Kommentarer til: Hvordan ser du for deg framtidens bibliotek? http://blogg.nrk.no/bok/2012/03/26/hvordan-ser-du-for-deg-framtidens-bibliotek/ En blogg fra NRK Fri, 19 Aug 2016 07:04:56 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Av: uzma kanwal http://blogg.nrk.no/bok/2012/03/26/hvordan-ser-du-for-deg-framtidens-bibliotek/#comment-5638 Mon, 05 May 2014 13:49:05 +0000 http://blogg.nrk.no/bok/?p=1509#comment-5638 Det er ingen grunn til å være optimistisk for arbeidsledige og nyutdannede bibliotekarer.
Det er ikke lett å få jobb innenfor biblioteksektoren i storbyene. Min mann er utdannet bibliotekar og arbeidsledig.

]]>
Av: Anette Kure http://blogg.nrk.no/bok/2012/03/26/hvordan-ser-du-for-deg-framtidens-bibliotek/#comment-2285 Wed, 28 Mar 2012 11:44:21 +0000 http://blogg.nrk.no/bok/?p=1509#comment-2285 Takk til Thomas for flott oppsummering av Bibliotekmøtet i Stavanger. At bibliotekarer er optimister på egne vegne er neppe noen nyhet internt i miljøet, men dommedagsprofetiene har vært mange i ’det offentlige rom’.
Thomas spør i sin overskrift: Hvorfor er vi optimister i en tid hvor søkemotorer, e-bøker og digitale medier tilsynelatende truer selve eksistensgrunnlaget for biblioteket? Og jeg tenkte jeg skulle forsøke å belyse en annen side av hva bibliotek er for meg og som gjør at jeg er minst like optimistisk som Thomas på bibliotekets vegne.
Bibliotek er mer enn et rom, det er en måte å arbeide på! Dette mantraet gjentar jeg til det kjedsommelige, for alle studentene som kommer på undervisning i bruk av bibliotekets ressurser, i hverdagen min som bibliotekar ved Høgskolen i Østfold.

Når bibliotek er en måte å jobbe på, tyr man til bibliotekets ressurser (og ikke minst til bibliotekarene) først og ikke sist, når man har et informasjonsbehov. Biblioteket er da stedet (fysisk eller virtuelt) man henvender seg for å søke etter relevant informasjon og litteratur, for å få hjelp til å søke i digital kilder, få hjelp av en bibliotekar til å søke riktig og på de riktige steder, få tips om referansehåndtering, om referanseteknikk og å få tilgang til arbeidsplasser.
Dette kan foregå i bibliotekrommet, men det kan like godt foregå andre steder – på internett, i kontorlandskap, i klasserom og i auditorier. Bibliotekarer legger til rette for tilgang til innhold og kompetanse der brukerne er, særlig i utdanningsbibliotek og som forskerstøtte, men også i folkebibliotekene ser vi en stadig økende trend av frittgående bibliotekarer. Bibliotekarer som er mellom bokhyllene, på eldresenter, i barnehager, og helt sikkert på mange andre steder også. Når man lærer seg dette og oppdager at biblioteket er mer enn formidling av skjønnlitteratur og eventyrstund for barn, så bruker de også biblioteket til egenutvikling, kompetanseheving, forskning – ja til livslang læring.
Alt dette er mulig fordi biblioteket er en fabelaktig institusjon, i alle kommuner, en lavterskelarena, gratis, hvor ingen spør HVORFOR du vil ha akkurat den boka eller de artiklene, og med et personale som lar deg være i fred om du vil det, eller som gjør alt som står i deres makt om du ber om hjelp.
/Anette Kure
Avdelingsleder ved Høgskolen i Østfolds bibliotek i Halden og nestleder i Norsk Bibliotekforening

]]>