200 lys på kaka

nsrw_charles_robert_darwin1.png

Charles Darwins vitenskapelige arv er blant menneskehetens viktigste innsikter. I dag ville Darwin ha vært 200 år. Jubileet markeres over hele verden. Det skulle bare mangle. Darwins evolusjonsteori endret vårt verdensbilde for alltid. 

Den legendariske evolusjonsbiologen Theodosius Dobzhansky uttrykte betydningen av Darwins teori på følgende måte: «Ingenting i biologien gir mening, med mindre det sees i lys av evolusjon.”

Sitatet oppsumerer treffsikkert selve essensen i Darwins innsikt; Darwins evolusjonsteori satte alle klodens livsformer inn i en kontekst, inkludert mennesket, og forklarte mekanismene som gjennom årenes løp hadde formet dem.

Artenes opprinnelse er derfor blant verdens viktigste bokutgivelser. Den leses kanskje ikke like mye i dag som den fortjener, men de vitenskapelige og samfunnsmessige følgene av bokas innhold, mangler antakeligvis sidestykke i historien.

Darwins fødselsdag er derfor bare én av mange gode grunner til å sette av litt tid til å delta på et eller flere arrangementer til hans ære i tida som kommer.

Evne til å skape debatt
Darwins teori rev mennesket brått ned fra vår egenkonstruerte pidestall og plasserte oss sammen med dyrene.

For noen representerte Darwins teori en et spennende alternativ til de rådende, dogmepregede verdensforklaringene. For andre var Darwins evolusjonsteori svært vanskelig å svelge.

Det har nemlig ikke manglet på kritiske røster opp gjennom historien. Også den dag i dag, på tross av den enorme mengden data som taler til teoriens fordel, er det enkelte grupperinger som nekter å akseptere tanken på at livet på jorda har evolvert, slik Darwin foreslo.

Ofte er kritikken mot evolusjonstanken religiøst fundert, og den religiøse motstanden mot evolusjonsteorien er like gammel som teorien selv.

Men det er ikke bare enkelte religiøse som har et horn i siden til Darwin og evolusjonsteorien. Lysten til å blande inn evolusjonstanken i fagfelt som kjønnsforskning, medisin og psykologi, er hos noen fagpersoner innen disse vitenskapene relativt laber.

Vital 200-åring
Den er derfor fristende å hevde at den vitenskapelige revolusjonen som Darwin startet med sin utgivelse av Artenes opprinnelse, ikke nødvendigvis har nådd sitt endelige klimaks. Teorien har fortsatt potensial til å kunne opplyse oss og lære oss noe nytt, hele 150 år etter dens publisering.

Det er med andre ord en sprek 200-åring vi feirer i dag. Hans teorier er fortsatt aktuelle, og oppildner stadig til debatt.

Så derfor: Gratulerer med dagen, Darwin! Og lykke til med de neste 200.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til 200 lys på kaka

  1. Adine sier:

    Hipp hurra for Darwin!

  2. Klaus Høiland sier:

    Darwin ruler! Her kommer 200 lys: !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!
    Det fins en utmerket norsk oversettelse av «Artenenes opprinnelse» 1. utgave på Bokklubbens kultubibliotek (kom i 1998). Her står mye interessant, også for moderne biologer. Fin i godstolen foran peisen, med en kopp te til (i Wedgedwood-tekanne, selvfølgelig). Og til trøst for lesere som synes det er FOR lite om duer der, så har visst Darwin gitt ut ei egen bok som utdyper duehold nærmere!

  3. Laura sier:

    LENGE LEVE DARWIN

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *