Hvordan dommerne jobber


Noen lurte på hvordan dommerne løper på en fotballbane. FK Fotball har selvsagt svaret.. kremt. Tror vi.

Spørsmålet vi fikk under sending forrige søndag var noe sånt som dette:

Jeg og noen kompiser har lagt merke til at i Premier League så er linjemennene på sidelinja som er på den venstre siden for keeper, mens i Champions League så løper de til høyre for keeper. Hvorfor er det sånn?

Først og fremst: Et fantastisk godt spørsmål.

Svaret:

Men det er altså ingenting som tyder på at det er noen regel om at det skal være sånn. Det ble vanlig at linjemennene løp på venstresiden på midten av 60-tallet, mens det fortsatt er noen som kjører motsatt, og noen få som bytter diagonal ved pause. Dette måtte man gjøre i den engelske serien frem til 1974, men etter det så har det vært valgfritt.

I tillegg så er det sånn at dommerne gjerne løper litt mer på den «andre» diagonalen, sånn at de sammen med linjemennene dekker så mye som mulig av banen. Spennende?

Klem Thomas og Aleksander

Dette innlegget ble publisert i TRIVIA. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Hvordan dommerne jobber

 1. Kjetil sier:

  For det første så heiter det ikkje linjemann, det heiter asistentdommer. Den vanlege praksisen er å ha AD på høgre handa når ein ser mot mål. Det er heilt korrekt observert at i England er det ein del dommarar som gjer motsatt, altså på venstre hånd, men det er så vidt meg bekjent kun i England det er slik praksis. Det viktigaste er som figuren over viser, at hovuddommaren beveger seg diagonalt slik at han/ho saman med AD1 og AD2 dekker så mykje av bana som mogeleg, men samstundes har god augekontakt med kvarandre. At AD1 og AD2 bytter diagonal i pausen har eg aldri sett, og eg trur ikkje det har skjedd heller. Grunnen til at dei står på den samme diagonalen i begge omgangar er at dei då vurderer eit lags offsider i kvar omgang, i staden for å vurder samme laget heile kampen. Det sikkrer også ein nøytral dømming.

 2. FK Fotball sier:

  Her har vi jo tydelig med en proff å gjøre. Likevel synes det som om du gir oss rett i en del..? Og det er fornøyelig.

 3. Gunnar sier:

  Det heter dommerassistent og at de går på samme linje i begge omganger er absolutt ingen garanti for nøytral dømming.

 4. Ole Jørgen sier:

  Kjære Gunnar, det heter assistentdommer, jmf. regel 5, underpunkt: «Rettigheter og plikter», punkt to. «Dommeren skal lede kampen i samarbeid med assistentdommer og eventuelt med 4. dommer»

 5. Kalle sier:

  I det nye reglementet som inntrer 5 juni 2009, heter assistentdommerenen sør for og til venstre for bortelagets keeper *hovedlinjedommer*, mens dagens hoveddommer skal kalles *assistentdiagonaldommer*. Restrerende dommere beholder dagens titler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *