Eksotisk stjernehop

Nye bilder av den spektakulære kulehopen 47 Tucanae viser forbløffende detaljer og millioner av stjerner. En rekke stjerner har helt spesielle og til dels uventede egenskaper som nå undersøkes nærmere.

Inne i dette stjernemylderet finnes det en rekke uvanlige stjerner. Foto: ESO/M.-R.Cion/VISTA  Magellanic Cloud survey / Cambridge Asronomical Survey Unit

Inne i dette stjernemylderet finnes det en rekke uvanlige stjerner. Foto: ESO/M.-R.Cion/VISTA Magellanic Cloud survey / Cambridge Asronomical Survey Unit

Kulehoper er enorme, kuleformede ansamlinger av gamle, kjølige og relativt lyssvake stjerner som holdes sammen av hverandres tyngdekrefter. Kulehoper går i bane rundt galakser, på samme måte som måner går i baner rundt planeter. Disse stjerneklumpene inneholder svært lite støv og gass som kan danne nye stjerner. Antagelig har voldsomme stjerneeksplosjoner blåst bort alt løst materiale for lenge siden.

I de fleste kulehopene er det flere milliarder år siden nye stjerner ble dannet. Kulehoper er av flere grunner spesielt interessante for astronomene, spesielt fordi de fleste stjernene i kulehopene er dannet på samme tid. 47 Tucanae, også kjent som NGC 104, er i stjernebildet Tucana (Tukanen) og er synlig fra den sydlige halvkule. Kulehopen er 120 lysår i diameter og befinner seg omtrent 15 000 lysår fra Jorden og inneholder mange merkelige og interessante stjerner og objekter.

47 Tucanae er så stor at den, til tross for avstanden, dekker et område på himmelen like stort som fullmånen. Kulehopen inneholder flere millioner stjerner og er blant de mest lyssterke og største kulehopene vi kjenner. Objektet er også synlig med det blotte øye. Blant myriader av stjerner i kjernen av kulehopen finnes mange fascinerende objekter, slik som røntgenkilder, variable stjerner, vampyrstjerner, uventet lyssterke «normale» stjerner (også kalt blå etternølere) og superhurtig roterende ministjerner – millisekund-pulsarer.

Røde kjemper, stjerner som har brukt opp hydrogenet i kjernen og kommer i et sent utviklingstrinn, finnes spredt rundt omkring på dette bildet. De gløder med en dyp rødfarge mot bakgrunnen av klare, gul-hvite stjerner. I bakgrunnen sees også tallrike stjerner fra Den lille magellanske sky.

Bildet er tatt med ESOs (European Southern Observatory) VISTA-teleskop.

Det finnes mer enn 150 kulehoper i Melkeveien. 47 Tucanae er den nest største av disse – bare Omega Centauri (også på den sydlige himmel) er større.

Oversiktsbilde over kulehopen 47 Tucanae. Foto: ESO/ Digitized Sky Survey 2 / David de Martin

Oversiktsbilde over kulehopen 47 Tucanae. Foto: ESO/ Digitized Sky Survey 2 / David de Martin

Pressemelding fra ESO (engelsk)

Pressemelding fra ESO (norsk)

Sak på astroevents.no (også med filmer)

Dette innlegget ble publisert i stjernehop. Bokmerk permalenken.

7 kommentarer til Eksotisk stjernehop

  1. Steffen Osmundsen sier:

    «Stjerneskudd» observert på Forus på vestlandet. Fløy mot sør. stjernen oppløste seg i fire-fem biter og lyset forsvant. kan ha vært en satelitt, men kan du si noe om det ble observert noe fra dere? Tidspunktet var ca 2030.

  2. Cathrine sier:

    Hei. I går kveld rundt 20:30-tiden fløy det en ildkule gjennom luften ikke langt fra der jeg og en venninne stod. Er det mulig å finne noen stein etter den? Vil steinen ligge omtrent der lyset slukket, eller fyker de lenger? Ildkulen kom i ganske flat bane og lyset slukket ca 20 m over bakken. Mvh Cathrine

    • Hei,

      det har kommet noen meldinger om denne ildkulen! Slike ildkuler ser ofte ut til å være mye nærmere enn de faktisk er. Dersom ildkulen kommer lavt på himmelen før den forsvinner, kan den være 200-250 kilometer unna. De slukner som regel 30-40 kilometer over bakken og jordkrumningen får det til å se ut til at de er lavt nede.

      Det hadde vært interessant å få observasjoner fra flere steder, så kanskje vi kan finne ut me rom hvor noe kan ha falt ned!

  3. i går kveld så jeg og broren min en lysende ild kule på himmelen. Vi trodde det var et fly, men vi tok feil. Etter ca.6 min. forsvant den. Jeg og broren min tror at det kan være den samme ild kulen som du så

    svar:

  4. Birthe sier:

    Jeg så også denne lysende kulen 06 februar, over Austevoll.

  5. Hedda Gustavsen sier:

    hei Knut jeg er en jente på 11 år som lurer på

    1. Hvor varmt er det i verdensrommet ?

    2. Hvor langt er det til månen?

    3. Hvordan er det en planet blir bygd ?

Det er stengt for kommentarer.