NB! blogg.nrk.no er nedlagt. Dette er en arkivert kopi Gjør knirket større! Åpne døra! | Fagdagen 2013

Gjør knirket større! Åpne døra!

Merete Morken AndersenMerete Morken Andersen er mangfoldigheten selv. Blant mange ting er hun prisbelønt forfatter, tidligere forlagsredaktør, faglig leder for Aschehougs forfatterskole – og ikke minst en betydelig inspirator for kreative mennesker!

Fagdagen 17. juni ble hun invitert til NRK for å snakke om temaet idéskaping.  Hun tok utgangspunkt i kunstneren Per Kirkeby og hans ”Vinterbillede”. Kirkeby jobber innenfor en ramme han har gitt seg selv, en begrensning: han vil nemlig ikke være flink! Derfor gjennomgår maleriet mange faser før det får sin endelig form.

Det var en spennende måte å formulere seg på for å få tilhørerne i Bilutleiegarasjen på NRK Marienlyst til å forstå hva de må strebe etter: Å få øye på sitt eget blikk, altså ikke la seg styre av det blikket de ønsker å ha.

Hvor foregår så de skapende prosesser? Hva skjer fra ideen blir unnfanget til den er klar til å bli presentert for en mottaker?

Morken Andersen illustrerte temaet med metaforer. De skapende prosesser kan for eksempel foregå ”i lønnkammeret” (det indre rom), ”på lekeplassen” (vi må kunne leke med mange) og ”i senga (i drømmen).

Ideen gjennomgår flere faser, og første fase er fornemmelsen. Den er språkløs, kun en følelse – et ”knirk” (”Hva var dette for no’?”), som fra en dør som ikke lar seg åpne helt.

-Gjør ”knirket” større! Åpne døren!, sa Morken Andersen som i tillegg hadde seks andre faser på lager.

Hilde Ljøen

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.