Kommentarer til: Hva gjør DU søndager kl. 11? http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/ Utspill fra Brenner-land Fri, 28 Feb 2014 00:03:59 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Av: Fredrik http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-480 Wed, 04 Apr 2012 21:30:16 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-480 Jeg er kanskje en av de få tenåringene som har stilt opp søndag etter søndag i kirkebenken. Jeg har til og med bidratt med lesing og spilling i Den norske kirke. Men på et visst tidspunkt er det ikke like motiverende å skulle stå der og lese eller spille for pensjonistene. Jeg kommer ikke til kirka for å bli mottatt som bestemødrenes »helt» som leser så bra, eller spiller så flott orgel. Heller ikke for å få komplimenter om hvor pliktfyldende man er som kommer. Jeg kommer til kirka utelukkende for å vokse i min personlige tro. Noe jeg ikke føler at jeg gjør i Den norske kirke.

Dette har ført til at jeg over flere år har søkt meg bort fra Den norske kirke til andre kirkesamfunn. Rett og slett fordi jeg ikke føler at jeg kommer noe sted videre religiøst sett.

Gud har kalt meg til å bli prest. Det har jeg vært sikker på i mange år. Men slik situasjonen ser ut i dag har jeg ikke tenkt til å leve ut kallet mitt i Den norske kirke. Rett og slett fordi jeg ikke står for kirkas synspunkter. Ta for eksempel det her med homofilt ekteskap. Jeg skjønner ikke at det overhode blir diskutert! I Bibelen leser vi at homofili er synd. Er det da riktig av Kirka å overse denne sannheten, for å komme folket i møtet? Kirka må bestemme seg. Hva er viktigst, å ha en tro som samsvarer med Bibelen, eller å ha en hvitvaska tro som er tilpassa folket?

Den luthersk-evangelske kirke. Basert på Martin Luthers lære. Luther hadde snudd seg i graven om han hadde visst hvilke diskusjoner som i dag finner sted i Den lutherske kirke i Norge. For Den lutherske kirke i dag er ikke slik som den var etter reformasjonen!

På grunnlag av dette planlegger jeg å konvertere så fort jeg blir myndig, dette året. Jeg har nemlig funnet en kirke hvor Bibelen settes høyest og jeg vokser daglig i troen min. Ja, en kirke hvor jeg på grunnlag av dette føler meg hjemme!

Hilsen konversjonsklar 17-åring!

]]>
Av: peder richard http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-207 Sat, 03 Dec 2011 17:22:02 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-207 Hei takk for utrolig fint program. Kan dere legge ut hele samtalen med Ingvar Ambjørnsen?

]]>
Av: Arnemann http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-206 Sat, 03 Dec 2011 11:04:34 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-206 Spørsmålet var kirken kl. 11 på søndagene. Da slapper jeg av i heimen. Jeg går vanligvis ikke, men hører en masse kristen forkynning via podkaster på MP3-spilleren min.
I morgen skal jeg gå i kirken siden min datter holder på med konfirmantforberedelser og skal delta i gudstjenesten. Arbeidslivet er for tøft til at jeg har overskudd til for mange «stunt» søndag formiddag.

]]>
Av: sigrun http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-205 Thu, 01 Dec 2011 09:40:24 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-205 Statskirke kan IKKE bekjempes med kirkestat. Der bommer dere, konvertitter. Forøvrig må dere som tenker på å konvertere til pavekirken også tenke grundig over at pavekirken i middelalderen «utviklet» kirken med 5 ekstra «sakrament».

]]>
Av: Terje NAV http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-204 Wed, 30 Nov 2011 18:05:27 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-204 hei
dette er det beste jeg har sett fra NRK på veldig mange år
utrolig flink programledere
mvh

]]>
Av: Jon Kristoffersen http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-202 Wed, 30 Nov 2011 08:06:36 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-202 Hei!

Flott program der en kan få møte mennesker mer som de er. Og kjekt å se at diskusjonene her holder en fin og åpen tone selv om ikke alle er enige.

Ellers har jeg ikke vært i kirka på en vanlig søndag på lenge nå. Når jeg har gjort det tidligere så har jeg ofte satt litt pris på at det er halvtomt og at det er en plass en kan møte opp å bare være til stede. Og det hjalp godt på når organisten spilte summertime ved(eller er det som?) postlodium.

]]>
Av: Jeppe Kirkegjenger http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-201 Wed, 30 Nov 2011 01:59:04 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-201 Fint at man nevner vekst i andre kirker.

En av hovedgrunnene til den økningen du peker på har vel kanskje aller helst en sammenheng med at mange av våre nye landsmenn kommer fra katolske land. I samme tidsperiode som du nevner hadde Norge et historisk stort innvandringstall. 7 av 10 innvandrere er europeere, og polakker og baltere er en betydelig andel (ref. SSB.no) Katolikker er største kristne trossamfunn utenom DNK. Innvandring fra muslimske land var større for en del år tilbake, og det tar tid før folk «organiserer» seg etter å ha byttet hjemland.

Religion er en stor del av identiteten til folk, og det behovet for å styrke denne er kanskje større i minoritetsgrupper enn blant befolkningen forøvrig.
Disse gruppene føler nok heller ikke tilknytning til «statskirken», slik at DNK fanger nok opp få av disse blant sine medlemmer.

Jeg har ikke sett statistikker som viser at mange av «frikirkene» har en vekst fra sekulære miljøer. Og en viss «overgang» har det alltid funnet sted mellom kirkene – alt etter om det er av karismatiske eller konservative grunner.
Det er med andre ord kanskje noe i det at «behov» er et stikkord i veksten, vel så mye som en religiøs overbevisning (selv om vi gjerne skulle like å tro det)…?

Hvorfor DNK – og må vi minne om de andre?
Fokuset på Den Norske Kirke (DNK – på folkemunnet «statskirken»), er vel fordi det er et enkelt definert bilde og at det er det «folk flest» tenker på når man sier «kirken». Det er tross alt fortsatt den som har flest medlemmer – om enn temmelig passive.
I tillegg har DNK – som alle sittende «regjeringer» den største slitasjen, og er ansett som hovedmotstander for alle i «opposisjonen». Så er det også store reformer på gang her, og temaet er derfor allerede på agendaen i nyhetsbildet.

Forøvrig enig med deg… Brenner’s betraktninger og hverdagsfilosofi er med på å sparke igang en tankeprosess… Enda et av kvalitetsprogrammene til NRK.

]]>
Av: Jeppe Kirkegjenger http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-200 Wed, 30 Nov 2011 00:45:32 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-200 Flotte programmer, og fint å se hvordan mange gjør seg refleksjoner… men hva var spørsmålet…
Joda, det hender seg at jeg går i kirken – også søndager kl.11.
Men hvorfor er det flest søndager at jeg ikke er der…

Er det fordi jeg også liker å sove, gå tur, tilbringe tid med familien, se på tv, spille spill, eller har motforestillinger mot hva en prest eller enkelte av kirkegjengerene kan mene. Hva kirken står for eller om jeg greier å synge med på salmene/sangene.
At jeg synes liturgien bør endres, eller ikke bør endres – vel, alle disse kan vel være vikarierende motiver.
Vel, det er ikke fordi jeg ikke regner meg som kristen, og det er ikke fordi jeg har noe spesielt imot det som møter meg i kirken.
En «unnskyldning» skal man kanskje ha… dvs. jeg føler ikke jeg har behov for det heller… ihvertfall ikke på et personlig plan. Kanskje jeg burde gå der for å vise en form for støtte for andre?
Har jeg da et godt svar på hvorfor jeg ikke er der 9 av 10 søndager…
Nei – og det er derfor også kirken sliter med å finne frem til måter å få flere i kirken.

Av og til liker jeg lovsang og litt mere «hurramegrundt», direkte og tydelig tale med enkelt og forståelig språk. Andre ganger synes jeg det er godt med en strikt liturgi – og språk som kan virke som gammeldags, men som kan fortone seg som et tegn på mystikk og noe uforgjengelig. Pilgrimsturer eller andre turformer, før eller etter gudstjeneste har også vært prøvd for å engasjere.

Jeg tror at man kan reformere og forandre, og muligens være heldige og på denne måten «treffe forskjellige målgrupper» bedre. Man kan bruke kveldsgudstjenester, ha spesielle vinklinger på dem og fylle med variert innhold.
Takk og amen til alt det.

Men reformen bør vel helst skje hos meg selv… også på dette området har vi nordmenn endt opp med å huske første del av av setningen «Krev din rett…» og så glemte vi resten…

Derfor dukker vi opp i kirken når vi føler vi har «krav» på noe.
En barndåp, konfirmasjon, begravelse, et giftemål, hjelp i en sorgprosess eller simpelthen for å få en godfølelse som på julaften.

Vi føler med andre ord ikke at vi har et behov for å være der hver søndag. Vi har det jo så godt. Og vi føler ikke at vi har behov for å være der for noen andre heller – det kan jo i verste fall være slitsomt, eller føre til at jeg må forsake noe som synes viktigere… som å sove, se på tv, spille spill, gå på tur eller hva det måtte være.

Men hvorfor går jeg så ikke oftere i kirken…? Når jeg så tydelig ser at det er i meg selv at hovedgrunnen ligger i at kirken har et dårlig oppmøte…

Imorgon imorgon, men ikkje idag… nei idag, nei idag gjer eg ikkje det slag…
Nei idag ska eg liggja på ryggen og sjå, på lerka som jublar høgt i det blå…
… og trøste meg med at Gud er overalt, i alt… også «høgt i det blå»

Hilsen Jeppe… som kanskje fortsatt sliter med selvkontrollen

]]>
Av: Kristin http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-199 Tue, 29 Nov 2011 23:56:40 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-199 Kvar sundag kl 11 går eg på bedehusmøte. Det hender eg går i kyrkja og, men kvaliteten på det som føregår på bedehuset er som regel høgare. Då snakkar eg om sanning og bibeltruskap. Eg trur grunnen til at Statskyrkja ikkje har fleire tilhøyrarar, er at sanninga har forsvunne. Når den bibelske bodskapen om at «For så elska Gud verda, at han gav son sin, den einborne, så kvar den som trur på han, ikkje skal gå fortapt, men ha evig liv»(Joh 3,16) forsvinn, døyr det åndelege livet ut. Då vert det berre eit ytre skall. Når biskopar og prestar ikkje lenger har full tillit til Bibelen, men legg til og trekkjer frå som det passar dei, forsvinn evangeliet og heile grunnlaget for kyrkja. Det kyrkja treng i dag, er ikkje kultur-konsulentar, men ein bibeltruskap-renessanse.

]]>
Av: Kristin http://blogg.nrk.no/brenner/2011/11/28/hva-gj%c3%b8r-du-s%c3%b8ndager-kl-11/#comment-198 Tue, 29 Nov 2011 23:43:44 +0000 http://blogg.nrk.no/brenner/?p=86#comment-198 I Danmark er det vanlegvis gudsteneste klokka 10, eller frogudsteneste klokka 9! Eg for min del synest det er fint med gudsteneste klokka 11, då kan eg ta det litt med ro og likevel få tid til å kle borna.

]]>