Drabantbyhistorie

f04678-copy.jpg
Klesvask på Bøler, 1957.  «Leieboerne har stort fellesvaskeri med ti vaskemaskiner, tre sentrifuger og tre tørketromler, fem store varmruller – strykemaskiner – fem store arbeidsbord og porselensvaskekummer for finvask med fast «vaskebrett» i porselenet» skrev Arbeiderbladet i 1956.

I morgen åpner Bymuseet en utstilling om drabantbyene i Oslo. Når en drabantby blir lagd forandrer byen seg, ikke bare gjennom små skritt, men i store jafs.

ob07357-copy.jpg

Dette er Lambertseter 1957, malt av Arne Stenseng. Det året begynte trikken å gå til Lambertseter, 6 år etter at de første beboerne flyttet inn. T-banen kom i 1966.

Foto: Rune Aakvik©Oslo Museum.

lamb2.jpg

Lambertseter var den første drabantbyen i Oslo og OBOS bygde ut mestparten. 10 000 mennesker skulle bo i 3300 leiligheter i tre og fire etasjers blokker med plen rundt.

fs0088copy.jpg

Det var denne type situasjon mange som flytta til drabantbydrømmen kom fra, små leiligheter i sentrum uten bad, wc og innlagt vann. Dette er vannposten i bakgården til Lakkegata i 1951.

a8256-copy.jpg

Fra 1960-tallet inntok bilene og motorveiene drabantbylandskapet. Groruddalen, ca 1970.

Foto: Henrik Ørsted©Oslo Museum

ammerudblokk.jpg

Høyblokkene på Ammerud ble bygd på midten av 1960-tallet.

Foto: Rune Aakvik©Oslo Museum

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Drabantbyhistorie

  1. Mette M. Mork sier:

    Vandreutstillngen kan sees på Deichmanske bibliotek på Bjerke fram til 1. juni. Etter dette vandrer den videre til Nedre Fossum Gård på Stovner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *