Magikeren Maradona

081120_magikeren_maradona.jpg

Siden tollmyndighetene har beslaglagt bilen vår og vi må vente på dokumenter fra Brasil, har vi noen dager ekstra til å bli kjent med Argentina. Og i dette landet er ingenting viktigere enn fotball. Spesielt ikke når Maradona nettopp har tatt over roret for landslaget. Vi dro på pub for å få med oss legendens landslagstrenerdebut.

Argentina er en stolt fotballnasjon. Landet har vunnet verdensmesterskapet to ganger (i 1978 og i 1986) og har tronet øverst i søramerikamesterskapet (Copa América) ved 14 anledninger. Argentina har opp gjennom historien fostret en stor mengde fantastiske fotballspillere. Én er likevel uten tvil større enn alle andre.

Diego Armando Maradona
Jo da. Pelé, Franz Beckenbauer, Johan Cruijff, Eusebio, Michel Platini og Zinedine Zidane var alle gode fotballspillere. Ingen tvil om det. Men Maradonas ballfølelse, overblikk, dribleferdigheter og generelle spillerforståelse var de aldri i nærheten av. Punktum finale.

Et middelmådig argentinsk lag bygde hele sitt spill rundt Maradona i verdensmesterskapet i 1986. Han skuffet ikke. Den lille, krøllhårede mannen leverte mirakler på banen (med god hjelp av ”Guds hånd”), scoret kanskje tidenes mål i kvartfinalen mot England, og hentet nærmest egenhendig mesterskapet hjem til Argentina.

Maradona utrettet også store ting i Napoli. Med den argentinske magikeren på banen skaffet klubben sine eneste seiremesterskap gjennom historien (1987 og 1990, de ble nummer to i 1988 og 1989), samt flere cup-titler.

Men om Maradona hadde god kontroll på lærkula, hadde han ikke alltid like god styring på eget liv. Kokainavhengighet, offentlige krangler med gamle venner, fedme og hjerteproblemer er kun begynnelsen på lista over ting den gamle fotballhelten har hatt å stri med de siste åra.

På pub
Det kom derfor som en overraskelse på mange da Maradona for få uker siden ble valgt som ny landslagstrener for det argentinske landslaget. Folk vi har snakket med har blandede følelser for ansettelsen. Mens noen mener dette kun er et PR-stunt for å tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet, mener andre dette vil bringe landslaget til nye høyder.

Tiden vil vise om Maradona kan leve opp til de enorme forventningene som enhver trener av det Argentinske landslaget må leve med. Første kamp ut for den nye treneren var mot Skottland, som tilfeldigvis ble spilt mens vi venter på å få bilen vår ut av tollmyndighetenes klør.

Sammen med en venninne fra Norge, som for tida studerer i Buenos Aires, dro vi derfor på pub for å bivåne Maradonas landslagssjefdebut. Og det stjernespekkede argentinske laget skuffet ikke. Kampen endte 0-1 i favør Argentina, til stor glede for fotballentusiastene vi så kampen sammen med.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/E-gP6lpZUOQ" width="510" height="420" wmode="transparent" /]

Kanskje like greit, for i går hørte vi flere skuddsalver rett utenfor døra vår. Vi får håpe seieren gjør at skytevåpnene får ligge i fred i natt.

Darwin og fotball
I denne delen planla vi å skrive en kort tekst som relaterer Darwin til fotball; sammenlikne Darwin med Maradona, snakke om hvordan fotball som spill har utviklet seg over tid, eller noe annet mer eller mindre søkt.

Vi valgte å droppe det. Denne saken handler derfor bare om fotball.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert, Video og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Magikeren Maradona

  1. Erik B. sier:

    Tipper noen andre enn Jens Ådne skrev denne. Jeg tror nemlig Jens Ådne og jeg er omtrent like interessert i fotball. Antakelig omtrent like interessert som Darwin var i fotball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *