Kommentarer til: Krigstretthet? http://blogg.nrk.no/kongshavn/2010/10/27/krigstretthet/ Bare enda et NRK-blogger-nettsted Sun, 27 Feb 2011 11:43:54 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Av: Carl-Henrik Grøndahl http://blogg.nrk.no/kongshavn/2010/10/27/krigstretthet/#comment-5 Thu, 28 Oct 2010 13:12:17 +0000 http://blogg.nrk.no/kongshavn/?p=20#comment-5 Hva er galt med å kjøre bil med mer en 2 i promille? Hva er galt med å slå kvinner? Hva er galt med å gi slekta de fordeler du kan? Hva er galt med å sikre seg penger der det går an?

«Tror vi i vesten at demokrati er noe man kan helle over på en sprøyte og injisere i et samfunn?» spør Aslak.

Kan være greit å huske at det tok engelskmennene noen hundre år, mange kriger og henrettelser, en halshugd konge og selvmordsangrep for å få innført konstitusjonelt monarki – der også herskeren er underlagt loven.

Det kan også være greit å huske at det er ikke mer enn 400 år siden Paven utstedte en fatwa mot dronning Elisabeth I. Enhver god katolikk pliktet å drepe henne. Islam er 600 år yngre enn kristendommen.

Det kan ta noen år før ISAF-soldatene overbeviser afghanske menn om at det er galt å slå kvinner.

]]>
Av: Aslak Moe http://blogg.nrk.no/kongshavn/2010/10/27/krigstretthet/#comment-4 Thu, 28 Oct 2010 08:29:05 +0000 http://blogg.nrk.no/kongshavn/?p=20#comment-4 Det hadde vært interessant med en liten påminnelse om hva det formelle grunnlaget for invasjonen var – det er lett å glemme dette i all dramatikken rundt selve krigen. Hvilke illusjoner og intensjoner var det som gjorde at denne krigen ble et faktum? En annen vinkling jeg synes er interessant angår demokratiets beskaffenhet. Tror vi i vesten at det er noe man kan helle over på en sprøyte og injisere i et samfunn? Eventuelt, at det er noe som oppstår som en naturlov hvis man fjerner noen voldsbaserte ledere? Hva består et demokrati av? Dette er tanker som burde være aktuelle for oss også her i vår andedam. Tillit til makthaverne må være én bestanddel. Den ser vi truet, om enn i liten skala, her i Norge nå i og med tvilen i Treholtsaken og andre saker med tvilsom rettsprosess (som Torgersen-saken). Kongshavn forteller om en form for løsning for et plaget individ, nemlig Martin Ross. Det blir spennende å høre lytternes oppfatning av den løsningen.

]]>