NB! blogg.nrk.no er nedlagt. Dette er en arkivert kopi Telefonhackingsaken i England – døden for britisk presse? Hva skjer i Norge? | Fagdagen 2013

Telefonhackingsaken i England – døden for britisk presse? Hva skjer i Norge?

FIRE TALL SOM FORANDRET BRITISK JOURNALISME FOR ALLTID

1234 – den fabrikkinnstilte standardkoden til telefonsvareren på britiske mobiltelefoner. I så godt som ti år var det koden inn til avsløringer om kjendiser, politikere og hvem det skulle være. Det kalles telefonhacking, og fenomenet er en skandale som er i ferd med å ødelegge britisk presse. Granskingen ledet av dommer Leveson vil pågå i et år, og den blottstiller britisk presse, og da særlig tabloidpressen.

Den britiske journalisten og medieprofessoren John Mair som har fulgt saken nøye og skrevet boka «The Phone Hacking Scandal: Journalism on Trial», kommer til Fagdagen

I Fagdagsuka stiller de sentrale topp-politikerne i Storbritannia i vitneboksen under ed i Leveson-granskningen for å uttale seg om sin befatning med saken: Gordon Brown på mandag, John Major og Ed Miliband på tirsdag, Nick Clegg på Fagdagen onsdag og David Cameron på torsdag.

Om ikke umiddelbart, så kan avlyttingsskandalen ifølge John Mair føre til at regjeringen faller.

Dette fordi det ikke blir lett å hevde at Cameron har integritet når den han ansatte som pressesjef, Andy Coulson, siktes for falsk forklaring og når hans yndlingsredaktør, Rebekah Brooks, blant annet er siktet for å ha motarbeidet etterforskningen.  Og når mediemagnaten han er så glad i, Rupert Murdoch, må påberope seg hukommelsestap og uvitenhet for ikke å ofre imperiet.

Cameron sliter, men det står verre til med journalistyrket, sier John Mair.
Leveson-høringen kan medføre at britisk presse for aller første gang blir underlagt lovregulering, selv med ganske frie tøyler. Mair ser likevel noe positivt å hente fra den moralske hengemyra av vage, ulovlige og forvrengte verdier innen «journalistikken» som rettsaken avdekker.  -Tv og tv-nyheter nyter større tillit enn den trykte pressen. Det forsterkes nå, sier han.

-BBC og deres saklige programmer nyter aller størst tillit. Den tilliten fikk seg en knekk etter innringningsjuks og Ross/Brand-skandalen for fire og fem år siden. Den måtte bygges opp igjen ved en full skolering av staben. Andre kan ta lærdom av det. BBC var en skyteskive for Murdoch-pressen.

Mair mener også at det er en annen positiv effekt av skandalen -Det finnes ingenting som kan erstatte etisk journalistikk – som formidler sannheten og som avdekker den på lovlig vis. Denne skandalen ble ikke avslørt av verken politiet eller myndighetene, men gjennom innbitt og modig gravejournalistikk gjennom flere år av Nick Davies i The Guardian og redaktøren, Alan Rusbridger.

Så få med deg denne sesjonen der John Mair utforske den britiske avlyttingsskandalens kronologi og økologi, og ser på hva Storbritannia og Norge kan lære av den, og på veien videre.Vi får også synspunkter fra representanter for norsk presse på skandalen, og i hvilken grad den har noen relevans for norsk presse.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.