vokst mest siden artistene kom til Wien. Hans unge alder til tross, han ruler på scenen og låten er knalltøff. Og når vokalen står i stil til resten av alt det kule som skjer på scenen skaper det god stemning i de tusen hjem. Skal dette være låten som overrasker alle i morgen

Melodi 14 – Østerrike

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Nesten som vanlig stiller arrangørlandet med en heller smådårlig låt. Flott stemme til tross, dette tar ikke av hos meg, kjekt for dem da at de har hjemmepublikummet i ryggen som bakker dem opp. Regner med at alle brannforeskrifter blir fulgt siden den største opplevelsen under denne opplevelsen er pianoet som tar fyr.

Melodi 15 – Hellas

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 6

I læreboken over hvordan store ballader skal fremføres kan de bare med det samme legge ved fremføringen av denne sangen. Dette var en meget overbevisende fremføring og dette er en vokalist med stemmebåndene i totalt vater. Og med glitterkjole og vindmaskin er i grunn de fleste suksess-kriteriene på plass.

Melodi 16 – Montenegro

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Hvis man vil at oppbyggende etnisk velbehag på blåresept skal innføres kan denne medisinen absolutt anbefales. Flott fremføring, meget stødig vokal og når låten blir sånn passe dansbar er publikum med på notene. Dette er balkan-ballader på høyt nivå og jeg tror at dette landet vil få sin beste plassering noensinne.

Melodi 17 – Tyskland

Sang 5 – Fremføring 4 – Kostyme 3

Noen har øvd siden siste gang jeg så dem og nå har denne fremføring blitt riktig så forførende. Suggerende låt og meget stødig vokal gjør mye for denne låten og man blir sittende å smådigge denne låten sånn helt av seg selv. Hun blir litt skrikende til tider mot slutten og passe kjedelig kostyme da.

Melodi 18 – Polen

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 6

En av kveldens vakreste låter etter min mening. Tonnevis med melankoli pøses det med på og når det gjøres på denne måten blir det veldig troverdig. Og vi får se bilder fra før artisten var involvert i ulykken som gjorde at hun måtte blir rullestolbruker. Tøft gjort å stille opp, nydelig kjole og jeg blir rørt av dette.

Melodi 19 – Latvia

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Er litt flau over at jeg ikke hadde tro på denne låten skulle kvalifisere seg. Eksotisk og kul fremføring med stålkontroll på stemmen må bare bli bra. Mulig dette er for sært for mange, men mitt musikalske hjerte treffer denne låten så det holder og mere til. Og denne kjolen konkurrerer hardt om prisen for kulest kjole. Vår vinner på målfoto.

Melodi 20 – Romania

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Alvorlige låter er en liten trend i år. Og det er helt greit at Eurovision brukes som plattform for å spre slike bidrag. I alle fall når det gjøres på en slik bra måte som våre rumenske venner gjør det. Sterkt og gripende er dette og fremragende fremføring gjør den bare enda bedre.

Melodi 21 – Spania

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 6

En av våre kjæreste ferieland har valgt drama-ballade i år. Og de har tatt frem alle triksene i Grand Prix-manualen. Svenske komponister, vindmaskin, kjoleskifte og stor stemme. Ikke plagsomt originalet med andre ord, men hva gjør vel det når det gjøres så storslagende som dette.

Melodi 22 – Ungarn

Sang 5 – Fremføring 4 – Kostyme 4

Etter såpass mange «sterke» låter er det i grunn litt deilig med en sang som er så nedtonet som denne. Og med melankolske undertoner er jeg solgt her også. Jeg er litt lett på den melankolske låten for å si det sånn. Den bygger seg fint opp, vokal og engelskuttalelsenmessig er vokalisten litt på gyngende grunn av og til da.

Melodi 23 – Georgia

Sang 3- Fremføring 3 – Kostyme 2

Så skal vi til det mørke landet bortenfor noe skummelt. Dette blir for bråkete og mørkt for at jeg skal like det. Stemmemessig er vokalisten også nede i grøfta av og til. Hun prøver å eie scenen alene, hun ender opp med å være en mørkt skremmende statue i mørket. Og kostymet, skrekk og gru.

Melodi 24 – Aserbadsjan

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Godt at vi begynner å nærme oss slutten, 27 låter en nesten i overkanten mange på en gang. Denne svenske låten må ha vært sortert under GP-låter vi gir til andre land. Artisten gjør maksimalt ut av låten han, men med så dårlig grunnlag blir dette ikke bra. Men, dette landet er kjent for å pøse på med ekstraeffekter for å skjule passe dårlig låt.

Melodi 25 – Russland

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Dette er også en ordinær låt, men har har man ikke gått i pøse på med spesialeffekter fella. Her er det artistens fremragende stemmer og utstråling som gjør jobben. Og for en jobb hun gjør. Låten løftes til uante høyder Dette kjøper vi for alt det er verdt og det blir spennende å se hvor høyt denne kan komme. Politikk kan hindre henne seier.

Melodi 26 – Albania

Sang 2 – Fremføring 4 – Kostyme 3

I haugen av store ballader i år kommer vi nå til restavfallsdunken. Forandret hårfrisyre til tross, den eneste forbedringen på denne låten, så blir dette veldig mye skrik og utrolig lite ull. Dette er slitsomt i lengden og av og til skjønner man at tre minutter kan være veldig lang tid. Kostyme ser jeg også at hun har endret.

Melodi 27 – Italia

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Favoritten her på pressesenteret. Og nå kjører de fullt publikumsfrieri mot kamera. Dramatiske operaundertoner i tonnevis og stemmer som får en stemmepedagog til å bli mo i knærne. Vil dette være vinneroppskriften i år. Akkurat nå er det faktisk dette jeg tro. Låten er såpass almenn at veldig mange vil trykke «like» på dette.

Det blir en lang og spennende kveld i morgen og jeg sier bare arrivideci…..

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.