Fyldig lyrikkseminar på Hamar

«Lyrikkens musikk. Musikk og lyrikk” var temaet på litteraturseminaret som Høyskolen i Hedmark og Oppland arrangerte under Rolf Jacobsen-dagene forrige uke.

Av Annelita Meinich og Anne Cathrine Straume

Primus motor er Ole Karlsen, professor i litteratur ved høyskolen, og han hadde samlet et faglig sterkt kobbel av akademikere, poeter og musikere til å belyse temaet fra hvert sitt standpunkt.

Poesiens stoffskifte, het et av foredragene. Og det kan kanskje stå som motto for det som foregikk. 

Harald Gaski

Stort mangfold

Poesien  ble servert på friske opplesningsarrangementer, på norsk, på svensk, på dansk på samisk.  Poesien ble  sunget og joiket og rap’et. Ble til metal, ble til jazz og til elektronisk. Poesien ble fordøyd og drøvtygget i inspirerende foredrag og analyser på seminaret «Lyrikkens Musikk. Musikk og lyrikk».  Sterke nordiske poeter, musikere og litteraturvitere på gjestelisten.  Og publikum? Oppegående nok til å kjenne sin besøkelsestid.  Helt opp i hundre på benkene i Alf Prøysen – auditoriet på Høgskolen i Hedmark for å få med seg  noe om den såkalt smalsporete samtidspoesien en fredag formiddag. Eller da Jan Erik Vold presenterte sin siste jazz og poesi-plate  i  Gravdahl bokhandel midt på torget i byen. Arrangementene i Hamar Teater trakk det dobbelte.  For eksempel Maja Ratkje og Poing.

Nordiske kvinnestemmer

Katarina Frostenson var blant lyrikerne som leste på kvinnedagen.

8. mars var åpningsdagen.  Og kvinnene ikke til å komme utenom.  Seks sterke nordiske kvinnelige poeter entret scenen på  Hamar Teater og framførte dikt  fra sine ferskeste samlinger : Eldrid Lunden (N), Marianne Larsen (DK), Cecilie Løveid (N), Katarina Frostenson (S), Hanne Bramness (N) og Ingrid Storholmen (N).  Fargerike Åse Kleveland  bidro til feststemning som kveldens  konferansier.  Hun avsluttet seansen ved selv å framføre et dikt til diktet av den mest tonsatte av svenske lyrikere; Nils Ferlin.

Lørdag og søndag var NRK P2 tilbake på Marienlyst og mistet den store lyrikkaftenen der også  det nordiske karfolket kom til orde; Bengt Berg (S), Ulf Eriksson (S), Morten Søndergaard (DK) og Eirikur Örn Nordal fra Island.  Barna fikk Pling i Bollen og søndags-salongen Dikt, fele og trø-orgel.

”Fordi lyrikken er det mest forsonlige uttrykket knyttet til stemmen. Og stemmen igjen er knyttet til språket. Er det ikke rart vi kan snakke om en nordisk klang i lyrikken”, sa Åse Kleveland under åpningen av Festivalen.”For vi har jo et felles språk!”

Her kan du høre noen av foredragene:

Paal-Helge Haugen

Ola Nordenfors: ”Systerlig förente – musikk og lyrikk i samspell

Paal-Helge Haugen: ”Musikkens og tekstens dramatiseringer: Om operaens skjelett og poesiens stoffskifte

Vi møtte et lyrikk-interessert publikum etter opplesningene til kvinnelige, nordiske lyrikere i Hamar teater på kvinnedagen 8. mars. Her kan du høre lydsnutten!

Hør også opplesninger fra Hamar teater i Diktafon fra på NRK P2 lørdag 24. mars!

(Øverst til høyre: Logoikonet av Rolf Jacobsen er basert på et tresnitt av Tom Gundersen)

Dette innlegget ble publisert i Lyrikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *