Og de nominerte er…

I slutten av november avslørte vi hvilke tolv forfattere som fikk plass på langlisten til P2-lytternes romanpris.

Nå er det endelig klart hvilke seks av disse tolv som har kommet gjennom nåløyet og skal kjempe om lytterjuryens gunst i februar.


Gunstein Bakke, Maud og Aud. Ein roman om trafikk (Oktober)

De to jentene som har gitt tittel til boka er tvillinger, og del av familien Bore. Romanen åpner med at bilen deres kræsjer brutalt i en fjellvegg. Moren dør, far blir hardt lemlestet og én av søstrene mildt skadet. «Følelsen av å kjøre inn i en tunnel, eller høre fars bildør slå igjen i oppkjørselen: Disse erfaringene er blitt dagligdagse og allmenne, men har aldri være beskrevet så presist som i Gunstein Bakkes roman om modernitet og mennesket», sier Bokprogrammets programleder Siss Vik om boken, som for øvrig også ble nominert til Brageprisen i år.

Marit Eikemo, Samtale ventar (Samlaget)

Eikemo, som er født i 1971, er den yngste blant de nominerte. I hennes nyeste roman møter vi den tidligere journalisten Elisabeth Brenner, som gjennom NAV får en ny sjanse i arbeidslivet: hun får som jobb å reise til den tidligere industribygda Einvik for å samle inn dialektprøver. Om  Samtale ventar skrev NRKs anmelder Leif Ekle at den er «morsom på en helt ekte måte».

Tomas Espedal, Imot naturen (Gyldendal)

Tomas Espedals «Imot naturen» kommer, ifølge anmelder Knut Hoem, trolig til å bli husket «som en av høydepunktene i den selvbiografiske litteraturen fra tidlig 2000-tall». For boken har han allerede fått årets Bragepris i kategorien skjønnlitteratur. Kommer han også til å bli P2-lytternes favoritt?

Ragnar Hovland, Stille natt (Samlaget)

Ragnar Hovland er forfatteren bak NRKs Månedens bok i desember, Ei vinterreise fra 2001. I år er han imidlertid også aktuell med romanen Stille natt, som Knut Hoem mener er «hans beste roman noen gang».

Merethe Lindstrøm, Dager i stillhetens historie (Aschehoug)

Våren kan bli ekstra spennende for den bergensfødte forfatteren Merethe Lindstrøm. I tillegg til å ha fått en plass blant de nominerte for romanprisen, er hun også en av Norges to nominerte til Nordisk Råds litteraturpris. Anmelder Leif Ekle kalte Dager i stillhetens historie «en usedvanlig fin beretning om viktige ting; ting vi ikke kan tie om, skal det gå oss vel i livet».

Stig Sæterbakken, Gjennom natten (Cappelen Damm)

Dette er ikke første gangen vi ser Sæterbakkens navn i nominasjonslisten. I 2007 ble han også nominert for romanen Usynlige hender. «Stig Sæterbakkens interesse for det stygge, det skremmende, det onde fornekter seg ikke. I den nye romanen ‘Gjennom natten’ bærer han denne børen videre – på et vis som er tilforlatelig og overraskende på samme tid», skrev Leif Ekle om Sæterbakkens nyeste roman.

Har du lest noen av disse bøkene? Er det noen bøker som du mener burde ha fått plass på listen?

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , . Bokmerk permalenken.

11 kommentarer til Og de nominerte er…

  1. Tilbaketråkk: Tipp vinneren av Romanprisen! | Bokbloggen

  2. Tilbaketråkk: – Årets mest originale norske roman | Bokbloggen

  3. Tilbaketråkk: Hva synes du om: Tomas Espedals “Imot naturen”? | Bokbloggen

  4. Tilbaketråkk: Her er årets boksnakkiser! | Bokbloggen

  5. Tilbaketråkk: Møter med og i litteraturen | Bokbloggen

  6. Karianne Borge sier:

    Jeg er, som Merete, også lærer for en klasse som er plukket ut som juryklasse i Ungdommens kritikerpris. Har derfor lest fem av de nominerte bøkene over, og jeg holder en knapp på Lindstrøm, som jeg leste ferdig i går. Gleder meg til å følge debatten på p2 og i klasserommet 🙂

  7. Jeg har tre favoritter, men hvordan jeg skal rangere dem … ja, det er jeg usikker på. Leste ut Merethe Lindstrøm i formiddag. Må tenke litt på det. De tre favorittene mine er Eikemo, Lindstrøm og Sæterbakken (i alfabetisk rekkefølge). Jeg har skrevet om dem i bloggen min. Hvis du vil se hva jeg skriver, sjekk: http://www.sogeland.blogspot.com. Nå er jeg fryktelig spent på hva mine elever på 18-19 år mener. Det er stort sett godt voksne hovedpersoner i bøkene. Elevene har innvendt at det de har lest hittil (de er inne i sin tredje bok) er så trist. Hvorfor får alle kreft, er ensomme osv. Heldigvis har vi en kritikerfadder som skal hjelpe oss med diskusjonene. Ole Jacob Hoel fra Adresseavisen, som han heter, gleder seg også til å høre mer fra elevenes leseropplevelser ved neste besøk på nyåret. Jeg skal tipse elevene om diskusjonen på P2, når den kommer. Vi kan jo diskutere med radioen.

    Etter å ha søkt til juryen for P2-lytternes romanpris forgjeves, og egentlig skjønt at jeg diskvalifisert siden jeg til daglig jobber med litteratur, er jeg så LYKKELIG for at jeg har fått elevene mine med i Ungdommens kritikerpris’ jury. Dette er så artig å holde på med!

    Litteraturhilsen fra Nordmøre
    Merete

  8. Pål sier:

    Har ikke noe problem med de titlene som er på lista, men hvor er Urak?

  9. Hei, jeg hørte dere på radioen i går på vei hjem fra jobb. Jeg har lest 5 av de 6 bøkene, og det er fordi lista deres er nesten identisk med de nominerte til Ungdommens kritikerpris. Jeg er lærer for en klasse som er med i juryen, så vi jobber ekstra med disse bøkene. Den eneste som ikke er med på Ung. kritikerpris er Gunstein Bakke sin roman. Elevene mine er 18-19 år og jeg venter i spenning på hva de synes om disse bøkene. Vi skal snart begynne heftige diskusjoner og skrive anmeldelser. Synes det er litt pussig at det er de samme bøkene som blir nominert? Trodde det kom til å variere litt mer. Men så er de vel de ALLER best fra høstens lister.

    • Ja, noen ganger går de samme titlene igjen i mange kåringer. Både Espedal og Bakke var også nominert til Brageprisen. Vi synes jo dette er gode bøker, da! Du kan ellers se listen vår på 12 bøker som alle var med i siste runde.
      Så bra at du har lest nesten alle, da blir det jo mer spennende å følge selve jurydiskusjonen på radio, kanskje? Har du en favoritt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *