250 år gammelt tre på Tøyen felles

forsidetre.jpgDenne hestekastanjen skal felles på onsdag. Det er sørgelig syns jeg.

De gamle hestekastanjene er eldre enn Botanisk hage.
Man vet ikke nøyaktig hvor gamle trærne er, bare at det sto hestekastanjer ved hagetrappen da huset ble rehabilitert i 1780-1781. Det største av disse trærne er antakelig 250 år gammelt.

oppetre.jpg
Se så flotte de er på dette sommerbildet. Trærne skal felles for å ikke gjøre skade på huset, og huset er Oslos eldste tømmerbygning,
Tøyen hovedgård.

tremidti.jpg

Dette skriver Botanisk Hage om trefellingen:

Selv om trærne virker friske, har hestekastanjer bare en forventet levealder på 250-300 år.

Vi har ingen garanti for at de gamle hestekastanjene foran Tøyen hovedgård vil leve i 50 år til. Et annet problem er også at gamle hestekastanjer har en tendens til å felle hele greiner, dette er jo en direkte fare for publikum og ansattes sikkerhet.

Å skaffe nye, friske hestekastanjer kan by på problemer, ettersom det herjer en hestekastanjepest over store deler av Europa.

nedetre.jpg

14. februar tas grenene, deretter går resten av trærne 15. og 16.
februar.

De fine sommerbildene har jeg fått fra Botanisk Hage.

Elin Martinsen.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til 250 år gammelt tre på Tøyen felles

  1. frederikke sier:

    Kan man ikke bare beskjære hestekastanjen? Pesten tatt i betraktning bør man jo anstrenge seg litt for å ta vare på fine trær?

  2. Elin Martinsen sier:

    Jeg har sendt spørsmålet ditt videre til Botanisk Hage, så får vi se om de svarer.

    I mellomtiden skulle jeg ønske at noen tok bilde av noen trær som akkurat er hugget på Solli plass, stubbene der i alle fall.

    Noen som skal forbi med kamera?

  3. Hei Frederikke!

    Kastanjene må felles fordi de har forårsaket endel råteskade på det gamle huset som nå er under restaurering. Hadde kastanjene stått 10 meter unna huset ville vi ikke vært nødt til å felle dem enda. Et annet problem med gamle Hestekastanjer er at de har en tendens til å felle greiner og de greinene er store. Vi har ansvaret for publikum som ferdes i hagen og for ansatte. Hva om en av dem ble truffet av en slik stor grein? Vi ved Naturhistorisk musem er ikke glade for at vi måtte ta denne beslutningen, men noe måtte gjøres og trær lever ikke evig. 250 år må vel sies å være en pen alder. Det var allerede i 1949 snakk om at trærne burde felles, de har faktisk fått 60 år på overtid.

    Med vennelig hilsen
    Karin-Brit Schonhowd

  4. Eirik sier:

    Det er sikkert riktig og nødvendig, men synd likevel for oss som bor rett ved hagen og bruker den ofte. Skulle ønske at de 60 årene på overtid kunne ha blitt 100… 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *