Verdensrommet ble nærgående

De siste dagene har verdensrommet kommet veldig nær oss – til dels for nær!

En stor asteroide treffer Jorden og utløser en stor, global katastrofe.  Illustrasjon: NASA / Don Davis

En stor asteroide treffer Jorden og utløser en stor, global katastrofe. Illustrasjon: NASA / Don Davis

Fredag morgen opplevde vi de største skadene i moderne tid forårsaket av et astronomisk fenomen da en 17 meter stor asteroide traff Russland: Minst 1200 mennesker ble skadet og mange tusen glassruter ble blåst inn av trykkbølgene. Dette var det største nedslaget på Jorden siden Tunguska-hendelsen i 1908.

Fredag kveld passerte den noe større asteroiden 2012 DA14 ekstremt nær Jorden og kunne sees med en liten kikkert. Dette er et forvarsel om den langt større Apophis som passerer like nær oss i 2029 og som vi vil kunne se med det blotte øye. Også fra Norge var det mulig å observere 2012 DA14. Bilder og film tatt fra Tromsø ligger her.

Men det er også en påminnelse om at asteroider kan treffe Jorden og gjøre enorm skade og i verste fall utrydde vår sivilisasjon.

Trusler mot vår egen klode og hvordan vi best kan beskytte oss

Kosmiske katastrofer

Se spesielt tabellene nederst på denne artikkelen og linken til «katastrofekalkulatoren» der man selv kan undersøke hva som skjer hvis Jorden eller et annet himmellegeme blir truffet av ulike typer objekter.

Et 1250 meter bredt og 160 meter dypt krater i Arizona. Et tilsvarende krater hadde oppstått dersom 2012 DA14 hadde truffet bakken. Foto: David Roddy, United States Geological Survey

Et 1250 meter bredt og 160 meter dypt krater i Arizona. Et tilsvarende krater hadde oppstått dersom 2012 DA14 hadde truffet bakken. Foto: David Roddy, United States Geological Survey

Både størrelsen og hastigheten til objektet som treffer er viktig for konsekvensene. På Jorden regner man med at objekter som er større enn cirka en kilometer i utstrekning forårsaker globale konsekvenser, uansett hvor det måtte treffe. Men samtidig er det mye lettere å oppdage og kartlegge slike objekter enn mindre objekter som kan gjøre lokal eller regional skade.

Selv her i Norge har vi fått påminnelser om dette de siste årene, med en rekke intense ildkuler og kraftige brak. To ganger er tak truffet (av tre slike hendelser på verdensbasis innenfor en 7 års-periode) og en mann var nær ved å bli truffet. For et år siden nærmest haglet det meteoritter over Oslo.

Dette innlegget ble publisert i asteroider, himmelfenomen, meteorer, meteoritter. Bokmerk permalenken.

13 kommentarer til Verdensrommet ble nærgående

  1. Marius sier:

    Hei Knut!

    Jeg har 3 spørsmål:

    1. Hvor stor må astroiden vær for å tillintetgjøre menneskerasen på jorden?
    2. Hva er det verste stedet en astroide kan lande på på denne planeten? (hav, fast jord etc)

    3. Dette er litt utenom emnet, men hva skal til for å lage en atmosfære på Mars?

    Mvh. Marius

    • Hei Marius!

      Skal prøve å svare kort:
      1. Sjekk tabeller på http://www.astroevents.no. I praksis 1-10 kilometer avh. av hvordan man regner «utrydde».

      2. Dersom den er stor nok, spiller det liten rolle hvor den lander. Men generelt vil jo de tett befolkede områdene være verst.

      3. Terraforming av Mars må begynne med å slippe ut store mengder med en kraftig drivhusgass for å heve temperaturen noen grader. Det var mye om dette på nettet for et par år siden, men finner ikke nettsidene i farten. Kan kanskje søke på terraforming på engelsk wikipedia.

      Mvh.
      Knut Jørgen

  2. Ann sier:

    Hei, vet du noe om noen ildkule som er observert over telemarkskysten igår kveld, mellom 23,00 og 24,00 ? Å hva kunne det evt vært, jeg personlig har ikke sett dette, men er veldig nyskjerrig på dette.

    • Hei,

      vi har ikke fått andre rapporter om dette. Men det kan likevel ha vært en ildkule. Dersom den var synlig i max noen sekunder og beveget seg veldig raskt over himmelen, var det trolig en ildkule. Super-ildkulen i Russland beveget seg i en flat bane og var så lyssterk at den var synlig på unormalt stor avstand og i unormalt lang tid, så kan ikke sammenligne helt med den …

  3. Eris sier:

    Hei.
    Hvor stor var asteroiden som utslettet dinosaurene?

  4. Ragnhild sier:

    Hei! Jeg var på skolen her for leden. Da jeg kikket ut fra vinduet på skolen. Vi oppdaget noe lignende en lystripe (Var IKKE en flystripe) Som gikk sånn rett ned. JA da mener jeg rett ned. Siden greie sluttet over et av byggende på skolen min (Var ikke skrå, kan bekrefte at denne gikk RETT ned) og lengre opp gikk den i noe som så ut som en eksplosjon.

    Ikke så langt fra dette så var den også noe lignende flystripe som gikk i surr over hele himmelen og gikk også GANSKE rett ned. Ikke helt rett ned. Men ganske. Langt unna, men kunne ses med det blåtte øye.

    HVA er dette??

  5. Renate Norbye sier:

    Min far og barnebarna var og gikk nede i fjæra den 28 februar da de fant en stein som ikke hadde vært der tidligere. Steinen er på størrelse med en fotball, sort på fargen, lysere inni, og barna ble veldig forbauset da de fant ut at den var veldig magnetisk. Vi tror dette er en meteoritt. Tror du det er mulig?

  6. Sondre sier:

    Fant ingen «send inn spørsmål» lenke.
    Så jeg håper det går greit at jeg tar det her.

    Så en dokumentar om mørk energi og hvordan universet ekspanderer raskere og raskere. Mot slutten så nevnte programlederne at det kanskje kom til et punkt langt inn i fremtiden hvor akselrasjonen hadde blitt så voldsom at atomene ble revet fra hverandre, tror de kalte teorien for «the big rip».

    Spørsmålet mitt er da om dette også vil påvirke svarte hull, siden da deres gravitasjonskrefter er enorme?

  7. Stig sier:

    Kult

  8. Oddvin flæte sier:

    Hvor kaldt / varmt var det på månen. Når Apollo mannskapet gikk / kjørte rundt oppå der. Minus eller pluss grader på landing plassen ?

Det er stengt for kommentarer.