Råest humor på Vestlandet?

I forbindelse med Månedens bok, som er Ragnar Hovlands Ei vinterreise, prøver vi i NRKs litteraturredaksjon å finne ut hva som kjennetegner den mye omtalte «vestlandshumoren».

Foto: Terje Bendiksby (Hovland), Anders Malm/NRK (Grytten), Terje Rudi (Økland), Jens Helleland Ådnanes (Nilssen),Vilde Salhus Røed/Aschehoug (Holck), Paul Bernhard (Ravatn), Aschehoug (Surén)

Kritiker i Dagbladet Trygve Riiser Gundersen mener det virker for enkelt å snakke om «vestlandshumor». For journalist og forfatter Finn Tokvam er humoren til vestlendinger mørkere, mer absurd og underfundig. NRKs litteraturanmelder (og vossing) Marta Norheim synes at vestlandshumoren «generelt sett er mye råere».

Vi spurte om hun kunne lage en liste over de beste humorforfattere fra Vestlandet. Her er den (urangert!):

Ragnar Hovland
Frode Grytten
Olaug Nilssen
Einar Økland
Edmund Austigard
Cesilie Holck
Agnes Ravatn
Odd W. Surén
…og i klassikerkategorien, Per Sivle og Ludvig Holberg

Bruk gjerne også kommentarfeltet til å anbefale andre gode, morsomme vestlandsforfattere!

Dette innlegget ble publisert i Månedens bok og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Råest humor på Vestlandet?

  1. Åsmund sier:

    Eg trur verkeleg det er noko som kan kallast Vestlandshumor, men er einig med Trond i at den funkar andre plassar også.

    Eg har testa ut å sjå Radio Røynda, ilag med folk frå heile landet. Folk i frå austlandet ler ikkje, folk i frå vestlandet ler, og det samme gjer folk i frå bygder elles i landet. Men t.d. nordlendingar i frå store stadar, som Bodø, syns ikkje det er så morosamt. Vestlandshumor funkar altså best på alle vestlendingar (også urbane) og bygdefolk elles i landet.

  2. Trond Kandal sier:

    Mitt første møte med ein roman som innheldt ein humor som eg verkeleg likte var ein roman av Ragnar Hovland. Seinare har det vorte mange fleire romanar av same kaliber frå Hovland. Humor skal innholde bitande ironi, absurde situasjonar og kraftuttrykk. Den snille humoren frå Chateau Neuf er totalt uinteressant. Det blir brukt begrepet vestlandshumor, men eg har opplevd at den same humoren slår like godt an i alle andre landsdelar,- med unntak av austlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *