Livlig på Lillehammer

 I går kveld var det først og fremst de lokale som fylte opp setene i Maihaugsalen, under den originale og godt regisserte åpningsforestillingen. Overraskende åpningsforestilling I dag strømmer bokfolket på. Det er lett å se når det er kommet et nytt tog fra Oslo; forlagsredaktør etter forlagsredaktør kommer traskende med rullekoffertene sine. Byen begynner å fylles av oversettere, bibliotekarer, kritikere, forleggere og forfattere – og ikke minst journalister. Og alle har vi vårt svare strev med å prioritere for dagene som kommer. Hele 200 ulike arrangementer fordelt over seks dager, og så mange irriterende overlappinger! Men la oss kalle det et luksusproblem; at det er mye godt å velge mellom er langt å foretrekke for det motsatte.

Byer i opprør

Ergerlig var det likevel å gå glipp av Thorvald Steens foredrag om byen Jerusalem. Det skal sies at jeg kom fem  minutter for sent, men da var dørene til Biblioteket stengt, og salen fullstappet. I timen forut fikk jeg med meg en spennende tilstandsrapport fra  Midtøsten i regi av PEN. Under tittelen ”Byer i opprør” delte mellom andre forfatteren Mansur Rajih, NRKs påtroppende Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg-Mikkelsen og Norsk PENs generalsekretær Carl Morten Iversen erfaringer fra Tunisia, Jemen, Egypt og Syria. De uttrykte alle beundring for demonstrantene som har valgt en så tydelig ikke-voldelig linje. Historie skrives nå, det er så hele den muslimske verden holder pusten. Så får jeg håpe det blir anledning til å høre om Jerusalem en annen gang…

 Tøff tyrker

Den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan skriver nådeløst om smerte og forfall.

Etter å ha lest den bemerkelsesverdige, lille romanen ”Den mirakuløse mandarin”, var jeg spent på å møte den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan, som torsdag holder hovedforedraget under festivalen. Hun er en forfatter som skulle passe usedvanlig godt inn under årets tema, ”Byen”. I romanen ”Byen med den røde kappa” er Rio de Janeiro nærmest for en hovedperson å regne. Iboken ”Den  mirakuløse mandarin” er det Istanbul og Geneve som skildres.

Det er mye smerte, sorg og lidelse i Erdogans bøker, og gjennom å skildre den sårede kroppen håper forfatteren å skape en kvalme eller svimmelhetsfølelse hos leseren. Selv har hun en doktorgrad i atomfysikk, og var på begynnelsen av 90-tallet Tyrkias første fysiker i CERN-prosjektet i Geneve. Hun har jobbet som journalist og spaltist i ulike tyrkiske aviser, men har mistet jobben flere ganger på grunn av radikale artikler og tydelig støtte til kurderne.

 Like tøff belgier

Den belgiske bildebokskaperen Kitty Crowther ga villlig vekk autografer til barna som var med på åpningen av utstillingen Øyets fortelling på Galleri Zink.

En annen dame med ben i nesa som jeg traff i dag, var den belgiske illustratøren Kitty Crowther. I fjor fikk hun ALMA-prisen, som er Astrid Lindgrens minnepris, en pris på 5 millioner svenske kroner for fremragende kunstnerisk arbeid innen barne- og ungdomslitteraturen. Hun åpnet en utstilling med illustrasjoner fra egne bøker, der  illustratører som Anna Fiske, Stian Hole, Anna Aisato og Shaun Tan også er representert. Dessuten snakket hun om å skrive og illustrere bøker for barn med norske Svein Nyhus – et fint møte mellom to svært reflekterte – og dyktige! – barnebokskapere. Arrangørene på Lillehammer skal ha ros for Pegasus-programmet sitt, som består av en rekke arrangementer, foredrag og workshops som retter seg mot barn og unge. I dag var det overvekt av unge og helt små fjes å se i bybildet. Dette er en solid investering i kommende festivaler…

Dette innlegget ble publisert i Festival, Ukategorisert og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *