2013 kan bli et historisk kometår!

Dette året kan bli et virkelig eksepsjonelt kometår.  Vanligvis går det flere år mellom hver gang vi kan se en komet uten kikkert – i år kan vi få TRE slike kometer. Den ene kan dessuten i seg selv bli av historiske proporsjoner! De to første kometene kommer allerede i mars og april.

Komet Lemmon fotografert av amatørastronomen Rolf Wahl Olsen på New Zealand 28. januar 2013. Kometen har fått en flott hale, men vil tilta sterkt i lysstyrke utover våren. Foto: Rolf Wahl Olsen

Komet Lemmon fotografert av amatørastronomen Rolf Wahl Olsen på New Zealand 28. januar 2013. Kometen har fått en flott hale, men vil tilta sterkt i lysstyrke utover våren. Foto: Rolf Wahl Olsen

Kometshowet begynner tidlig i mars måned. Da dukker kometen Pan-STARRS opp på kveldshimmelen. Denne kometen ble oppdaget av teleskopet «Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System« på toppen av Haleakala-vulkanen på Hawaii. Det 1,8 meter store teleskopet brukes for å søke over himmelen etter objekter (både kometer og asteroider) som er på vei mot Jorden og som potensielt kan være en trussel. Men mye annet interessant dukker også opp!

I juni 2011 fant forskerne kometen som nå skal besøke oss og som altså har fått det uvanlige navnet «Pan-STARRS». Det er usikkert hvor lyssterk denne kometen vil bli, men mange tipper på en lysstyrke omtrent som stjernene i Karlsvogna.

Denne kometen kommer fra de aller, aller ytterste delene av Solsystemet, Oorts sky, og har aldri tidligere besøkt de indre delene av Solsystemet. Slike kometer kan bli fantastisk lyssterke og spektakulære, men de kan også fisle bort og bli skuffende flopper. Noen ganger blir solvarmen så intens at kometkjernen sprekker og utløser store utbrudd slik at lysstyrken øker kraftig på meget kort tid.

Pan-STARRS kommer ganske nær Solen og vil bli utsatt for intens solvarme. Dermed ventes den å bli meget aktiv og å kunne få en flott støvhale.

Men på grunn av nærheten til Solen, vil kometen mye av tiden være synlig på himmel som ikke er helt mørk. Dermed kan det bli vanskeligere å få øye på den enn lysstyrken i seg selv skulle tilsi.

Datoer man bør merke seg er:

12. og 13. mars: Kometen dukker opp på vesthimmelen etter solnedgang, ikke langt fra en ytterst tynn månesigd. Dette kan bli et virkelig minneverdig skue!

5. mars: Kometen er nærmest Jorden (avstand 164 millioner kilometer)

10. mars: Kometen er nærmest Solen (avstand  45 millioner kilometer)

Det er mulig at Pan-STARRS blir synlig i store deler av mars og første del av april.

Etter å ha besøkt det indre av Solsystemet, forsvinner kometen ut i iskulden og mørket igjen. Det er estimert at den først kommer tilbake om 110 000 år!

Hvordan finne kometen: Søkekart og linker til dag- for dagkart

Kjernen til komet Hartley 2 fotografert av romsonden EPOXI som i november 2010 for forbi på nært hold. Fontener av materiale spruter ut i rommet fra kjernen.  Foto: NASA/JPL-Caltech/UMD

Kjernen til komet Hartley 2 fotografert av romsonden EPOXI som i november 2010 for forbi på nært hold. Fontener av materiale spruter ut i rommet fra kjernen. Foto: NASA/JPL-Caltech/UMD

Komet Lemmon

Men så er det duket for neste komet! Den dukker opp på vår himmel i begynnelsen av april og heter Lemmon. Denne kometen ser ut til å bli litt svakere, men fortsatt synlig uten kikkert. Det er rundt 11 000 år siden sist denne kometen besøkte oss. Når den er nærmest Solen, er den omtrent like langt unna Solen som Venus – 105 millioner kilometer.

Lemmon er for tiden bare synlig med kikkert og fra den sydlige halvkule, men har da en nydelig grønn farge som skyldes gassene i kometens koma. Stoffene inkluderer CN (som er svært giftig) og C2. I 1910 var det betydelig oppstandelse rundt omkring på Jorden fordi media skrev mye om at vi skulle passere gjennom halen til Halleys komet og at denne inneholdt nettopp CN. Men tettheten er så ekstremt lav at stoffene i halen ikke har noen betydning for oss.

Drømmekometen

Men årets potensielt historiske kometbegivenhet finner sted i slutten av november. Da passerer komet ISON bare 1,1 millioner kilometer fra Solen. Dette er også en komet som kommer fra Oorts sky og som besøker det indre av Solsystemet for første gang. Kombinert med den ekstremt nære passeringen av Solen, gjør dette at kometen kan anta historiske proporsjoner når det gjelder lysstyrke og utseende!

Det er godt mulig at ISON kan bli mer lyssterk enn fullmånen og i så fall bli en av de kraftigste kometene som noen gang har vært sett! Men i likhet med alle ferske kometer fra Oorts sky, kan den lure oss og fisle ut til omtrent ingenting.

Opptakten er imidlertid lovende og en hale dukket opp i begynnelsen av februar mens kometen fortsatt er omtrent like langt fra Solen som Jupiter.

Den store kometen i 1680 over Rotterdam. "ISON" som kommer sist på året er antagelig "broren" til denne. Maleri av Verschuier

Den store kometen i 1680 over Rotterdam. "ISON" som kommer sist på året er antagelig "broren" til denne. Maleri av Verschuier

Mer om kometåret

ISON: Århundrets komet?

Komet Mc Naught fotografert fra Sør-Amerika i 2007. ISON kan bli enda langt flottere dersom vi er heldige! Foto: ESO

Komet Mc Naught fotografert fra Sør-Amerika i 2007. ISON kan bli enda langt flottere dersom vi er heldige! Foto: ESO

Dette innlegget ble publisert i komet. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til 2013 kan bli et historisk kometår!

  1. Nora Aartun sier:

    Hei Knut! Nesodden sjøstrand 12. Mars. Vi lurer på om vi var vitne til en komet i dag. En veldig merkelig opplevelse. Stemmer det? Følger det værendringer med kometen! ved solnedgang fulgte det etmørkt troll av en sky ned i vest. plutselig kom det lett småpudret sne skrått fra vest og like brått snudde vinden og det kom like brått fra syd. så Stoppet det. himmelen ble mørk. Før det like fort opphørte. Nora Aartun

  2. Vigdis Landsem Paulsen sier:

    hvor ble det av kometen?

Det er stengt for kommentarer.