Fotball? Æsj!

− Æsj, er vi ikke trygge for fotball her heller? − Kjus og Aamodt i Bokprogrammet? Da skrur jeg over på en annen kanal!

Stort sett når vi lager Bokprogrammet, er folk vennlig innstilt til temaene våre. Men nylig splittet vi seerne våre da vi nevnte på Twitter og Facebook at vi jobbet med programmer om sport og fotball. Noen gledet seg umiddelbart til fotball i bokform. Andre var direkte sure.

Fotball er tema i Bokprogrammet denne uken, med selveste Erik Thorstvedt som kommentator og ekspert.

Kulturinteresserte mennesker føler seg allerede beleiret av sport. TV-stasjoner er raske med å flytte sendetiden til et kulturprogram hvis Trav på Bjerke eller en 2. divisjons fotballkamp trenger sendeplass. Skulle sport ta over Bokprogrammet også?

Selv har jeg satt overraskende stor pris på arbeidet med disse programmene, hvor vi har kommet tett på Kjus, Aamodt, Zlatan Ibrahimovich, Arild Stavrum, Berit Riise og Erik Thorstvedt. Vi har sluppet inn i en helt annen verden. For mens vi boklesere bruker store deler av livene våre til å lese om, tenke og diskutere mennesker, livet og verden, har jeg blitt slått av hvor akutt og umiddelbart det er å leve et liv i toppidretten.

”Vi har ikke hatt tid til å se oss tilbake og tenke på hva vi drev med”, sier både Kjetil André Aamodt, Berit Riise og Zlatan Ibrahimovich til sine biografer. Først nå innser Aamodt og Kjus at de har levd med døden hengende over seg siden de var tenåringer. Først nå orker Zlatan å tenke på hvordan det har preget ham å bli frosset ut av det svenske likhetssamfunnet i barndommen.

Med boken «Jeg er Zlatan» ble fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic først i verden med en selvbiografi-app.

Sportsbiografiene tilbyr unike beretninger om hva som skal til for å bli best i verden, og hvordan det er å leve med et press om å gjøre det best hver eneste dag. Toppidrettsverden utfordrer dessuten våre sosialdemokratiske likhetsidealer. Hvor langt er det greit å gå for å komme til topps?

Under arbeidet med disse sportsbøkene har redaksjonen endt opp i stadige diskusjoner:

Er det riktig å presse barna sine for at de skal lykkes på idrettsbanen?
Er det forskjellige ”regler” for om barnet ditt er fotballtalent eller fiolintalent?
Er hevn og revansj gode drivkrefter på en fotballbane?
Er fotball et sted for å realisere sine drømmer eller en verden full av skittent spill?
Blir kvinner som tar plass i sportsverdenen behandlet dårligere enn tilsvarende menn?
(Vi har ikke kommet fram til noen enighet.)

Definerer du deg som venstreorientert kulturinteressert som hater sport? Ta for deg Berit Riises eller Zlatans selvbiografi. Jeg kan garantere at du vil få noen nye tanker å bryne deg på. Hvorfor skulle man ellers lese?

Dette innlegget ble publisert i Bokprogrammet, Sport. Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Fotball? Æsj!

  1. Margrete Kjeldsberg sier:

    Hvis mine unger VIL spille fotball, så skal jeg la dem det. Jeg skal komme kanskje litt tidlig for å se hvor god min sønn/datter har blitt, og jeg kan godt være blandt tilskuerne når de spiller kamp, og kjøpe fotballgreier til dem en gang i mellom. JEG liker ikke fotball, min MANN liker ikke fotball, men de som liker fotball, og driver med det til vanlig, er fortsatt mennesker, så de har sikkert spennende liv de også sammenlignet med en musiker, danser, forfatter etc. Jeg er ikke typen til å lese biografier uansett jeg da, men fotball-bio kan vel ikke være så annerledes enn en komponist-bio? Jaja. Til alle dere som sier at sport er noe drit, mens dans er kunst: Selskapsdans er en toppidrettsgren, så det er litt paradoksalt.

  2. Stig Elvis Furset sier:

    Halloen!
    Jøss, det var voldsomt så negativ enkelte var…»skrekkelig forslag til lesestoff»??? Er det då slik å forstå at litteratur er begrensa til å handle om…ja, kva då? Er det verkeleg slik at det ikkje kan bli god litteratur fordi det handlar om fotball og idrett. Fotball kan vere minst like «intellektuellt stimulerande» som ein gjennomsnittleg god norsk samtidsroman. Det handlar om korleis du velgjer å oppleve det. Foreningen Les er forøvrig i startgropa med eit prosjekt dei har kalt Hat-trick, der det vil bli formidla litteratur til ungdom på breidde- og elitenivå. Ting skjer. Så får ein henge med dei som vil…

    TCB
    Stig Elvis Furset
    Bibliotekaren frå Helvete

  3. Atle sier:

    Hvordan holde denne nasjonen sprek og dum på samme tid: Send barna til fotballtrening! Denne sporten fører aldri noe godt med seg, og det er ufattelig at den er så poppis som den er……. hvis det da ikke er et PR stunt av dimmensjoner!!

  4. Petra sier:

    Eg er nok ein av di sure, synest verkelig ikkje fotball er interessant, givande, eller spesielt intellektuelt stimulerande. Eg ville aldri lest ei bok om fotball, skrekkelig forslag til lesestoff spør du meg, di fleste kulturinteresserte er ikkje i målgruppa for tema.

  5. Liv-Mette Gran sier:

    Jeg har stor glede av Bokprogrammet, men trodde at dette var en sportsfri arena!!!!!!. Jeg setter over til en annen kanal eller skrur av, fotball er jeg ikke interessert i.

    • Ana Leticia Sigvartsen sier:

      Interessant at mange sier at de ikke vil se et bokprogram som handler om sportsbøker. Hvorfor kan det ikke være interessant å lese om livet til idrettsutøvere?

  6. 99prblmr sier:

    what would zlatan do?

  7. Tor sier:

    Som jeg har forstått og sagt for mange år siden, – fotballen begynner å bli arena for Mafiaen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *