Her er årets boksnakkiser!

Hva husker du best fra bokåret 2011? NRKs litteraturredaksjon ser tilbake på året som gikk, og våre bokbloggere forteller om sine favorittbøker.

Et nytt år nærmer seg slutten. Hva skjedde på bokfronten i 2011? Hvilke forfattere, bøker, satsinger snakket vi mest om?

Se Bokbloggens favoritter fra 2011

Norges «litterære popstjerne»

Få norske forfattere har fått så mye oppmerksomhet de to siste årene som Karl Ove Knausgård.

"Ett ord, Knausgård: Samson", skrev Klassekampens
Bokmagasinet etter at forfatteren viste seg
med ny sveis i november. Foto: Scanpix/Tore Meek

Han hadde allerede vært en kjent (og anerkjent) forfatter siden debutromanen Ute av verden fra 1998, men med Min Kamp-bøkene ble Knausgård «en litterær popstjerne», som Fredrik Skavlan har sagt i sitt program.

Dermed bør det ikke være overdrevet å si at årets mest etterlengtede bok var Min Kamp. Sjette bok.

Lanseringen av siste bind i Min Kamp-serien ble utsatt en rekke ganger, og det gjorde ikke akkurat forventingene mindre. Da boken endelig kom ut i november, gikk den ikke overraskende rett inn på førsteplass på bestselgerlisten, og ble utsolgt etter bare ett døgn.

E-bøker til besvær

E-bøker, appbøker, magnetkortbøker; i 2011 gjorde bokbransjen en rekke forsøk på å «henge med i tiden» og gi leseglade nordmenn alternativer til den gode, gamle papirboken. Ikke alle har vært like vellykkede.

I april var Bokskya et hett tema både i tradisjonelle og sosiale medier. NRK Beta testet løsningen og erklærte at de ble «forvirret, frustrert og – ikke minst – forbauset over at det er mulig å lære så lite av musikkbransjen».

Nesten like mye pepper fikk bokhandelkjeden Norli Libris da de i november annonserte den kommende lanseringen av et nytt lesebrett med e-bøker på magnetkort.

Astrofysiker og teknologientusiast Eirik Newth kalte lesebrettet «en iPod med påklistret kassettspiller».

I 2011 skrev vi på NRK.no også mye om app-bøker, det vil si bøker i form av applikasjoner som kan åpnes i smarttelefoner og lesebrett. I Norge har en stor andel av disse vært barnebøker.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen/NRK

Gyldendal var tidlig på banen med Tor Åge Bringsværds og Lisa Aisatos småbarnsserie om trollet Tambar på App Store, og senere har en rekke andre appbøker for barn kommet på markedet, men det er fortsatt få som er tilgjengelig for de som ikke er Apple-kunder.

Kulturkjerringene

I mars skrev forfatter Tomas Espedal en kronikk i Bergens Tidende hvor han kritiserte «kulturmenneskene», «de med penger, de som vil menge seg med kunstnere, kulturmenneskene».

Forlegger og kommentator Anders Heger skrev så i Dagsavisen at han visste godt hvem Espedal siktet til, «kvinner, som regel fra førti og oppover, de er kledd stilsikkert, men ikke påfallende, de kretser ivrig rundt kulturens arrangementer, men alltid i de ytre sirkler».

Dermed var debatten om «kulturkjerringene» i gang. Espedal fikk skylda for å ha startet den, noe han fortsatt stiller seg uforstående til. «Kulturkjerring» har for øvrig fått plass blant årets ti beste nyord på NRK.no.

Tomas Espedal og kulturminister Anniken Huitfeldt under Brageprisutdelingen. Foto: Scanpix/Håkon Mosvold Larsen

Noen få måneder senere var Espedal igjen aktuell med boken Imot naturen, og ble utpekt som storfavoritt til å vinne Brageprisen i klassen skjønnlitteratur.

Han fikk til slutt den gjeve prisen, og bare noen få uker senere avslo han Riksmålsprisen. Espedal er også nominert til P2-lytternes romanpris 2011.

Hovlandåret?

Når vi først snakker om forfattere som har fått mye oppmerksomhet i 2011, kan vi også nevne vestlendingen Ragnar Hovland.

På våren ga han ut essaysamlingen Kunsten å komme heim og andre essay, og i høst kom romanen Stille Natt, som anmelder Knut Hoem mener er «hans beste noen gang».

I likhet med Espedal er Hovland også blant de seks nominerte til P2-lytternes romanpris for Stille natt, og hans bok Ei vinterreise fra 2011 er dessuten Månedens bok i desember i NRK.

En annen vestlending som fikk seg en hyggelig overraskelse i år var dramatikeren Jon Fosse, som i mai overtok nøklene til statens æresbolig «Grotten».

To bibler

Foto: Scanpix/Terje Bendiksby

Myttings «bibel for vedfrelste», som Hel ved har blitt kalt, kom raskt til topps på bestselgerlistene. I slutten av november hadde boken, som ble lansert i august, allerede kommet ut i sjette opplag på til sammen 44.000 eksemplarer.

Det har ikke vært mangel på ordspill i medienes omtale av boken. Dagbladet kalte den «Sagprosa» og Mytting «fyren med ved», Nynorsk Pressekontor skrev at interessen for boken «ikkje berre flamma opp rundt utgjevingsdatoen», den «held seg varm», og i Aftenposten kunne man lese overskriften «Fyrer opp med nytt opplag».

En annen bok som mange snakket om i 2011 var «bøkenes bok», nemlig Bibelen, som i oktober ble gitt ut i ny drakt etter mange år med arbeid for å fornye språket i den.

Blant de nye ordene man finner i den nye utgaven er evnukk, rakkerpakk og piss. Fader vår ble byttet med Vår far i himmelen, og jomfru Maria i Jesaja 7.14 ble til en ung pike i stedet for jomfru, skrev NRK.no.

Stort år for Solstad

Ragnar Hovland og Tomas Espedal er ikke de eneste veteranene som hadde det travelt i 2011. Dag Solstad gikk også sin seiersgang i både medier og festivaler i året som gikk.

16. juli fylte Solstad 70 år, men allerede i mai var navnet hans å se i en egen utstilling på Nasjonalbiblioteket. I juni ble han dessuten hyllet på Litteraturhuset i Oslo og ble tildelt statens æreslønn.

– Han er en av våre aller største forfattere, sa kulturminister Anniken Huitfeldt da hun tildelte Solstad statens æreslønn. Foto: Berit Roald / Scanpix

Forfatterens bursdag ble feiret i Sandefjord, der Solstad fikk en plass oppkalt etter seg.

Prisdryss

Tomas Tranströmer er vinner av
årets Nobelpris i litteratur.
Foto: AFP/Jonathan Nackstrand

I november meldte NRK.no at over 60 litteraturpriser deles ut hvert år. Noen får riktig nok mer oppmerksomhet enn andre.

To av de mest prestisjetunge litteraturprisene er Nobelprisen og Nordisk råds litteraturpris, og i år var det en novellesamling og en svensk dikter som trakk det lengste strået.

I april fikk islandske Gyrðir Elíasson Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen Milli trjánna, eller Mellom trærne på norsk. NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume mente boken, som slo blant andre Beate Grimsrud og Carl Frode Tiller, var en «verdig vinner».

I oktober fikk vi vite at Nobelprisen i litteratur hadde gått til den svenske poeten Tomas Tranströmer. «Gjennom sine fortettete og gjennomlyste bilder gir han leseren ny tilgang til det virkelige», lød juryens begrunnelse.

Se Bokbloggens favoritter fra 2011

Lavkarbosuksess

I høst fikk lavkarbodietten en del av skylden for den norske smørkrisen. På bokfronten var lavkarbotrenden også tydelig: lavkarbobøker har gått unna som varmt hvetebrød (selv om vi kanskje må finne på et nytt uttrykk dersom diettens popularitet fortsetter å vokse).

I september skrev NRK.no at den norske legen Sofie Hexeberg alene hadde solgt over 110.000 bøker om lavkarbo siden i fjor vår.

Bøker om lavkarbo-kost dominerte bestselgerlistene for sakprosa i høst. Foto: Scanpix/Ane H. Lunde

2011 var også Nansen-Amundsen-året, og en rekke ferske bøker skildrer polarheltenes eventyrlige liv og bragder, alt fra omfattende biografier til barnebøker.

Dagen som forandret Norge

Terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli kom som et sjokk på Norge. Overveldende mye har blitt skrevet om den tragiske dagen i aviser, tidsskrifter og sosiale medier, men noe har også blitt utgitt i bokform.

Forlaget Oktober ga ut antologien Respons 22/7, Cappelen Damm kom med Fra hat til kjærlighet. Hendelsene som forandret Norge og Kjetil Stormark skrev Da terroren rammet Norge. Diktere som Ove Røsbak og Gro Dahle har også skrevet om sorgen etter angrepet.

Hva husker du best fra bokåret 2011? Er det noe vi har glemt? Bruk kommentarfeltet!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , . Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Her er årets boksnakkiser!

  1. Tilbaketråkk: Vi vil vite hva du synes om: Tomas Espedals “Imot naturen” | Bokbloggen

  2. Ann kirstin sier:

    Boka REISEN av Siv Veronica Bentzen-Hilsen, har aldri vært noe snakkis, den har heller aldri vært omtalt i media, men det er en velskrevet, hjertevarm og tankevekkende bok. Vi følger Elsa på veien fra å være en snill liten jente med en vanskelig oppvekst, til møtet med Mia som skal forandre livet hennes for alltid. Romanen handler om å være ærlig med seg selv, om å tørre å gå nye veier, og om å åpne dører som i årevis har vært stengt.
    Anbefales på det varmeste!

    Ann Kirstin

  3. Elise Fredriksen sier:

    Hei, dere omtalte en bok om doet`s historie. Fra det kun var et hull i veggen, (og hvis grisen tok et bit av «snabben» så var det høyden på hullet i veggen som avgjorde om det var huseiger eller han som var trengt sin feil) og til i dag. Klarer ikke å finne igjen denne boken, kan jo også ha noe med at jeg ikke husker tittelen. Noen som vet hva denne boken heter?

    • Ana Leticia Sigvartsen sier:

      Hei Elise! Det er kanskje «Med hjerte i døra» av Arngeir Berg og Rune Ottosen du tenker på?

  4. Boken Bevingede ord solgte ut hele opplaget på under en måned, og neste opplag fortsetter å selge også etter at julen er forbi. Dette til tross av at den ikke er omtalt i media. Kanskje dere vil gi den en omtale?

    • admin sier:

      Ja, den hadde nok fortjent omtale, i likhet med Lars Myttings bestselger fra før jul – «Hel ved».

      • Tør påstå at boken «Hel ved» fikk en hel del omtale,…. men det var kanskje ikke før salgsrekorden ble en nyhet?

        En annen ting er at bokhandlerne gir bøkene eksponering i forhold til hvor god fortjenestemargin de får. Her kommer de små forlagene muligens til kort, pga. relativt sett høyere trykkekostnader.

        Vi er strålende fornøyd med salget,… men ville gjerne hatt boken omtalt i media 😉

  5. Anders F sier:

    Dag Solstad gjorde vel strengt tatt ikke noe annet enn å bli 70 år.

    • admin sier:

      Men det var mye som skjedde i kjølvannet av selve bursdagsfeiringen.. I Sandefjord får han en egen plass oppkalt etter seg, Nasjonalbiblioteket hadde en egen Solstad-utstilling, og han fikk tildelt statens æreslønn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *