Dommen over finalelåtene 2013

Da er juryfinalen i gang og det er på tide å bedømme de 26 sangene som skal kjempe om seieren i årets finale av Eurovision Song Contest. I fjor ble vi snytt for all spenning da Loreen var ganske så overlegen, i år tror jeg fighten blir en smule tøffere blant de som kjemper om seieren.

En av de som vinner en pris av meg i år er programlederen Petra Mede. Hun er etter min mening den beste programlederen som noensinne har ledet et Eurovision-sending. Jeg ler meg skakk av morsomhetene hun serverer oss. Og hun gjør narr av ting og tang på en meget intelligent måte.

Showet starter med et inntog av artistene, tidenes flotteste åpning av et Grand Prix-show. Blir det ikke høytidsstemning hjemme i stua av dette så vet ikke jeg. Men, let the show begin, det er tross alt låtene som er hovedpersonene her i dag.

Melodi 1 – Frankrike

Sang 2 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Sterk fremføring, den skal den franske damen ha, men tonnevis med latinske følelser og innlevelse klarer vel likevel ikke å redde denne låten fra fortapelsen. Tror denne rockpopsoullåten blir for kjedelig og intetsigende for de fleste. Frynsekjolen derimot får plusspoeng fra meg og den forsterker den tøffe attituden denne låten har.

Melodi 2 – Litauen

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Kanskje den største overraskelsen blant de som kvalifiserte seg fra semifinalene. Men, en stødig fremføring og en ganske så catchy sak av nok en rockepoplåt var godt nok til finaleplass det. Og han har masse intensitet i sin fremføring også og er faktisk en ganske stor smule sjarmerende i tillegg.

Melodi 3 – Moldova

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Kveldens største kostyme og en av de største stemmene også. Store dramatiske ballader er vi i grunn ganske så vant til i Grand Prix-sammenheng, men er den bra fremført som i dette tilfelle er ihvertfall jeg solgt. Og kjolestuntet er fortsatt like kult og det faktum at hun synger på sitt eget språk trekker også opp for meg.

Melodi 4 – Finland

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Ett småkontroversielt pikekyss til tross, mange nok i Europa sa ja til at denne morsomme låten skulle til finalen. Første sang i finalen som lager partyfaktor på showet og jeg lar meg gjerne invitere til dette bryllupet. Kveldens festligste innslag uten tvil og her trengs det en advarsel, dette er en livsfarlig sjarmbombe av en gifteklar jente.

Melodi 5 – Spania

Sang 2 – Fremføring 2 – Kostyme 6

Dette er en småsøt låt, men litt uggen synging og en låt som de fleste inkludert meg vil finne ganske så kjedelig etter hvert gjør at spanjolene dessverre nok en gang vil ende i bunnrøkla er jeg redd. Vi får gi stort pluss til flott påskegul kjole på sangerinnen og hun er ikke uten sjarme bare så det er sagt.

Melodi 6 – Belgia

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Skal vi få en overraskende vinner i år må det gjerne for meg bli denne belgiske gutten. Sterk fremføring av en kjempekul poplåt. Kunne godt skrudd sjarmefaktoren sin opp ganske så mange hakk. Mange småpikestemmer å hente der ute vet du og konfirmasjonsdressen kunne godt vært oppdatert til noe litt tøffere.

Melodi 7 – Estland

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Nok et eksempel på at man må ikke synge på engelsk for å ha en sjanse i dette gamet. Og med stor ballade og stor stemme (og stor mage siden hun er gravid) klarer vår estiske venninne å levere en flott fremføring av denne melankolske balladen. Og er man i omstendigheter passer en kjole med plass veldig godt.

Melodi 8 – Hviterussland

Sang 4 – Fremføring 3 – Kostyme 6

Feiende flotter rytmer og kanskje aftenens mest sexy kjole. Man kan ikke beskylde dette landet for og ikke smøre tjukt på når det gjelder Grand Prix. At det skurrer litt fordi dette virker veldig oppkonstruert er en annen sak, de klarer ikke å skape den nødvendige sydlandsstemningen som trengs i en slik fremføring.

Melodi 9 – Malta

Sang 4 – Fremføring 4 – Kostyme 2

Dette lille landet beviste at når man pøser på med nok sjarme og en låt med minst like mye kosefaktor som en varm sommelsol kan det falle i smak hos det europeiske publikummet. En stødig og sikker fremføring av denne gladlåten skapte den rette stemningen for stemmefangst. Litt vel hverdagslig kledd etter min mening da.

Melodi 10 – Russland

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 6

En ganske anonym ballade som det det blåses kraftig liv i på grunn av en flott sangerinne. Dette blir sterkt og troverdig. Og i sin norske designkjole vil nok vår russiske venninnen ta med seg hjem nok poeng til en bra plassering for konkurransens største land i flateinnhold. Men, låten er nok for uoriginal for den største poengfangsten i morgen kveld.

Melodi 11 – Tyskland

Sang 5 – Fremføring 3 – Kostyme 6

Høyt oppe står hun, men sur er hun ikke. Den tyske frauleinen vil gi oss dansefot og klarer vel det ganske så bra hun. Men hele fremføringen skriker etter noen dansere som kunne gitt det hele litt mere liv. Det blir for stillestående dette. Men, megakul diskokjole er alltid et stort pluss i margen, men elegant trappegang i høyhelte sko er en sport ikke alle mestrer.

Melodi 12 – Armenia

Sang 2 – Fremføring 4 – Kostyme 2

Det er vel en viss fare for at det er det faktum at det finnes armenere spredt utover hele Europa som tok denne låten til finalen. Jeg synes dette er kjedelig og intetsigende. Flott stemme og småmelankolsk låt gir noen plusspoeng, men alt i alt her burde vi sett en annen låt fra semifinale 2.

Deilig med en liten pause i låtene, det trengte vi nå og som vanlig er disse pausene veldig bra. Glitrende underholdning av høy klasse.

Melodi 13 – Nederland

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Det er så utrolig vakkert når noen artister oppe i dette mylderet av overdådige kostymer og tonnevis med pyroeffekter bare står rett opp og ned og leverer sin låt. Og når det blir så nydelig og med en så særegenhet som dette får jeg frysninger på ryggen. Selv kostymet som jeg vanligvis hadde slaktet passer inn i denne svært lavmælte låten.

Melodi 14 – Romania

Sang 3 – Fremføring 4 – Kostyme 2

Formelig skrek seg til finalen, men bare så det er sagt, denne karen har orden på stemmebåndene sine. Skolert operasanger som har tross alt er. Og det var kanskje den overdådige syngingen og det minst like overdådige showet som var nøkkelen for suksess for han? For meg blir det litt vel mye av det gode her. og kostymemessig, heller fælt dette ja.

Melodi 15 – Storbritannia

Sang 6 – Fremføring 4 – Kostyme 2

Har endelig skjønt at hun er på TV og da blir dette etter min mening en låt som kan klarte langt opp på resultatlisten. En overbevisende fremføring av den britiske fruen og låten har tonnevis med melankoli så jeg er solgt til tusen. Dessverre ikke helt på høyden stemmemessig på denne fremføringen. Og passe trist kjole da.

Melodi 16 – Sverige

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Hjemmefavoritten skuffer ikke stemmemessig. Flott leveranse dette, men selve showet har for mye meningsløs vandring omkring på scenen, hva er vitsen med det liksom? Og uten gjensynseffekten fra en semifinale tror jeg ikke vår svenske venn klarer å nå helt fram gitt. Men, jeg synes det han har på seg er passe kult jeg da.

Melodi 17 – Ungarn

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 2

Noe av det beste med årets Grand Prix er alle låtene på det nasjonale språket som har gått videre. Utrolig kjekt å slippe unna dårlig engelsk og gå til kjempekult ungarsk i stede. Og akkurat denne ungareren klarer å skape en kosestemning av dimensjoner med sin megakule låt. Men, kan det han har på seg kvalifisere til ordet kult?

Melodi 18 – Danmark

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 4

Storfavoritten leverer fortsatt. Dette er en sterk og flott fremføring og man bør ikke bli veldig overrasket om konkurransen bare flytter over bruen. Hun kunne vel vært litt mere sjarmerende i fremføring, det blir litt sint og hardt innimellom. Likevel, fortsatt mye mulig at den danske jenta i sin økologiske kjole har det minste felles multiplum som gjør at akkurat denne trekker det lengste strået.

Melodi 19 – Island

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Langhårete rockegutter har også ett hjem i den særdeles utvidede Grand Prix-familien. Og den kontrasten mellom tøff og staut kar og en søt sang som tøffere seg opp etter hvert går hjem hos meg. Overbevisende av vår islandske venn så det holder, stemmeprakt til tusen og passe kul dress.

Melodi 20 – Aserbajdsjan

Sang 3 – Fremføring 6 – Kostyme 3

Gutten utenfor buret må vi kanskje kalle han her. Ingen tvil om at vedkommende som fant på dette sceneshowet har en lysende karriere foran seg. Og med den stemmen og det utseende har han som synger også det skulle jeg tro. Og før damen entrer scenen er dette faktisk litt (ufrivillig) homoerotisk. Men, alt i alt flotte greier dette selv om låten ligner mye på ting vi har hørt før.

Melodi 21 – Hellas

Sang 2 – Fremføring 4 – Kostyme 3

Kom seg til nok en finale, så gresk musikk med masse energi og sprut er tydeligvis en god oppskrift på suksess i denne konkurransen. Men, jeg synes dette blir mest masete og jeg kommer ikke å melde meg inn i jubelkoret for denne sangen. Men, grekeren klarer nok å juble for seg selv så det holder, de er kjent for det. Og menn i kilt er alltid festlig det.

Melodi 22 – Ukraina

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Denne låten er stor på mange måter og det at de har hyret inn en kjempe til å bære inn sangerinnen er ikke det største her. Storslagen stemme, storslagen låt, storslagen fremføring og dette kan meget vel ende opp med en storslagen poengsum også. Kjolen er det eneste jeg ikke synes er storslagent i dette nummeret.

Melodi 23 – Italia

Sang 6 – Fremføring 4 – Kostyme 2

Dette er en kjempefin låt, han fremfører låten sin mutters alene på scene noe som er tøft i seg selv. Men, kan noen fra italiensk TV/svensk TV/EBU please fortelle karen han er på TV. Dette blir en veldig innesluttet fremføring og jeg er redd han ikke når frem til publikum med dette. Veldig synd og den straighte dressen passer ikke denne rufsete låten.

Melodi 24 – Norge

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Ja hva skal man si, hun gjør nok en fremragende fremføring. Og hun blir ikke noen mindre utfordrer til toppen av resultatlisten i morgen kveld når hun driver på slikt som hun gjør nå. Jeg er nesten fri for superlativer jeg kan bruke på denne jenta. Jeg er stum av beundring over alt hun gjør og kjolen er og blir kjempelekker. Heia Margaret 🙂 dette var 100000000% superbra.

Melodi 25 – Georgia

Sang 3 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Noe vi GP-fans liker er at et nytt land vinner. Og hvis det skal skje i år er det en viss sjanse for at det er Georgia som må ta seg av den jobben. Småkjedelig låt til tross, storveis synging og flott sceneshow oppveier for mye av dette. De klarer nesten å gjøre gull ut av gråstein her, og kostymemessig er dette nesten litt royalt.

Melodi 26 – Irland

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Æren av å synge sist i finalen gikk til en irsk kar denne gangen. Veldig typisk boybandlåt, men bare en boy i dette bandet da. Lurer inn irske elementer ved hjelp av dansere og trommeslagere. Blir litt for voldsomt for meg, men de kan jo håpe på en god plassering for en gangs skyld. Landet med flest førsteplasser har ikke vært «plaget» mye av det i det siste. Flott sangstemme trekker opp, passe fælt kostyme trekker tilsvarende ned.

Så da er det store spørsmålet. hvem vinner. Vel, jeg tror det ender opp med en kamp mellom Danmark og Norge. Men, det er nok av andre sterke låter i dette startfeltet som kan komme med en sluttspurt og snyte Norden for seieren. Dette kan bli plagsomt spennende dette.

Husk å nyte resten av sendingen, veldig bra og underholdende pauseshow i år. Og nyt kvelden i morgen til fulle, den kan bli veldig festlig til slutt.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.