Kommentarer til: Hjelp Brenner i jakten på lokal arkitektur! http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/ Utspill fra Brenner-land Fri, 28 Feb 2014 00:03:59 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Av: Rune Henning Johansen http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-780 Sun, 16 Dec 2012 14:44:06 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-780 Litt sent, kanskje? Men det var først for to dager siden fikk jeg vite om denne etterlysningen.

Her har jeg blogget om Berlin-muren i Ørsta: Hvordan ødelegge en vakker by.

]]>
Av: Katta klore http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-600 Mon, 02 Jul 2012 10:09:22 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-600 Et tilleggsspørsmål burde være:
Er det greit å fortsette å rasere et helt steds særpreg, bare fordi man i et prosjekt har klart å overliste inkompetente/ bondefangete/korrupte og/ eller selvopptatte politikere til å gi tillatelse til at alskens umenneskelige «arkitektkasser» blir satt opp? Jfr ze Barkodd i Oslo, der hele byens grunnleggende særpreg blir skadet av euroarkitektur.

Man sier raseringen av Bjørvika er grei, fordi man allerede har satt opp Postgirokassa; i sin tid betegnet som Norges styggeste bygg. (Og det er ikke blitt bedre av «pyntingen» som er foretatt). Plazakassa er like umenneskelig, og malplassert i den lave Oslobebyggelsen. Nå har man gått helt berserk. ze Barkodds iskalde og tildels latterlige euroarkitektur raserer ikke bare Bjørvika og luftsirkulasjonen i Gamlebyen, men også det fantastiske visuelle sveipet over hele Oslo som man tidligere hadde idet man rundet Ekeberg når man kom inn den klassiske innkjøringen fra syd. Oslo særpreg er rasert. Nå ser man bare en mur av kasser, som kunne vært fra hvorsomhelst i disse likegyldige byene man ser ute i verden. Man prøvde å sette spikern i kista, med Lambdakassa, en kopi av et halvt sammenrast spansk badehotell. Spar oss! Hvem er disse menneskene som ØNSKER å rasere omgivelsene våre?

]]>
Av: Kurt Singstad http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-599 Thu, 28 Jun 2012 21:03:06 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-599 Hei Hans Olav!
Det blir for enkelt å gjøre dårlig stedsutvikling til en diskusjon om stygt og pent. Jeg synes du skulle fortsette nordover forbi Gran til en kommune litt lengre nord i Vest-Oppland jeg vet du kjenner godt, Søndre Land, og ta en kikk på Hov sentrum. Etter min mening et stjerneeksempel på hvordan lokalpolitikere og mangel på plankompetanse over et tidsrom på 2 – 3 tiår systematisk kan ta livet av et tettsted. Hov er et utdøende spredtsted, fullstendig ubrukelig som kommunesentrum.
Fortsett deretter nordover til nabokommunen Nordre Land og Dokka og se eksempel på det motsatte. Dokka har blitt en kompakt og livskraftig bygdeby. Dette handler i liten grad om stygt og pent.

]]>
Av: Arna Mathiesen http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-597 Thu, 28 Jun 2012 15:45:04 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-597 Jeg ville gjøre dere oppmerksomme på den tragedien som utspiller seg i Sandakerveien 22 ved den vakre lille Oscar Braatens plass på Torshov i Oslo. Et stort boligkompleks på 7 etasjer reiser seg ved siden av historisk bebyggelse på en, to og tre etasjer. Denne saken er veldig godt dokumentert etter ørten klagerunder fra naboer pga. gjenntatte brudd på reguleringsbestemmelser og byggeregler, samt dokumentfalsk. For eksempel: det fulgte bare et 3d bilde (perspektiv) med reguleringsplanen. Den viste alle de gamle eksisterende nabobygningene minst en etasje høyere en de er. Disse systematiske bruddene på reglene (oppdaget bare fordi en av naboene er arkitekt) samt dette dokumentfalsket har ikke, og kommer ikke til å ha noen konsekvenser for de som står for dette.

]]>
Av: Bayfront http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-595 Tue, 26 Jun 2012 20:22:23 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-595 Selvfølgelig finnes det arkitektur som ikke er lokalt forankret. Tenk f.eks. å sette opp en steinpyramide, lik de egyptiske eller sør- eller mellem-amerikanske i f.eks. Lom, -;)

Les ellers.: http://fulltekst.bibsys.no/hihm/rapport/2007/09/rapp09_2007.pdf

]]>
Av: Hans-jørgen Hedels http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-593 Tue, 26 Jun 2012 12:13:47 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-593 Tips:
Ta en sammenlikning mellom «moderne» sentrum/bygdeutvikling mellom Noresundsenteret (=bra) og Thon-sentert Kjøpesenter på Flå (=grusomt)
De er begge bygget på samme tid – det ene forbilledlig, det andre redselsfullt.
(Thon bruker samme tegninger på Mc Donalds i Danmark/København som på Flå! – snakk om lokal byggeskikk!!!)
De ligger kun et par timers kjøring+ fra Marienlyst.

]]>
Av: Sissel V. Lillebjerka http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-592 Tue, 26 Jun 2012 11:44:36 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-592 Hei Brenner
Tar du saken? I Mosjøen som er en nydelig by med trebebyggelse holder politikere nå på å bestemme en total rasering av selve hjertet i sentrum, hvor i dag det er en åpen plass. De aller flest Mosjæværinger er meget skeptiske og helt i mot det nye 3-4 etasjes senteret som er planlagt, idet som i dag fungerer som et torg. Her bør det gjøres noe, og det snart! Mosjøen profilerer seg med Strandgata og her er det gammel bygningshistorie som er i fokus. Med ett penneslag kan disse verdiene med å ivareta vår gamle bygningshistorie raseres. Ta en titt om hva dem skriver i Helgelands Blad om denne saka. Selv om alt har ikke kommet frem i avisen da.

]]>
Av: Audun Engh http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-591 Tue, 26 Jun 2012 11:06:29 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-591 Dette initiativet er glimrende og vil bidra til mer demokrati og åpenhet om våre bygde omgivelser. Ikke bare NRK, men også folkevalgte og utbyggerne bør lytte mer til befolkningen når det gjedler stedsutvikling,, og mindre til arkitekter som representerer design-etablissementet.

Svarene på hva som er vellykket arkitektur kan bli motsatte fra henholdsvis folk flest og fagfolk, fordi befolkningen med byggeskikk mener SKIKKEN PÅ STEDET, mens konvensjonelle (modernistiske) arkitekter mener SKIKKEN BLANT ARKITEKTER.

Befolkningen vurderer dessuten arkitektur utfra hvordan de opplever den følelsesmessig, det vil si om den bidrar positivt til deres fysiske og psykiske helse, mens fagfolk vurderer arkitektur teoretisk og ideologisk, Det viktigste er at den er «interessant» og i samsvar med rådende fagideologi.

Arkitekttilnærmingen er i prinsippet nihilistisk, fordi det «interessante» like gjerne kan representere et stedsovergrep som en positiv gest til menneskene og lokalsamfunnet. Det er derfor brutalisiske betongkolosser fascinerer arkitekter og kulturskribenter mer enn veltilpasset, velfungerende og verdsatt lokal bebyggelse. På tilsvarende måte er historikere mer interessert i Hitler og Gadaffi enn i alminnelige, anstendige mennesker.

NRK skriver: «Vi trenger hjelp til å oppdage gode eksempler på steder som har endret karakter, for eksempel fordi lokalpolitikerne er ivrige på all type vekst, utbyggerne tar kanskje for lett på utformingen av bygningene og den helhetlige tanken synes fraværende…Vi setter også pris på positive eksempler på vellykket lokal arkitektur rundt omkring i Norge.»

Det er meget positivt at NRK inviterer alle til å si sin mening, ikke bare the usual suspects fra Norsk Form og Arkitekthøyskolen. Alle som er opptatt av våre bygde omgivelser sende inn sine forslag!

Krigen om språket:

Brenner skriver: «Har du eksempler på usedvanlig stygg eller vellykket arkitektur der du bor?».

Hvorfor ikke spørre om eksempler på stygg eller vakker arkitektur? Vakker, ikke «vellykket» er den naturlige motsetningen til «stygg». Innen det arkitektoniske fagetablissementet har ordet «vakker» lenge vært tabu. Det uttrykker ekkelt, primitivt føleri.

Slike begreper som kan sette ord på bygningers reélle betydning for mennesker og samfunn må generobres. Liksom «nytale» i romanen 1984 vil fagmiljøer styrt av en ideologi søke å frata befolkninen språket som gjør det mulig å utfordre etablissementet. Hvis noen prøver å uttykke hva slags bygninger de instinkivt verdsetter, og gir feil svar, blir det stemplet som «populisme», «føleri», «nostalgi», «kopi!, «tilbakeskuende» eller verst av alt; «Kardemomme by».

Folk som våger å uttrykke sine følelsesbaserte meninger om arkitektur har imidlertid rett: Forskning innen feltet «biophilia» viser at vår fysiske og psykiske helse blir påvirket av omgivelsene, både natur og bygninger. Bebyggelse som samsvarer med våre instinktive behov for harmoni, skjønnhet, naturlige materialer og menneskelig skala virker positivt på helsen. Føleriet fremmer folkehelsen. Omgivelser vi opplever som negative virker negativt på helsen, uansett hvor «interessante», «dristige», «kompromissløse» og i samsvar med «vår tid» arkitekter og kulturjournalister mener stedsovergrepene er.

Om Biophilia:

http://www.metropolismag.com/pov/20111129/frontiers-of-design-science-biophilia

http://en.wikipedia.org/wiki/Biophilia_hypothesis

Parallelle medieoppslag:

En britisk undersøkelse fra 2009 synliggjør flertallets preferanse for tradisjonsbasert arkitektur: http://www.dezeen.com/2009/10/16/people-prefer-traditionally-designed-buildings-yougov/

En fersk avstemning om stygge bygninger som bør rives, i det amerikanske tidskriftet Curbed: Ikonisk «starchitecure», hyllet av kritikere, topper listen. http://curbed.com/archives/2012/06/25/curbed-readers-list-the-buildings-they-want-demolished.php

Audun Engh
audun.engh@gmail.com
Mobil 92622626
INTBAU Skandinavia
http://www.intbau.org
http://www.naboskap.no

]]>
Av: admin http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-590 Tue, 26 Jun 2012 10:53:12 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-590 Katharina Mortensen mener rådhuset i Øksnes er en vedstyggelighet som burde bli jevnet med jorden: http://bit.ly/MybhPv

]]>
Av: Katta klore http://blogg.nrk.no/brenner/2012/06/22/lokal-arkitektur-i-brenner/#comment-588 Tue, 26 Jun 2012 10:00:29 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=219#comment-588 Ja, BARKODE i Bjørvika i Oslo. Operaen er lokalt tilpasset arkitektur, fremragende, mens ze barkodd er en samling generisk euroarkitektur som renner som gjørme ut av arkitektenes klæddebøker, til glede kun for byggherrer/ utleiere, og lommebøkene til arkitektene. Vi andre gremmes.

]]>