Narkotika og vold i Sveits!

brak-i-etterkant.JPG 

Hvem hadde trodd at en hvilken som helst fotballkamp i Sveits kan gi deg møte med vold, narkotika, urin, flygende brostein og klistremerker!? Vi veit, det er drøyt.

Gaute (medlem nr 119, 187 cm, BMI 23 og trikserekord på 7), er for tiden på akademisk utveksling i Zürich. Selv kaller han Zürich verdens minste verdensby, og vi vil gjerne tillegge at den ble kåret til verdens beste by å bo i ifjor. Så gratulerer med det, Gaute. Uansett, Gaute tok med seg kamera og penn på fotballkamp i Sveits, og det var overraskende dramatisk. Bare se:

Sveitsere er kanskje kjent som et innestengt og generelt fotballsvakt land. Men innenfra blir bildet betraktelig mer fargerikt. Zürich er hjemstedet til to av topplagene i sveitsisk Superliga: Grasshoppers og FC Zürich. Forholdet mellom disse er ikke akkurat hjertelig, men kommer ikke i nærheten av «vennskapet» mellom FC Zürich og FC Basel. De to klubbene har i årevis kjempet om toppen av tabellen, noe som har ført til harde kamper både på banen og på tribunen.

I 2006 vant FC Zürich serien foran Basel etter et mål i det 94. minutt i siste kamp mot FC Basel i Basel! Målet førte til at Basel-supportene stormet banen og angrep FC Zürich-spillerne. Hendelsen er i etterkant kjent som «Disgrace of Basel». Kampene klubbene imellom er både før og etter dette rangert som mest risikable kampen i Sveits.

Med disse fakter i bakhodet var det et naturlig mål med oppholdet her i Zurich å kunne bivenå dette oppgjøret. Fc Zurich var da også den naturlige klubben å holde med. Så forrige søndag tok vi plass på FC Zurich-toget til Basel, med korrekte blå og hvite FC Zurich-farger i skjerfene. Dette toget var den eneste måten å entre borteseksjonen av tribunen og var i tillegg en god oppvarming i sveitsisk supportertradisjon. Enkelte togpassasjerer var henrykt over å ha «ekte ariske venner» med seg! Etter en time blant tungt ølkonsum og heftig marjiuanarøyking ankom vi St. Jakob-Park i Basel. Våre reisefeller var raskt ute med å markere området med klistremerker og urin!

norsk-flagg-blant-basel-supportere.JPG

Det var tydelig at politiet i Basel hadde god erfaring med oss Zurichfolk. Området vi fikk bevege oss på ved stadionet var omringet av ca. 200 onkel politi, flere utstyrt med tåregass og gummikulevåpen, i tillegg til heftig ishockeybeskyttelse.

Vi ble raskt klar over alvoret i situasjonen da flere av våre medsupportere dro ned finlandshettene og bombarderte politiet med vannballonger! Av andre fikk vi tips om å ikke gå først ut etter at kampen var over, da man kunne vente seg å bli møtt av nettopp gummikuler og tåregass.

Sveitsisk fotball er på linje med norsk. Da er heller livet på tribunen mye bedre. Vi sang «Scheisse Basel» og «Schwiizermeister FCZ lolololololo…», men måtte trist se at Basel vant 2-1. Hva var mer interessant var et av flaggene på Basel sin tribune. Der var et stort norsk flagg.

norsk-flagg-forstorret.JPG 

For oss var det et stort mysterium. Basel har rød og blå drakter, så teorien må være at de har funnet et flagg etter et vikingbesøk eller noe i den dur. Kan vår ærede redaksjon gi en bedre teori? Det var dessverre umulig å observere flaggbæreren elle høre «Heia Norge».

Vi forberedte oss på å dodge gummikuler på vei ut, men onkel politi sparte på kruttet i dag. Men våre suporterkolleger var iltre etter tapet og krevde Baselblod. Finlandshettene møtte politiet med bengalske lys og tomme ølflasker.

brak-i-etterkant.JPG

Vi derimot var umaskerte og klare for hjemreisen på FC Zürich-toget. Den skulle bli lengre enn antatt. 100 meter etter at toget har startet sin ferd stanser det brått. Det viser seg i etterkant at en gjeng Baselsupportere har sperret skinnegangen. Gutta rundt oss, fra en ekstrem supportergren kalt FCZ Boys (eller FCZ Jugend som jeg ville gjettet på basert på bekledning og hårfrisyre) hoppet ut av vinduer og møtte Baselsupporterne med flasker og brosten. Før politiet greidde brorparten av FCZ-gutta å komme seg inn på toget igjen, dog med blødende panner og hevnlyst i blikket. Vi satt 5 spinkle skandinaver blant et 50-talls sinte hooligangs og vi var særdeles lite høye i hattene våre!

I etterkant ser det ut som denne for oss skandalekampen var business as usual for sveitserne. Om 4 uker kommer FC Basel hit på cupkamp. Jeg kan tenke meg at FCZ Boys og resten av Zurich-gutta vil møte dem med noe helt annet enn blomster og konfekt. Fotball i Sveits er betraktelig mer interessant en man kunne tenke seg!

Dette innlegget ble publisert i Korrespondentbrev. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Narkotika og vold i Sveits!

  1. von Borchenhage sier:

    Spennende lesning.
    Vil gjerne ha mer av dette.
    Fikk en snodig trang til å dra på en slik kamp i Sveits.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *