Uteliv 1900-1925

Noen utelivsbilder fra Oslo/Kristiania før vi går til helg.

BigImage32ntent.do

Dette bildet er fra 1918. Det er Opera Comique i Stortingsgata. Her lå seinere Det Norske Teatret før det fikk nybygget sitt og så Filmteatret. Men nå er det blitt hotell her, Hotel Hilton.

Det var underholdnings- og teatermannen Benno Singer som først åpnet en revyscene, Theatre Moderne, i Tivoli i Stortingsgata, og så i 1918 startet hanbyens andre faste operaselskap, Opera Comique, i den nyoppførte teaterbygningen i Stortingsgata 16.

Den første operascenen i byen ble drevet av Olefine Moe i Tivoli fra 1883 til 1886.

BigImagepoontent.do

I Tivoli i Klingenberghaven var det flere uteserveringer der man f.eks tok seg en pjolter (whisky og selters). Dette fotografiet er fra 1914.

BigppageContent.do

Denne uteserveringen var i hagen bak Niels Dahls restaurant i Thorvald Meyers gate 73, bildet er fra 1920.

BigffdgeContent.do

Etter at avholdsbevegelsen vokste frem i siste halvdel av 1800-tallet kom det også avholdskaféer, særlig på Østkanten. Over ser du avholdskaféen Novilla som lå i Pløens gate (i bakken opp fra Nytorvet, dvs Youngstorget). Novilla var grunnlagt av Jens Olstad i 1900. Han flyttet fra Gjerdrum til byen, serverte selv i kaféen, mens kona Josefine sto på kjøkkenet og søsteren Inga satt i kassen.

Alle bildene er fra fotoboka «Oslo – Kristiania: 1900 – 1925 av Jon Gunnar Arntzen og Stig-Audun Hansen, her er noen fra forrige gang vi nevnte boka.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Uteliv 1900-1925

  1. Bobby sier:

    HERLIG! Det er vel kanskje utelivet som vært bransjen som har vokst mest de siste årene her i byen. Spennende å se hvordan det var tilbake i tiden, selv om jeg gjerne skulle sett noen bilder av de mer slitne stedene også. Gamle Oslo-bilder har gjerne en tendens til å vise den striglede, fine fasade i hovedgatene, og ikke livet slik det fortonet seg for meningmann.

  2. Så bra. Det er endel bilder av fattigoslo i bloggen her, men nok ikke av utelivstypen. Jeg skal se om jeg kan få lagt ut noen slike i løpet av dagen.

    La du forresten merke til denne posten om Grei Kafé?
    http://blogg.nrk.no/byen/archives/2009/03/grei-kafe-i-skippergata.html/comment-page-1#comment-3052

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *