Bedømmelse av finalelåtene

Da er jeg altså klar til å bedømme alle 25 låtene i årets finale av det vi Norge kaller Melodi Grand Prix. Her på pressesenteret er forholdsvis rolig og med mindre noen av artistene helt har mistet «det» siden de sist fremførte låten sin forblir nok stemningen rolig. Vi nordmenn er nok litt spente på den mye omtalte stemmen til Maria, la oss håpe at alt er ved det gamle når det gjelder stemme til Maria.

Denne gang gir jeg bare ett terningskast og det er for det generelle inntrykket en låt gir meg

Vi er i gang og showet starter med at fjorårsvinneren Marija fremfører en dance-versjon av vinnerlåten sin. Dritkult. Så synger hun en annen sang som ikke er så bra da….

Melodi 1 Romania: ‘Pe o margine de lume’ 4

Tror dere ikke at han har beholdt jeansen…mens hun derimot har skiftet kjole til noe enkelt i sølv/hvitt. På denne gjennomkjøringen må de IKKE ha på kostymet. Fremføringen er upåklagelig, dette funker til tusen og er en flott åpning av årets Grand Prix. Tror Romania nok en gang ender i toppskiktet

Melodi 2 Storbritannia: ‘Even if’ 2

Leste en plass at Andy fra UK var søppelkjører og mange mener denne låten er søppel. Dette er egentlig en kul låt, men stakkars Andy er totalt blottet for sjarme og blir dette en litt slitsom og kjedelig sang etter hvert. Og hva er det han har på seg. Noen etterlatenskaper fra de som sang i fjor?

Melodi 3 Albania: ‘Zemrën E Lamë Peng’ 2

Kanskje 2.semifinales største overraskelse. Fremføringen er helt upåklagelig og til å være dette års yngste artist er dette ett bra arbeidsverk av Olta. Dette redder dessverre ikke det faktum at jeg finner låten en smule kjedelig og langtekkelig til tider.

Melodi 4 Tyskland: ‘Disappear’ 2

Låten har riktignok norsk komponist og det er om trent det eneste positive jeg finner på å si om denne låten. Den kunne ha hatt potensiale, men når den fremføres av en kvartett som knapt nok synger en ren tone blir dette en lang lidelse. De vrikker og vrir seg på scenen akkurat som de fleste som hører dette antagelig også gjør hjemme i godstolen. De flagrende gevantene de vrir seg rundt i har jo litt kule farger da.

Melodi 5 Armenia: ‘Qele Qele’ 3

Og kjøret går. Men, dette skal liksom være en låt med masse sprut, men all denne energien synes jeg ikke Sirusho får ordentlig frem på scenen. Det bli litt mye skriv og litt lite skikkelig action. Og den gråen kjolen hun bruker understreker liksom mangelen på skikkelig sprut i låten. Men, du grønne hun er vakker…..

Melodi 6 Bosnia: ‘Pokusaj’ 1

At noen i det hele tatt kan synes at denne låten er bra og kul er totalt over min fatteevne, men for all del kos dere med låten dere. For meg har den absolutt ingen egenverdi verken musikalsk eller underholdningsmessig. Bare tull og vas som ikke gjør at mine smilemuskler rører seg en 100-dels millimeter engang.

Melodi 7 Israel: ‘Ke’ilo kan’ 4

Dette års lille Grand Prix-hunk kanskje. For han er liten, max 165 kanskje. Men, han har stor stemme og det redder denne ikke altfor spennende balladen, men god sang og godt arrangement av låten gav den billett til finalen. Og tenkt sølvkrigen i Grand Prix har også Boaz med i seg. Sølv virker være årets «farge».

Melodi 8 Finland: ‘Missä miehet ratsastaa’ 3

Skrik, hyl, smell og fyrverkeri er vel hovedingrediensen i det finske bidraget. Eter min mening når de kanskje Lordi opp til knehasen på en god dag, men all ære til Finland for at de gjør Grand Prix-reportoaret så utvidet. Og Europa liker det øyensynlig.

Melodi 9 Kroatia: ‘Romanca’ 6

Bestefar gir seg ikke. Så deilig at min personlige favorittlåt gikk til finalen. Jeg har ikke ord for hvor behagelig jeg synes denne låten er, det gir meg sjelefryd og er en lysfontene midt oppe i all europopen. (nei jeg drikker bare vann) må bare finne en ny måte og beskrive låtene på.

Melodi 10 Polen: ‘For life’ 3

Liker den melankolske touchen i denne låten, men dette er så 1000% amerikanskglatt man kan få det. Og Isis kan virke så lidende som hun bare vil dette blir en smule for sleipt for meg og den helt store opplevelsen sklir unna er jeg redd.

Melodi 11 Island: ‘This is my life’ 5

Det var først på semifinalen i går det virkelig sprutet på scenen av Euroband.  De ha nemlig virket litt tamme på scenen på alle øvelser. Men, nå har de skjønt at det er alvor og det spruter av dem. Vi blir nedlesset av tonnevis av islandsk sjarme, skal vi satse på Island’s beste plassering på mange år?

Melodi 12 Tyrkia: ‘Deli’ 1

Denne låten blir bare kjedelig, kjedelig, kjedelig for meg. Og det faktum at den blir fremført på tyrkisk gjør ingen forskjell fra meg. Denne låten var den i 2.semifinale som minst fortjente finaleplassen etter min mening. Bare meningsløs bråkemusikk.

Melodi 13 Portugal: ‘Senhora Do Mar’ 2

En av de største fan-favoritter i år, men jeg er ikke med i den gruppen nei. Denne blir en smule vel overdramatisk etter min smak og sangerinnen er nesten litt skremmende. Men, det faktum at denne låten er skrevet av en fra balkan og derfor har allmen middelhavsappell gjør vel kanskje at Portugal ender på øverste halvdelen av resultatlisten til en forandring.

Melodi 14 Latvia: ‘Wolves of the sea’ 2

Dette blir bare slitsomt, hei hå og hei igjen liksom. Klarer ikke helt og fatte hvem som skal sitte i fullt alvor en lørdagskveld og stemme på dette. Men, så var det alle de som ikke stemmer i fullt alvor da, men der hvor «full» er en del av grunnlaget for musikkvalget for kvelden. Mulig de har feiret finaleplassen litt mye, de er litt rustne i røsten i dag.

Melodi 15 Sverige: ‘Hero’ 5

Endelig litt Eurovision First Class and your hostess are Miss Perrelli. Hun frydet seg over og trekke samme startnummer som hun hadde i Jerusalem . Og ja hun kan definitivt gjenta bedriften sin. Dette er sjarmerende og profft til tusen og vi kjenner igjen den inderligheten hun viste i Jerusalem.

Melodi 16 Danmark: ‘All Night Long’ 4

Midt mellom de to berømte sølvdamen er det altså danske Simon som har sneket seg inn. Diana fra Georgia ser jo ingenting og skjønner ikke hva som skjer. Han har nå skrudd på sjarmen gitt. En finaleplass gjorde han godt med andre ord. Man klare ikke å la være og gynge litt med nå man hører denne fengende låten. Skal vi tippe at det er denne låten Norge gir Douze Points?

Melodi 17 Georgia: ‘Peace Will Come’ 3

Det som egentlig fenger meg mest med denne låten er det kjappe kostymeskiftet på alle artister som er på scenen sånn mot slutten av sangen.  Til å være en fredssang er det vel en smule hard i kantene, men den litt skrikende stemmen til Diana skriker vel for at vi skal holde fred da….

Melodi 18 Ukraina: ‘Shady lady’ 4

Dette er en kul låt, men sitt pene ytre til tross så klarer ikke Ani Lorak å sende de samme sjarmevibbene som Charlotte fra Sverige får til. Det blir liksom for perfekt og litt glatt. Men , kjære vene det funker til tusen og ingen blir overrasket om denne vinner eller kommer på pallen.

Melodi 19 Frankrike: ‘Divine’ 3

Veldig kul låt, men den skades kraftig av en til tider intetsigende fremføring. Du er på TV gutten og da kan du ikke bare gå rundt så rent tilfeldig.  Og nå så vi på TV-bildet at Golf-bilen han kommer inn på scenen med ble kjørt av scenen av en av scenearbeiderene midt under låten……. et lite høydepunkt spør du meg.

Melodi 20 Aserbadsjan: ‘Day after day’ 2

Mye skrik, lite ull, men mye fjær. Det hadde da vært mye bedre med Dustin the Turkey fra Irland i finalen enn dette skrikende englefjærkreet vi måtte plages med i stede. Og tro meg det er ikke lyden på TV det er noen feil med, de synger så grufullt i fullt alvor nemlig.

Melodi 21 Hellas: ‘Secret combination’ 3

Fra djevler og engler til en sukkersøt Barbie. For mye sukker et ikke godt for tennene og helsen generelt og dette ligger helt klart på grensen av hva helsemyndighetene tillater. Men, dette er en type musikk Europa har falt for opptil flere ganger før og de gjør det nok en gang til ja.

Melodi 22 Spania: ‘Baila el chiki chiki’ 2

Man får litt Macarena-følelse når man ser dette, men mens den dansen var festlig, så fenger ikke denne dansen meg så mye nei.  Det som skjer på scenen blir liksom bare tull for meg og også av svært lav musikalsk verdi for meg er jeg sterkt redd for.

Melodi 23 Serbia: ‘Oro’ 5

Endelig ordentlig musikk. Hjemmefavoritten Jelena innfrir så det holder og vel så det. Men, hun mangler vel den siste touchen av magi som både Lane Moje og Motliva hadde og hun når vel neppe de høydene de to sangene nådde. Men, dette blir helt klart en topplassering.

Melodi 24 Russland: ‘Believe’ 2

Du bedre så intenst han der Dima liksom skal være hele tiden. For meg har det helt motsatt effekt det gjør at jeg bare tror mindre på hva det enn er Dima vil at jeg skal tro på. Men, gutten kan synge  og det er helt klart at Russland har helt klare planer om at pokalen skal til Moskva i år. Men, vil resten av Europa det.

Melodi 25 Norge: ‘Hold on be strong’ 6

Yess, stemmen til Maria er 100% bra så ro ned folkens. Etter all geberdingen til Dima er det en sann fryd og se en classy akt fra en søt Senjajente.  Dette er en sann fryd å se på og jeg gleder meg vilt til finalen i morgen. Hvis ikke Norge får en av sin beste plasseringer på lenge så vet ikke jeg nei. Og hun fikk da faktisk mest applaus, med unntak av hjemmefavoritten da. Bravo Maria.

Skal jeg være helt ærlig aner jeg ikke hvem jeg tro vinner i morgen. Det er ikke en låt som fremstår som helt overlegen de andre. Etter min mening så tror jeg at vinnerlåten er blandt de ti siste låtene som fremføres og ja da mener jeg at Norge også kan ta med seg kaka hjem.

Tipper på en spennende avstemming jeg.  

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *