Edderkopp med kastenot

edderkopp-og-bytte2.jpgDet finnes mange måter å skaffe seg mat på. Noen er mer spektakulære enn andre. I motsetning til andre edderkopper som passivt venter på at insekter skal fly i spindelvevet, kaster Deinopidae-edderkopper nettet aktivt etter uheldige forbipasserende.

I et tettvoksende virvar av trær og busker er det ikke alltid like lett å få øye på alle de små dyrene som skjuler seg. Lettere blir det ikke når mange av dyra i tillegg er godt kamuflerte.Men på nattvandring i Itatiaia, utrustet med et halvt dusin lommelykter, fant vi blant annet en morsom krabat hengende opp ned fra en kvist (kan du se den på bildet?). Den tilhører edderkoppfamilien Deinopidae, og dette er ingen hvem som helst.

Unike tilpasninger

Med sin avlange kropp og langstrakte bein, glir den rett inn blant bladene som omgir den. Dette er ingen dum tilpasning når man skal jakte på andre dyr og vil skjule sin tilstedeværelse. Og det er nettopp på grunn av sin spektakulære fangstmetode at denne edderkoppen gjør oss fulle av beundring.

edderkopp.jpg

Slik henger den altså, opp ned – årvåken på alt som beveger seg rundt seg – i påvente av at et byttedyr skal komme forbi. Mellom forbeina holder den et utspent, ovalt spindelsvev. Og dersom en uheldig maur passerer på greina under, kaster edderkoppen nettet sitt etter den. Og mauren er sjanseløs. En ekte Spiderman, med andre ord. Metoden er heller ikke ulik den enkelte fiskere benytter med kastenot.

Nightvision 

Det er fascinerende å tenke på at det faktisk er tussmørke når disse edderkoppene jakter. Edderkopper har ofte mange øyne. Men hos Deinopidae har to av øynene utviklet seg spesielt store, og det gir dem et ekstremt godt nattsyn. Dersom man ser nøye etter på bildet over, vil man også se et insekt på vei nedover greina.

Ta en titt på videoen for å se hvordan det gikk.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/GA1tuJWx_pM" width="510" height="420" wmode="transparent" /]

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert, Video og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Edderkopp med kastenot

  1. Ellen sier:

    Hei. Dette var spennende.
    Hvordan kan det ha seg at edderkoppen kan løpe bortover nettet sitt og til og med kaste det etter byttedyr, mens byttedyrene blir hengende hjelpeløse i klisteret ?

  2. Darwin-ekspedisjonen sier:

    Hei Ellen!

    De fleste edderkopper har et nett som blir klissete av et sekret som tilsettes silken de spinner. Det gjør nettet effektivt, men det gjør også at de må lage nytt nett ofte. De fleste edderkopper med klissete nett lager et nytt nett hver morgen. Men noen edderkopper bruker silke som er helt tørr. De har et lite organ i nærheten av kjertlene som skiller ut silke på det siste beinparret, som ser ut som en mikroskopisk kam. Disse kammene virker på liknende måte som en vanlig hårkam; de ulike silkefibrene skilles fra hverandre, så hver enklet silketråd blir egentlig en samling veldig tynne silkefibre. Edderkoppen omtalt i bloggteksten har et nett av slik tørr silke. Når det dytter nettet ned på byttet, vikler det seg inn i nettet omtrent som en fisk i et fiskegarn – ikke som i et klebring nett, slik de fleste edderkopper har. Noen har også foreslått at denne «kjemmingen» av silken gjør den elektrostatisk på samme måte som håret vårt blir når vi gnir det med en ballong. Det viser seg nemlig at slik tørr silke fester seg til til glatte overflater, slik som dekkvingene til biller og liknende. Men det er jo fortsatt et spørsmål om hvordan «vanlige edderkopper» (hjulspinnere) kan løpe rundt i nettet sitt – spunnet av klebrig silke – uten å bli sittende fast. Dette temaet tror jeg nesten vi må komme tilbake til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *