Ekstrem nærpassering av asteroide 15. februar

På kvelden fredag 15. februar 2013 vil en 58 meter stor asteroide suse forbi Jorden på rekordnært hold.  Noe lignende har ikke skjedd siden en systematisk overvåkning av himmelen begynte rundt 1990. Med en liten kikkert kan vi se hvordan asteroiden sklir mellom stjernene. Det er ingen fare for kollisjon med Jorden, men et sammenstøt kunne medført betydelige skader lokalt.

En asteroide på vei mot Jorden. Illustrasjon: NASA

En asteroide på vei mot Jorden. Illustrasjon: NASA

Det finnes flere millioner asteroider i Solsystemet. De fleste går i baner rundt Solen i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Men noen få befinner seg i andre deler av Solsystemet, og rundt 8700 kan på et eller annet tidspunkt komme forholdsvis nær Jordens bane rundt Solen. Avstandene i rommet er likevel så formidable at det er sjelden noen av asteroidene kommer særlig nær oss.

Men vi kjenner til noen få unntak. Det første finner sted 15. februar 2013 når den 58 meter store asteroiden 2012 DA14 passerer bare 27 700 kilometer over hodene våre. Selv om avstanden er betryggende, er dette en eksepsjonelt nær passering. Dersom asteroiden hadde truffet Jorden, ville den utløst en eksplosjon som hadde vært litt større enn hendelsen 8. juni 1908. Da ble 2200 kvadratkilometer skog flatlagt i Sibir.

2012 DA14 vil være nærmest oss kl. 20.26 denne kvelden og vil da nesten være synlig med det blotte øye. En liten kikkert vil vise asteroiden som en liten lysende prikk som sklir mellom stjernene.  Men det vil være temmelig vanskelig å finne asteroiden siden den beveger seg så fort. Hvert minutt forflytter den seg like mye som to månediametre. Den minste avstanden vil være omkring 27 700 kilometer. Asteroiden vil komme sydfra, og rett etter at den er nærmest oss vil den forsvinne inn i jordskyggen i 18 minutter. Deretter vil den raskt fjerne seg og bli svakere. Fra Oslo kan asteroiden observeres fra kl. 20.44. Nærmere observasjonsdetaljer vil komme på astroevents.no når vi nærmer oss begivenheten.

Slik vil asteroiden 2012 DA 14 passere forbi Jorden 15. februar 2013: Illustrasjon: NASA/NEO Program

Slik vil asteroiden 2012 DA 14 passere forbi Jorden 15. februar 2013: Illustrasjon: NASA/NEO Program

REKORDNÆR

En så nær passering av en asteroide av en slik størrelse finner trolig sted gjennomsnittlig hvert 40. år. Men det går antagelig 1200 år mellom hver gang en slik asteroide treffer Jorden. Vi kjenner til to tilfeller av slike nedslag i vår tid: For omkring 50 000 år siden dundret en 30 meter stor metallklump ned i Arizona-ørkenen i USA og laget et 1250 meter bredt og 160 meter dypt krater. Den 30. juni 1908 eksploderte som nevnt et litt mindre objekt over Tunguska i Sibir.

Mer infomasjon, linker og illustrasjoner.

Dette innlegget ble publisert i asteroider, himmelfenomen. Bokmerk permalenken.

14 kommentarer til Ekstrem nærpassering av asteroide 15. februar

  1. Peter H B Andersen sier:

    Månen si bane må passerast?

  2. Bjørn E. Håland sier:

    Vi skal tross alt være glade for at Jorden har (såvidt vi vet) unngått et skikkelig sammenstøt frem til nå. Mennesket har levd på jorden i lang tid. Vi har kun nylig blitt oppmerksom på hva asteroider er og hva de kan gjøre, og vi har kun nylig blitt i stand til å fastslå om noen er på vei i vår retning.

    Vi har rett og slett ikke råd til å la være å holde dette systemet ved like, ei heller har vi råd til å la være å bruke ressurser på å ha en slagplan klar i tilfelle noe ser ut til å kunne skje. Selv om vi skulle få et 10 års varsel, kan det hende at utfordringen vi så er skjebnebestemt til å møte, ville være fullstendig utenfor vår rekkevidde.

    Dette er en ting som hele verden må stå sammen om. Og Gud vet at vi trenger ting å stå sammen om her i denne verden.

    • Jan Olsen sier:

      Hm…
      Dette blir vel litt for mye svada?
      Gud finnes bare inne i enkeltmenneskers hoder
      Og det hadde muligens vært bra om vi fikk et lite sammenstøt, slik at vi fikk ryddet opp litt på planeten vår!
      Hadde verden vært interessert i å prøve å hindre en asteroide i å treffe Iran?

  3. v sier:

    Gud ditt og Gud datt….. Bla bla bla….

    Back to the point. Jeg syns at fenomener som asteroider er spennende. Jeg håper at en liten aseroide en gang faller ned hit. (Så liten at den ikke danner skader) slik at verden får vite litt mer over den fantastiske universet som er der ute. Jeg har så lyst å bare røre en stein som kommer fra universet. Bare føle de forskjellige partilene på hendene. What a treasure!

  4. Hvordan kan man i det hele tatt snakke om tidsperspektiver for passeringer; hva med de meteorer som har vært på reise i tusener av år, og som kanskje når Jorden om en uke, om en måned; om et år……og som ennu ikke er mulig å observere, fordi de kommer in fra andre solsystemer….passerer og kommer kanskje aldri mer tilbake, fordi det treffer en sol i et annet solsystem…..
    Hmmmmmmm?????

  5. Jesus Lever sier:

    Et tegn på at de siste dager er kommet, er at det vil skje en voldsom økning i kunnskap. Det står i Bibelen, Daniel 12,4. ”Men du, Daniel, må gjemme disse ordene og forsegle boken inntil endetiden. Mange skal fare omkring, og kunnskapen skal øke.”
    Mennesker som ikke er kristne vil ha vanskelig for å tro at vi lever i de siste dager av verdens historie. Det står i Bibelen, 2. Peter 3,3-4. ”Først og fremst må dere vite at det i de siste dager skal komme folk som farer med spott og følger sine egne lyster. Hånlig sider de: ”Hva med løftet om hans gjenkomst? Våre fedre er døde, men alt er som det har vært fra skapelsen av”.”
    Hvilke andre tegn på endetiden nevner Bibelen? Det står i Bibelen, Lukas 21,25-26. ”Det skal vise seg tegn i sol og måne og stjerner, og på jorden skal folkene bli grepet av angst og fortvilelse når hav og brenning bruser. Mennesker skal forgå av redsel og gru for det som kommer over jorden.
    ”Så snart denne trengselstiden er over, skal solen bli formørket og månen miste sitt lys. Stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelrommets krefter skal rokkes. Da skal Menneskesønnens tegn vise seg på himmelen, og alle folk på jorden skal bryte ut i klagerop, og de skal se Menneskesønnen komme på himmelens skyer med stor makt og herlighet.”
    Hva vil samfunnets moralske tilstand være i de siste dager? Det står i Bibelen, 2. Timoteus 3,1-5. ”Du skal vite at i de siste dager skal det komme vanskelige tider. For da vil menneskene være egoistiske, glade i penger, fare med skryt, være overmodige, snakke stygt om andre, være ulydige mot foreldre, utakknemlige, uten respekt for det hellige, ukjærlige og uforsonlige, fare med sladder, mangle selvbeherskelse, være rå, likegyldige for det gode, svikefulle, oppfarende, innbilske. De elsker lystene høyere enn Gud. I det ytre har de gudsfrykt, men de fornekter dens kraft. Vend deg bort fra slike folk!”
    Et annet tegn på de siste dager er en utbredt tillit til at vil herske fred og ingen fare. Det står i Bibelen, 1. Tessaloniker 5,2-3. ”For dere vet godt at Herrens dag kommer som en tyv om natten. Når de sier: ”Fred og ingen fare,” da kommer plutselig undergangen over dem, brått som veer over en kvinne som skal føde. Og de skal ikke slippe unna.”

    Hva bør folk gjøre når de ser disse tegn forekomme? Det står i Bibelen, Matteus 24,42-44. ”Så våk da! For dere vet ikke hva dag deres Herre kommer. Men det skal dere vite: ”Dersom husbonden visste når på natten tyven kommer, ville han våke og ikke la ham bryte inn i huset sitt. Vær derfor også dere beredt! For menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.”

  6. jostein dommarsnes sier:

    Hva med Månens bane?Hvor nær passerer asteroiden?
    Vil gravitasjonen fra Jorden og Månen forandre banen til asteroiden slik at sannsynligheten for senere kollisjoner øker?

    • Djevelens_tippoldemor sier:

      Hæ? Nei banen til asteroiden er slik at vi som lever i dag aldri vil se den igjen. Om den dukker opp seinere blir det mange generasjoner til.

  7. Dag sier:

    Den passerer 0.09 Lunar Distances unna.

  8. Ole Jørgen Nordhagen sier:

    Pussig at predikanten ikke tør å stå frem med fullt navn en gang. Folk generellt var råere, mer egoistiske og slemmere mot hverandre før, så teksten over passer mer til f.eks Middelalderen, og den har vi som kjent faktisk overlevd.. Kanskje du heller skal bruke kreftene på å be om godvær den 15. februar så vi kan se godsakene?

    Vedr. månen: passering fra jorden på 27700 km er rundt regnet 1/15 av gjennomsnittsavstanden til månen. Den vil passere godt innenfor banen til geostasjonære satelitter (35800 km) men langt utenfor f.eks ISS (400 km).

    Og, ja. Det hefter usikkerhet rundt asteroidens videre gang, fordi jorden (og litt månen) påvirker den, men spesielt solen og jupiter over tid – og dette er parametre som det ikke er lett å regne på, ref. kaos-teori. Derfor vil sikkert NASA-gutta måle utgangen etter passeringen ganske nøyaktig for å nærmere anslå videre bane.

    Utrolig at man selv med det blotte øyet nesten kan se denne «småsteinen» med kun 50 meters diameter på nærmere 30.000 km avstand (3/4 omkrets av jorden). Clear skies!

  9. Helge Rafaelsen sier:

    Hei litt andre ting. vil denne hendelsen slenge noe Nordlys vår vei ?
    http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News013113-cme.html

  10. Henrik sier:

    Hei Knut,
    Når det er overskyet hele natta som i kveld, hva er planen din for å få sett asteroiden? Reiser du i all hast til skyfrie himmelstrøk?

    Henrik

Det er stengt for kommentarer.