Dommen over ESC-finalen 2012

Da har juryfinalen startet og jeg skal dømme låtene etter beste evne og kanskje komme med ett tips hvem som løfter krystallmikrofonen over hodet i morgen kveld. Selv om Sverige har veldig lave odds for å vinne er det ganske stor enighet om at de oddsene er for god til å være sanne. Mulig at mange her på pressesenteret ikke har lyst til at Sverige skal vinne slik at vi kan se vår egen favoritt ta seieren, hva vet jeg. Men, skulle de vinne er de veldig verdige vinnere. Men, dette er det juryen og telefonstemmende mennesker over hele Europa som bestemmer. Jeg tror finalen i morgen er passe åpen, og før jeg har sett låtene og fremføringene tror jeg mest på at ett av big-5 landene vinner.

Dette er andre gang en Eurovisions-finale har 26 deltagere, så dette blir en lang kveld for folket. Jeg deler ut poenger som vanlig for Sang, Fremføring og Kostyme.

Melodi 1 – Storbritannia

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Deilig start på denne finalen. Og mannlig verdensrekord i alder på artist. Gjennomfører med bravur selv om man kan høre at det er noen år siden denne stemmen var på høyden. Smart trekk å ha dansere i bakgrunnen som skaper litt liv på scenen. Og veldig gubbedress da.

Melodi 2 – Ungarn

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Over til den melonkolske sfæren. Dette er flott så det holder og artisten klarer på en veldig bra måte å formidle melankolien i sangen. Dette gjør at dette blir en sterk låt og sterk fremføring. Og stort plusspoeng at han har endret på kostymet til det bedre.

Melodi 3 – Albania

Sang – Fremføring – Kostyme

Tok Europa med storm med kveldens sterkest og flotteste stemme. Dette er dessverre nok jurymat og ikke så tilgjengelig for det almenne publikum, synd for dette er stor musikk-kunst, både låtmessig og artistmessig. Og kjolen forsterker inntrykket av låten. Innertier de luxe på alle plan.

Melodi 4 – Litauen

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Største overraskelsen blant de som kvalifiserte seg til finalen, men ikke desto mindre hyggelig for dem. De har ikke blitt bortskjemt med finaleplasser akkurat. Sliter litt med å skjønne hvorfor han klarte den bragden, men han synger bra det skal han ha og det blir fest og morro til slutt. Kjip dress, salg på samvirkelaget kanskje?

Melodi 5 – Bosnia & Hercegovina

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Femte rolige låt, noen vil sikkert synes at nå begynner denne finalen å bli kjedelig. Vår bosniske venninne leverer etter en min mening en veldig flott sjelefredballade som sitter som ett skudd. Greit nok at det er en melankolsk låt, men kjolen det var nitrist, tror dette blir ikke så bra mottatt dessverre.

Melodi 6 – Russland

Sang 5 – Fremføring 4 – Kostyme 6

De synger surt som bare grisen, men med en sjarmafaktor som kan slå gjennom den tykkeste mur må man jo bli i godt humør av dette. Disse sjarmtrollene kommer til å vinne salen i morgen overlegent med glans. Og veldig kule og gøyale kostymer da.

Melodi 7 – Island

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 4

Stakkars Island som endte opp bak bestemødrene. Plutselig går alt fra fargerik morro til dyster melankoli. Uansett, dette fremfører de meget vel, sterk fremføring av en låt bygget på en velkjent fortelling fra Island. Greit nok at kostymet skal underbygge låten, men litt mere oppløftende kostymer hadde ikke skadet.

Melodi 8 – Kypros

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Ja, la la la har jo gått til topps før det. En urtypisk fremføring av en eurodisco-låt men denne unge damen fra middelhavsøyen har sjarmen og utseende med seg og burde klare å plukke mange poeng både her og der. Kjolen hun har på seg er veldig tam, men ganske så sexy da.

Melodi 9 – Frankrike

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Liker du mannlige turnere i bar overkropp er dette låten for deg. Kul danselåt med fransk vri kan man absolutt like, dog blir artisten passe sjarmløs. Greit nok at man er vakker, men hun blir litt isprinsesse i denne ellers heftige låten. Vet heller ikke om det litt haremsaktige kostymet var en høydare.

Melodi 10 – Italia

Sang 5 – Fremføring 5 – Kostyme 6

Pizzalandet slår til med en skikkelig sjarmøse. At hun i tillegg har masse diva-attitude som passer denne retro-låten som hånd i hanske skader ikke. Det skal sies at låten blir ganske repetetiv etterhvert så litt mere action i låten hadde ikke skadet. Og en av kveldens bedre kjoler definitivt.

Melodi 11 – Estland

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 3

Da roer vi det kraftig ned, selv om dette absolutt er en kraftballade. Veldig bra at en låt på ett såpass utilgjengelig språk som estisk gikk til finalen. Kunne vel i grunn tenkt meg litt mere innlevelse i denne fremføringen, han er litt intetsigende til tider. Grei nok påkledning og du verden for en stemmeprakt.

Melodi 12 – Norge

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 5

56 minutter inn i showet er det Toojis tur.Og denne gutten er tent. Han kjører ut i superfart og det oser testosteron av dette. Dette er muligens den beste gjennomkjøringen han har hatt av denne låten her i Baku. Han kunne ikke gitt fagjuryene en bedre fremføring enn dette. Her er det bare å glede seg til i morgen.

Melodi 13 – Aserbajdsjan

Sang 2 – Fremføring 2 – Kostyme 2

Dette blir skikkelig nedtur. Hun ser passe falsk ut, synger skrikende og tildels forferdelig. Og den skrikhalsen hun har i bakgrunnen gjør dette til en eneste lang lidelse av dimensjoner. Og det fjærkreet av en kjole hun har på seg, ikke bra det heller.

Melodi 14 – Romania

Sang 5 – Fremføring 4 – Kostyme 3

Halvveis i låtene og våre rumenske venner bringer festen som foregående skrikekråke nesten ødela. Denne låten har alle forutsetninger til å bli en sommerhit, jeg blir bare i så godt humør av slike låter og dansefoten rykker. Men, jeg kan fortsatt styre min begeistring for synet av bestemorstruser da.

Melodi 15 – Danmark

Sang 2 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Mulig jeg ikke vet bedre, men dette er bare rett og slett drit kjedelig. Siden sangerinnen er såpass sjarmerende kan jeg ane kosefaktoren i denne låten, men det sitter langt inne. Men, vi nordmenn har en svakhet for slike radiolåter, så kanskje dette blir 12-eren fra oss i fjor. Og kostymet passer bedre på karneval enn i denne settingen da. Men, uansett sterk fremføring.

Melodi 16 – Hellas

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 5

Dette blir litt aerobic-time a la Hellas. Joda, damen sjarmerer og svinger rumpestumpen på de deiligste måter, men dette er så inderlig uoriginal at det gjør litt vondt i et Grand Prix-hjerte. Det finns ikke noe originalt i denne låten, kanskje med unntak av at lengden på kjolen som er farlig nær null-punktet.

Melodi 17 – Sverige

Sang 6 – Fremføring 6 – Kostyme 6

Hun får salen igang straks rytmene i låten kjører litt på. Er i grunn tom for superlativer, det burde være rimelig klart at jeg er megastor fan av denne låt. Og nå har de også kjørt på med litt mere lys på artisten og det gjør bare låten enda bedre. Dette er stor musikk-kunst!!!!!!

Melodi 18 – Tyrkia

Sang 2 – Fremføring 3 – Kostyme 2

Dette er en skikkelig seigsuppe av en låt. Masse forferdelig dårlige nødrim på heller dårlig engelsk. Hadde jeg vært 7 år hadde jeg antagelig storlikt dette, nå 40 år senere er ganske så lite likbart. Småsmart bruk av kostymene slik at de plutselig blir en båt får være bonusen her.

Melodi 19 – Spania

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 5

Melankoslek undertoner som åpning av låten og da er jeg som oftest solgt. Dette er en stor ballade og den spanske fruen har absolutt stemmeprakten i orden til å dra dette i land. Det blir utrolig tøff kamp om balladetronen i år, men her tror jeg vi har vinneren, flott om enn litt blåblek kjole.

Melodi 20 – Tyskland

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 1

Ikke storme inn i stua uten å ta av deg lua het det i sangen. Men, denne karen stormer ingen steder, fremføringen er litt vel stillestående og passe usjarmerende for at dette skal slå helt ann. Men, stemmeprakten har han i orden. Synd at klesprakten er i motsatt ende av skalaen.

Melodi 21 – Malta

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Så skal vi på partykjøret igjen og denne karen fra den lille middelhavsøyen oser av sjarme og innsatsvilje slik at det er en fryd å se på. Han løfter en passe intetsigende låt ved en flott og stemmemessig bortimot feilfri fremføring. Synd at kostymet har lav partyfaktor.

Melodi 22 – Makedonia

Sang 3 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Startet rolig, men sterkt. Den fortsetter sterkt, men med betraktelig høyere adrenalinfaktor. Dette blir en slags rockelåt, dog av det mere skrikete og bråkete slaget. Klarer ikke helt å falle for dette jeg, det blir alt i alt altfor dystert og traurig for meg. Fælt kostyme også.

Melodi 23 – Irland

Sang 4 – Fremføring 3 – Kostyme 2

Fullt kjør fra første sekund og de har fått ståhåret tilbake. Festlig nok låt, men veldig lite original og noen store sangere blir de aldri, dog har de vært snarte nok til å legge syngingen på ett nivå de kan klare sånn nogenlunde. Øver uten vannspruten i dag, den kommer nok i morgen. Og kostymene, nei nei nei nei, rett i skammekroken gutter.

Melodi 24 – Serbia

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 2

Da er det kjekt med en pustepause av det behagelige slaget. Dette er nesten som musikalsk oksygen å regne. Men, siden dette er en ESC-veteran hører man jo at denne låten ikke er plagsomt original. Men, som en enslig ballade i uptempo-havet der er mot slutten av denne finalen kan det være ett gode for låten. Triste kostymer.

Melodi 25 – Ukraina

Sang 5 – Fremføring 6 – Kostyme 3

Kveldens bredeste smil møtes oss av denne ukrainske eksotiskheten. Og du og du, denne damen har stemmebåndene både på plass og i skjønneste orden. Hun blir litt stillestående i blandt, men det dekkes over det faktum av sceneshowet er av det meget fargerike slaget. Kjolen er spesiell, dessverre i negativ betydning.

Melodi 26 – Moldova

Sang 4 – Fremføring 5 – Kostyme 3

Moldovsk ompa ompa får gleden av å være siste låt ut i år. Sjarmerende fremføring til tross, dette blir ikke noe stort høydepunkt i ESC-historie. Underlig koreografi gjør dette til en selsommelig affære og av og til lurer man på om denne underholdningen skal være ufrivillig morsom. Snåle kostymer også.

Det store spørsmålet i år er om det er uptempo eller ballade som skal ta trofeet hjem. Jeg tror seierskampen vil stå mellom Sverige, Italia og Spania, med Norge som en definitiv utfordrer.

Og «min» jury stemmer slik.

1 poeng – Ukraina
2 poeng – Estland
3 poeng – Island
4 poeng – Russland
5 poeng – Ungarn
6 poeng – Italia
7 poeng – Spania
8 poeng – Norge

De store poengene:

10 poeng – Albania

Og toppsummen:

12 poeng – Sverige

Tror ikke jeg og Europa har vært enige siden da Lordi vant i 2006. Skal det skje i år?

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.